- AutorOdp.
- 11 października 2007 at 21:26
Witajcie
Od niedawna jestem wielką fanką garnków rzymskich. Z prostych powodów, gotowanie beztłuszczowe ułatwia utrzymanie włażciwej linii a oprócz tego jest bardzo zdrowe. Poza tym potrawy przygotowywane w tego typu naczyniach są bardzo smaczne i aromatyczne. Nic nie wydostaje się poza garnek 🙂
Trudno jest znaleźć jakież fajne przepisy, porady w języku polskim. Wpadłam więc na pomysł żeby wymieniać się uwagami na forum.Pozdrawiam 🙂
29 października 2007 at 11:14Przygotowywałaż coż z przepisów zamieszczonych na stronie? ja na nd zrobiłam kaczke na kapużcie :)))) REWELACJA :)))
19 czerwca 2008 at 08:46„Taki Garnek Rzymski to swietna sprawa swoj kupilem w sklepie internetowym [usunięto_link] , ten jest znacznie tanszy niz te niemieckie.”
Ceny niemieckich garnków zaczynają się od 90 pln w zależnożci od wielkożci i modelu…. Formaster chyba nie daje nam zbyt wielkiego wyboru.
Poza tym niemieckie garnki są szkliwione w żrodku, co ułatwia czyszczenie i zapobiega przywieraniu potraw.15 sierpnia 2008 at 15:27Jezeli chodzi o garnki to ja kupuje juz tylko te ze stali chromowo-niklowej.Przyzwyczaiła mnie do takich moja mama.Sa rewelacyjne.Ona gotuje akurat w garnkach Philipiak.Dla mnie duzym plusem jst to ze nie uzywa tluszczu i soli…wiadomo kalorie ;-)))
23 września 2008 at 08:08ola wlasnie sie zastanawilam nad tymi naczyniami – wiem, ze sa solidne, mozna w nich przygotowac zdrowe jedzonko…ale cena..sama wiesz. Chce byc na 100 % pewna, ze warto?
7 października 2008 at 18:12Najlepiej jest zrobic tak aby sie przekonac czy sa dobre -możemy zamówić za darmo konsultanta do domu, zaprosić znajomych i sąsiadów i on nam zrobi pokaz i coż ugotuje, żebyżmy mogli zobaczyć jak to działa.Moze tak spróbuj.
17 października 2008 at 17:33nie lubie takich konsultantow – robia wode z mozgu na takich pokazach…wolalabym, zeby jakis uzytkownik mi powiedzial, czy to zakup warty swojej ceny…
22 października 2008 at 13:04Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać od skomentowania wupowiedzi przedmówczyni. PRzeciez człowiek nie jest szympansem więc jak konsultant moze robic wode z mozgu? Zapraszasz go w celach czysto informacyjnych, zeby pokazal co i jak a caly marketingowy bełkot puszczasz mimo uszu. nic bardziej prostego.
Czym wlasciwie jest „garnek rzymski”??26 października 2008 at 14:34Dokladnie, robienie wody z mózu to norma,ale wazne jest to ze zobaczysz sobie jak to wyglada no i jak smakuje jedzenie gotowane w tych garnkach.
28 listopada 2008 at 18:20Ja ponawiam pytanie co to jest garnek rzymski?????????
Jako historyczk apowinnam wiedziec, ale niestety… 😕
a garnki philipiaka kosztuja fortune, kiedys byłam na pokazie…usnełam.27 lutego 2009 at 12:55jest to naczynie żaroodporne wypalone z gliny. wewnętrzna strona garnka jest szkliwiona, dzięki czemu nic nie przywiera. Taki garnek przed użyciem musisz namoczyć w wodzie, następnie pakujesz do niego to na co masz ochote i wstawiasz do zimnego piekarnika. Podczas duszenia garnek oddaje wchłonieta wczeniej wode dzieki czemu gotowanie, duszenie odbywa sie bez dodatku tluszczu. ewentualnie mozna potrawe podlewac bulionem lub winkiem, dzieki czemu bedzie jeszcze bardziej aromatyczna.
14 kwietnia 2009 at 13:58[usunięto_link] wrote:
jest to naczynie żaroodporne wypalone z gliny. wewnętrzna strona garnka jest szkliwiona, dzięki czemu nic nie przywiera. Taki garnek przed użyciem musisz namoczyć w wodzie, następnie pakujesz do niego to na co masz ochote i wstawiasz do zimnego piekarnika. Podczas duszenia garnek oddaje wchłonieta wczeniej wode dzieki czemu gotowanie, duszenie odbywa sie bez dodatku tluszczu. ewentualnie mozna potrawe podlewac bulionem lub winkiem, dzieki czemu bedzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Musze przyznac ze nie widziałam jeszcze takiego garnka… ciekawa jestem jak naprawde smakuja potrawy w nim ugotowane ?
15 kwietnia 2009 at 19:38nie pozostaje nic innego jak kupic i wyprobowac 🙂 tylko nie polecam tych polskich, prawda jest ze sa sporo tansze ale po kilku uzyciach pekaja.
pozdrawiam
11 maja 2009 at 12:36[usunięto_link] wrote:
nie pozostaje nic innego jak kupic i wyprobowac 🙂 tylko nie polecam tych polskich, prawda jest ze sa sporo tansze ale po kilku uzyciach pekaja.
pozdrawiam
Tak ,masz racje.Trzeba wypróbowac zeby cokolwiek powiedziec.A te tzw.podróbki garnków nie maja sobie niczego z oryginałów.Pokrycie szybko sie zdrapuje łyzka podczs gotowania.
23 stycznia 2010 at 16:39Ja dostałam garnek rzymski dafi pod choinkę od mamy, znacie może jakież fajne dietetetyczne przepisy? 🙂
- AutorOdp.