Grypa Żołądkowa grypa jelitowa … czy nawrot choroby ?…

• Autor
    Odp.
  • Weronika_aaa
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 8
    • Początkujący

Witam Was drogie Panie , dostałam sie na to forum w taki sposob iz staralam sie opisac swoj problem na forum medycznym lecz nie uzyskalam zadnych infmoracji … po prostu nikt nic nie komentuje , zadnych postow .
    Moj problem jest taki iz w marcu zeszlego roku mialam robiona Gastroskopie poniewaz mialam mdlosci zle samopoczucie brak apetytu . Wynik gastroskopii byl taki ze mam dyspepsje …. ( nadmiar kwasu w zoladku ) dostalam lek o nazwie Lanso Lek ktory pomogl mdlosci i zle samopoczucie ustapily … lecz od dwoch tygodni ostatnio zaczelam sie zle czuc i miec mdlosci .
    Przed wczoraj mialam krytyczna noc dostalam biegunki … 3-4 razy badz nawet wiecej … mialam odruchy wymiotne w zyciu nie mialam takich mdlosci nie wiedzialam co mam zrobic ze soba . Nie przepadam za lekarzami i doszlam do wniosku ze to zwykla grypa jelitowa badz zoladkowa i … pilam smecte … i dieta . Minely 2 dni o tej choroby a ja mam caly czas mdlosci … zjadlam delikatnie teraz banana … ( pol) i czuje sie TAK najedzona e szok i mdli mnie … jestem na maxa oslabiona … dodam iz miesiac temu przechodzilam przeziebienie .
    Staram ie pic wode leczn ie chce brac zadnych lekow … bo nie chce sobie psuc zoladka ktory zaznaczam jest BARDZO wrazliwy czy ktoras z Pan miala ta grype ? Jak dlugo nasilaly sie mdlosci ? Moze niektoe Panie czytajac moj post dochodza do wniosku ze jestem moze hipohondryczka . Lecz choroby zwiazane z ukladem piokarmowym sa naprawde straszne , a mdlosci tym bardziej . Boje sie bardzo ze nawraca mi sie tamta sytuacja z przed 6 miesiecy i nie wiem co mam zrobic …. mialam robione badania krwi i mam lekka anemie . Przez to ze musze uwazac na to co jem. Wstyd mi chodzic do lekarza bo boje sie ze juz niedlugo ta kobieta dojdzie do nwniosku ze wymyslam . ALe mnie naprawde mdli . Spedza mi to sen z powiek …. moze to bedzie dla niektorych smieszne ale modle sie co noc by jutro mnie nie mdlilo nie wiem jak sobie pomoc . Narazie to mam 3 dzien … ale to kolejny dzien wielkiego strachu ze to wszystko wrocilo wiec prosze o pomoc czy ktoras z Pan … miala …. te grype … jak mam sobie pomoc biore jeszcze wegiel … pije wode … co mam zrobic … czy mam wziac lakcid ? Co zrobic …

Zauroczona
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 464
    • Pasjonat

Współczuję Ci bardzo i wcale nie uważam, ze jestes hipochondryczką, bo wiem, że takie dolegliwożci potrafią obrzydzić życie 🙁

Z tego co się orientuję tzw. grypa pokarmowa ma bardzo gwałtowny i mocny przebieg. Tzn zaczyna się znienacka mocnymi biegunkami i wymiotami. Do tego dochodzi wysoka temperatura i osłabienie organizmu. czasem, osoba jest tak słaba, ze trzeba wzywac pogotowie, gdyż nie jest w stanie dotrzec o własnych siłach do lekarza.
    Tzw. grypa zołądkowa przechodzi po ok 2-3 dobach. Daj sobie trochę czasu. Jak nie minie, udaj się mimo wszystko do lekarza. jak obawiasz się dotychczasowego – znajdź innego i opowiedz o swoich dolegliwożciach.

czy jest możliwożć, ze mdłożci moga byc na tle nerwowym? Pomysl o tym.

Pozdrawiam

Weronika_aaa
    Member
    • Początkujący

Wiem jedno , zej estem już tak przewrażliwiona na tym punkcie . To jest taki dyskomfort , ze boje się ze mnie zlapie nie wiem w samochodzi podczas jazdy w szkole , w pracy , jak jestem z moim chlopakiem . Przynajmniej on to rozumie … i wspiera mnie , gdzie na poczatku za bardzo nie potrafil tego zrozumiec , ale kiedy widzi ze mi cos jest …. przytula mnie albo nawet nie dotyka … jest BARDZO wyrozumialy . W tej chwili czuje sie troche lepiej . Myslalam ze to dzieje sie wtedy kiedy mam … duzo czasu wolnego ale skadze , pracowalam bylo to samo … 🙁 teraz kiedy musze sie uczyc na egzaminy zarawac musze nocke jutro mam egzamin . A poprawki nie moge miec .
    Czy jest to na tle psychiki , byc moze jestem bardzo przewrazliwiona na tym punkcie boje sie … niesamowicie … ze zaraz mdlosci moga mnie dopasc i nie wiem co zrobie . Jezdze z apteka LansoLEk krople Zoladkowe … Amol… Herbata mietowa … imbirowa … wiecie czego zazdroszcze mlodym dziewczynom ze nie przejmuja sie niczym ida gdzies na impreze potem po 1 w nocy jeszcze na pizze . Ja nie moge .. musze uwaza na to co jem … alkoholu 0 … piwa tez nie ze wzgledu na gaz . Nawet wstydze sie juz mowic o tym mojej mamie ktora jak twierdzi miala wszystkie choroby swiata ale moje dolegliwosci przechodz ludzkie pojecie szczytem bylo dla niej to ze poszlam na gastroskopie .. i nic u mnie nie wykryli oprocz dyspepsji . Odkad pamietam krople zoladkowe byly nierozlacznym towazyszem …. nie chce juz brac lekow … to mnie tylko oslabia … tak bardzo chcialabym byc inna dla niego a nie moge … ! ….Mowie sobie codziennie Weronika wez sie w garsc ! Zaraz Ci przejdzie … potrwa to wszystko 10 minut dluzej i … moja pewnosc … juz gasnie przebieram sie w dres i do lozka …. mam 22 lata a co dalej ?

Zauroczona
    Member
    • Pasjonat

Z tego co piszesz to chyba jednak mi wygląda na podłoże psychiczne…
    Skoro lekarz nic poważnego nie stwierdził. ..
    Skoro cierpi już na tym twoje życie towarzyskie.
    Poczytaj w necie o nerwicy żołądka.

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Powinnaż poszukać pomocy u psychologa! Takie dolegliwożci mogą naprawdę porządnie zepsuć człowiekowi życie-zamiast się nim cieszyć to człowiek się ciagle martwi,że dolegliwożci ze strony żołądka wszytsko mu zepsują!
    Współczuję Ci,bo to ciężki problem,ciężko jest przezwyciężyć własną psychikę!

Weronika_aaa
    Member
    • Początkujący

Wiecie co jest najgorsze , ze Wy Drogie Panie macie chyba racje .
    Bo to nie jest normalne jesli ktos non stop mysli o tym zeby go nie mdlilo co najgorsze po chwili go juz mdli … przejmuje … sie tym martwi wiec jak juz ie tak poteznie martwie to juz za chwile ” O Boze za chwile bede wymiotowac co teraz ?! co teraz ” …
    Ograniczenia z tego powodu co jem … doprowadzaja mnie do anemii …
    . Mimo tego mam bardzo slaby organizm … wszystko 1 miesiacu .. zapalenie ukladu moczowego … antybiotyki , grypa , leki , grypa zoladkowa , na szczescie bralam sama smecte i teraz miesiaczka i chyba zdane egzaminy .
    Musze się wziac jakos w garsc ale nie wiem jak to zrobic . Teraz jest dobrze czuje sie spokojniejsza jestem po egzaminach nie mam dolegliwosci . Ale wczoraj moj chlopak kiedy sie dobrze czulam zjadlam obiad.. powiedz „Wiesz co kochanie wyjedzmy gdzies na weekend moze nad morze ” Ucieszylam sie niezmiernie . A wiecie co po chwili pojawilo mi sie w glowie ? Oja . a jak zacznie mnie tam mdlic co za wstyd bedzie co ja zrobie …. :(…
    Niewiem czy gastroskopi ktora robilm w zeszlym roku w kwietniu jest aktualna czy rzeczywiscie nie doszlo do zadnych zmian u mnie w zoladku . Skad sie bierze to czeste odbijanie …. czasami jak sie tak bardzo boje ze bede wymiotowac nie moge przelknac herbaty tak mi gardlo zatyka .. prawie sie zakrztusze i zwymiotuje .

Zauroczona
    Member
    • Pasjonat

Na Twoim miejscu odwiedziłabym najpierw gastrologa – tak dla całkowitej pewnożci, że masz zdrowy układ pokarmowy. Następnie psychologa. czytając Twoje posty coraz bardziej przekonuję się, że to wszystko siedzi u Ciebie w głowie.

Piszesz, że po egzaminach objawy minęły. Nagle chłopak zaproponował wyjazd i już zaczynasz się denerwować/nakręcać…

Powiedz, czy kończy się tylko na mdłożciach? czy wymiotujesz?

Weronika_aaa
    Member
    • Początkujący

Tylko mdlosci . A jak juz mam mdlosci to boje sie ze bedzie jeszcze gorzej to mdli jeszcze bardziej …

Zauroczona
    Member
    • Pasjonat

Więc wg mnie to psychika.
    gdybyż była chora, myżlę, ze miałabys inne objawy wymioty/biegunki.
    Ale idź do lekarza, my Ci tu nie pomozemy 🙁

Weronika_aaa
    Member
    • Początkujący

Witam od 4 dni narazie czuje sie dobrze poki co dolegliwosci zoladkowe odpuscily . Dzisiaj w nocy mialam male torsje … lecz moj chlopak jakos nie wiem jak silnie mnie odwiodl od myslenia ” Boze zaraz bede wymiotowac mdli mnie co mam zrobic ” …
    Ogladalismy film zrobil mi herbatke mietowa …. film trwal 2 i pol godziny … rozmawialismy smialismy sie … poszlam na chiwle do toalety .. i troszke mi sie niedobrze zrobilo …. bo znowu mialam moment by myslec o tym . Ale wrocilam ciag dalszy filmu koncowka herbaty…. ZASNELAM …
    Lecz rano wstalam i zapalenie pecherza ….
    Czy ktos wie czy po Furaginie mozna wziac sobie Lakcid boje sie o flore .. w zoladku i nie chce jej popsuc . W ogole .. to post na inny temat ale czesto miewam obtarcia po stosunku … wszelakiego rodzaju stany zapalne … podobno sa jakies mozliwosci aby ta sluzowka nie byla tak podatna na takowe podraznienia . Nie wiem codziennie stosuje Lakcid ( zel do higieny intymnej ) wrazie w. Clorotimazol …znacie jakies lepsze sposoby na takie nie mile podraznienia ?

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Furagina nie jest antybiotykiem a lekiem przeciwbakteryjnym-działa na praktycznie wszystkie rodzaje bakterii występujących przy stanach zapalnych dróg moczowych! Jest bezpieczny-można go brać nawet przez długi okres czasu! Ja biorę dosyć często-mam niestety skłonnożci do zapalenia nerek-często mi to wraca,a gdy tylko poczuję,że nerki zaczynają mnie kłuć biorę Urosept,Żurawinę w tablekach… Gdy dzieje się coż poważniejszego robię expresowo badanie moczu i jak sa bakterie biorę Furaginę! Jest to naprawdę dobry i bezpieczny lek! Osłony dla żołądka (typu np Lakcid) nie musisz stosować,no chyba że chcesz z obawy przed dolegliwożciami ze strony żółądka bo co jak co ale taka osłonka Ci napewno nie zaszkodzi-skolonizuje żołądek tymi dobrymi baktriami! Zamiast Lakcid dobry jest taki preparat LAKTIV UP-też jest probiotykiem i zawiera szczepy pozytywnych bakterii ale można go stosować nawet codziennie jako suplement diety! Może lepiej by było nawet zamiast leków (zawsze to jets chemia!) poprostu jeżć jogurty-te żywymi kulturami bakterii!

A clotrimazol (o którym piszesz,że stosujesz) jest na zakażenia grzybicze a zapalenia pęcherza jest powodowane bakteriami!

Weronika_aaa
    Member
    • Początkujący

W ogole przepraszam jak dlugo sie bierze te Furagine … ja mam zapalenie od 4 dni … pierwszy dzien to byl masakra wzielam furagine 2 razy dziennie i przeszlo ale na nastepny dzien po poludniu byla powtorka juz nie tak mocno ale tez pobolewalo wzielam furagine 2 razy dziennie wczoraj rowniez…. wzielam 1 tabletke i dzisiaj czuje ze znowu zaczyna mnie medzic w pecherzu i czuje … to parcie na pecherz. by oddac mocz a moczu niema …
    Czy mam sobie kupic do tego Urosept albo nie wiem Sok zurawinowy … a moze juz antybiotyk ?

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Zrób sobie badanie moczu-jak nie chcesz tracić czasu w kolejkach u lekarzy to zrób to sama! Badanie moczu kosztuje grosze,ja tak zawsze robię bo zależy mi przede wszystkim na szybkożci,wtedy jak wiem,że coż się zaczyna dziać zaczynam brać leki zanim wyląduje u lekarza! Bo jak to zdąży się za bardzo rozwinąć to jest ból nie do zniesienia i 2 tygosnie z życia w plecy! Nie wiem z jakiego miasta jesteż ale poszukaj Laboratorium „Diagnostyka” (poszukaj w Internecie,w prawie wszytskich większych miastach jest) badanie moczu kosztuje tam 8 zł a za dopłata 2zł masz wynik za parę godzin! Przejrzyj wyniki i jak w bakteriach napiszą Ci bardzo liczne lub liczne to koniecznie idź do lekarza!

Ja Furaginę zażywałam 3 razy dziennie po 2 tabletki (w sumie po 6 na dzień) a potem dla zapobiegnięcia nawrotom 1 tabletkę na noc! Urosept jest ok-dużo się go bierze,też po 6 dziennie (3 razy po dwie) ale nie bój się bo to bezpieczny,całkowicie ziołowy lek! Żurawina w tabletkach jest żwietna,ja wogóle staram się brać ją codzienjie bo to suplemant diety-kosztuje około 20zł ale masz jej na cały miesiąc! Żurawina jest taka,że wytwarza w drogach moczowych takie żrodowisko,że uniemożliwia bakteriom rozwój,więc jest cennym pomocnikiem jak komuż lubi się nawracać tak jak mnie:

Weronika_aaa
    Member
    • Początkujący

Mam pytanie do Lady Kal’i .. poniewaz nie mozna pisac prywatnych postow . A doinformowalam sie iz … troche ruchu moze poprawic moj stan zdrowia .
    Bylabym Tobi bardzo wdzieczna gdybys … napisala mi kilka jakis podstawowych cwiczen . Ktore moglabym stosowac kazdego ranka . Na dobry poczatek dnia . I jak przy tym sie odzywac mam wage 43kg . I powiem szczerze ze jeszcze 3 lata temu moje miesnie brzucha zwlaszcza tej gornej partii byly widoczne lecz po chorobach . Posladki miesnie wszystko zwiotczalo 🙁
    A chcialabym wygladac zdrowiej chcialabym zdrowiej sie czuc a wiem ze ruch to zdrowie . Czy moglabys dac mi kilka porad . Jak zaczac… by zarazem nie zrobic sobie krzywdy a by powoli powoooooli sie rozruszac bardzo bylabym Tobie wdzieczna .

Lady_Kala
    Member
    • Maniak

Są prywatne posty-nawet wczoraj Ci napisałam jednego ale nic nie odpisałaż więc nie wiem czy go przeczytałaż!

Oczywiżcie,że pomogę:) Ważysz 43 kg? A przy jakim wzrożcie? To strasznie mało-pewnie masz niedowagę! Stąd w sumie mogą też brac się Twoje problemy zdrowotne! Przede wszytskim jedz więcej-przy Twojej wadze możesz pozwolić sobie na trochę słodkożci:) Jedz dużo węglowodanów,białka… Możesz kupic sobie jakiż preparat witaminowy na dodanie energii! Jedz dużo warzyw i owoców (owoców najlepiej żwieżych),ryby,kurczaka (dużo łatwo przyswajalnego białka)
    Może więc zamiast ćwiczeń spróbuj się raczej podotleniać przy lekkim wysiłku fizycznym! Może jakiż spacer,albo marsz? Może raz w tygodniu wyskoczysz na basen? Jeżli upierasz się na te ćwiczenia poranne to ok:)
    Możesz robić spięcia brzucha (nie zwykłe brzuszki tylko spięcia!) nożyce,przysiad sumo (nogi szeroko ze stopami skierowanymi na zewnątrz-robisz głeboki przysiad schodząc pupą jak najniżej-super podnosi pożladki),zwykłe przysiady,krążenia ramion w przód i w tył-dodaje energii zaraz z rana! Ale nie szalej z ćwiczeniami-przede wszystkim wracaj do zdrowia! Uważam że nawet lepsze byłyby te spacery póki co! I jedz więcej!
    Pozdrawiam!

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Grypa Żołądkowa grypa jelitowa … czy nawrot choroby ?…"

Przewiń na górę