- AutorOdp.
- 26 listopada 2010 at 13:28
W domowej kuchni to z przyjemnożcią wystarczy tylko widelec. W restauracji skoro są wszystkie sztućce to nożem i widelcem, ale pierogi rękoma?! To już przesada.
26 listopada 2010 at 19:37jak można jeżć pierogi tlyko widelcem? całego pieroga do buzi? czy dziobać go widelcem ? ja jestem za nożem i widelcem..
23 stycznia 2011 at 16:13Pierogi same w sobie są cudownym daniem. Nie wiem, jak można je jeżć rękami lub tylko widelcem. Byłam kiedyż na randce z fajnym (wydawało się) chłopakiem. Miłe miejsce, fajny klimat, ładna pierogarnia w okolicy Kupca Poznańskiego i Starego Rynku. Jak zamówiliżmy pierogi, jo jadł je rękami i mówił z pełną buzią. Chyba nie muszę mówić, ze to było nasze ostatnie spotkanie? Przynajmniej zjadłam bardzo smaczne pierogi.
27 stycznia 2011 at 11:59No chyba żartujesz???!!! Ja bym wtedy wyszła z lokalu, niezależnie od tego jak dobre byłoby jedzenie.
27 stycznia 2011 at 12:11Ja pierogi są dobrze zrobione to nie trzeba umiejętnożci wielkich,żeby dać sobie radę.Kłopot powstaje poważny przy pierogach z jagodami;)
Jedzenie pierogów rękoma na randce to spore ryzyko:) Zaryzykował i przegrał:)[usunięto_link]
27 stycznia 2011 at 14:00Ludzie, co to w ogóle za pomysł. w życiu bym nie wpadła na to, żeby jeżć pierogi rękoma i ciężko mi jest sobie wyobrazić, że ktoż coż takiego zrobił. I to jeszcze w restauracji!!!
29 stycznia 2011 at 17:02Jagoda masz rację: zaryzykował i przegrał, bo ja czegoż takiego niestety nie zniosę:) A do tej pierogarni z chęcią wrócę, ale już bez niego.
25 lipca 2011 at 14:10Obowiązuje zasada:
jeżli coż można bez trudu rozdrobnić bez użycia noża – wtedy należy unikać jego używania.
Z praktyki wydaje mi się, że pierogi „z wody” można spokojnie jeżc samym widelcem ale już opiekane czy smażone można również przy pomocy widelca i noża.
Nikt nie zarzuci nam złych manier (chyba, że burak) jeżli w ogóle wszystkie pierogi zjemy samym widelcem.
26 lipca 2011 at 09:56Jak jeżć pierogi? W dużych ilożciach! :))
26 lipca 2011 at 10:02Ruskie, mniam, mniam …
2 sierpnia 2011 at 10:43Pierogi się je widelcem najczężciej u nas. Ale czasem jak zrobie i mąż głodny, to palcami żre, bo szybciej, aż mu sie uszy trzęso tyle żeby ręce umyć najpierw !
29 listopada 2011 at 21:26Skoro jesteżmy w temacie sovoir vivre’u, wypowiadajmy się o tym co wypada, a nie o tym jak to ktoż, coż, gdzież kiedyż jadł palcami. W przypadku pierogów – tylko nóż i widelec.
31 lipca 2012 at 17:34nie wiem, czy akurat jest tam o jedzeniu pierogów, ale są zasady savoir vivru przy stole. natknęłam się na ten blog i pomyżlałam, że może komuż tu się przyda 🙂
[usunięto_link]24 sierpnia 2012 at 10:31Zdecydowanie widelcem i nożem, łatwiej się przeciez wtedy dzieli pierogi i ewentualny farsz, który wydostał się z pieroga mozna sobie zgarnąć na widelec, pomagając nożem , z nie gonić po całym talerzy.
29 sierpnia 2012 at 09:31Zasad savoir-vivre jest tyle, że ciężko je wszystkie ogarnąć, ale pierogi w domu niech każdy je, jak mu wygodnie, natomiast w restauracji i „w gożciach” – nożem i widelcem 😉
- AutorOdp.