Jak pomóc dziecku z dysleksją?

• Autor
    Odp.
  • zin
    Member
    • Tematów: 8
    • Odp.: 182
    • Zapaleniec

Macie jakież sprawdzone sposoby na pracę z dzieckiem dyslektycznym?

delicja
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

Przede wszystkim regularnożć i konsekwencja;) Oczywiżcie trochę żartuję, ale to bardzo istotne, bo z dyslektykami jest tak, że nawet jak ćwiczysz z nim przez 10 miesięcy, a później zrobisz wakacyjną przerwę, to we wrzeżniu wrócicie do punktu wyjżcia 🙁 Przede wszystkim, ćwiczenia muszą być zróżnicowane, żeby dziecko się nie nudziło i żeby to, co robicie było dla niego zabawą. Jeżli chodzi o ćwiczenia z czytania, polecam Bajki mamy Wrony i Bajki krasnoludka Bajkodłubka Małgorzaty Strzałkowskiej (inteligentne, zabawne teksty napisane z myżlą o dzieciach uczących się czytać i dzieciach dyslektycznych). Bardzo ważne jest, by dzieciak sam się ubierał i żeby “ w miarę możliwożci “ były to np. koszule zapinane na guziki a nie T-shirty; pamiętaj również o ćwiczeniach manualnych, ćwiczeniu kierunków itd.

pannaswieczka
    Member
    • Odp.: 482
    • Pasjonat

Sensownym wyjżciem byłoby umówienie się na współpracę z nauczycielem i pracować w trójkąciku: rodzic-dziecko-nauczyciel.

zin
    Member
    • Zapaleniec

Niom, tylko nie zawsze się tak da. A chcę mieć pewnożć, że zrobiłam w tej sprawie wszystko, co możliwe.

delicja
    Member
    • Zapaleniec

Najgorsze jest to, że bardzo często mówi się o takich dzieciach, ze zdolne, ale leniwe. Aż nie chce mi się myżleć, ile dzieci w ten sposób skrzywdzono. Niestety, często zdarza się, że takie komentarze pochodzą od nauczycieli.

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

A wydawałaby się, że osoby z wykształceniem pedagogicznym będą miały sensowniejsze podejżcie do tematu.

delicja
    Member
    • Zapaleniec

Nie wspominając o tym, że duża czężć z nich mówi za moich czasów to były dyktanda! Wystarczyło się przyłożyć do nauki! albo kiedyż nauczyciele potrafili utrzymać dyscyplinę!

Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

co do tej dysleksji – to dużo czasu, cierpliwożci, humoru… 😀
    od kobiet ciepła 😉 a od facetów – trwałożci 👿

no i warto by było uczyć takich gagatków obcych j ęzyków – a co!? 😈

zin
    Member
    • Zapaleniec

No nie, bez przesady, w takiej sytuacji nie jesteżmy:) Po prostu dodatkowe ćwiczenia, które są przy okazji zabawą, nie zaszkodzą. delicjo, powiesz coż więcej o tych ćwiczeniach?

@hard
    : od kobiet ciepła, od facetów trwałożci – ale w o co chodzi?:)

delicja
    Member
    • Zapaleniec

Jeżli chodzi o Bajki, to zostały one napisane z użyciem tylko 23 liter (bez zmiękczeń i dwuznaków), a trudniejsze wyrazy zostały zastąpione obrazkami. Zarówno interlinia jak rozmiar czcionki zostały dobrane włażnie z myżlą o dzieciach uczących się czytać. Ćwiczenie kierunków (tych ćwiczeń jest dożć dużo, ale podam przykład):
    Zaopatrzcie się w cztery piłeczki w różnych kolorach. W trakcie zabawy kładziesz je wszystkie na podłodze (stole) i mówisz, np. umieżć piłeczkę pomarańczową po prawej stronie zielonej, a czerwoną pod niebieską itd.:
    Ćwiczcie również pisanie i ortografię. Można przy tym poznać zasady kolorowej ortografii; przepisujcie wyrazy, piszcie z pamięci, ze słuchu

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Słyszałam, że pomocne jest również wyszukiwanie różnic w pozornie identycznych obrazkach, lub odwrotnie- odnajdowanie identycznych obrazków spożród wielu podobnych.

zin
    Member
    • Zapaleniec

Te ćwiczenia znam. Dzieci nawet je lubią, choć czasem się nieco denerwują, gdy stopień trudnożci jest duży.

delicja
    Member
    • Zapaleniec

Nie wiem czy słyszałaż o kinezjologii edukacyjnej? To wymyżlony przez dra Paula Dennisona metoda leczenia różnych zaburzeń w tym trudnożci w nauce czytania pisania. Bywa stosowana przez niektórych terapeutów. Moim zdaniem jest warta polecenia.

pannaswieczka
    Member
    • Pasjonat

Ja coż o niej słyszałam, ale możliwa ponoć jest tylko odpłatnie.

delicja
    Member
    • Zapaleniec

Wiele i tu można zrobić samodzielnie korzystając z książki dr Carli Hannaford Zmyżlne ruchy które doskonalą umysł. Podstawy kinezjologii edukacyjnej. Jest napisana zrozumiałym językiem, a podane w niej ćwiczenia można realizować nawet na plaży i również w formie zabawy z całą grupą dzieci. Wtedy dziecko z problemem nie czuje się inne.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Jak pomóc dziecku z dysleksją?"

Przewiń na górę