- AutorOdp.
- 3 sierpnia 2007 at 21:04
kilka razy zadazylo mi sie ze wzielam 2 tabletki w ciagu dnia,a mam brac jedna dziennie.to przez to ze zapominam czy bralam juz.to wiec mam pytanie drogie panie czy to zle wplywa na organizm?chyba zaloze sobie jakis kalendazyk :):):) :haha:
24 listopada 2007 at 21:30uważam,że nie warto sie stresowac takimi rzeczami 🙂 dobrze zbilansowana dieta- dużo zielonych liżci – szpinak i brukselki i kwas foliowy masz w posiłku 🙂 pozdrawiam
30 listopada 2007 at 15:01Nigdy nie slyszalam zeby komus zdazylo sie przedawkowac.
17 maja 2010 at 05:19Przecie zbierze się go w ramach chemoprewencji i jest to bardzo bezpieczne i korzystne dla zdrowia.
9 lutego 2011 at 15:35Prawda, że jak się planuje dziecko, to powinno się zażywać kwas foliowy??
9 lutego 2011 at 15:52Tak powinno,chroni układ nerwowy dziecka.Poza tym wiele kobiet w ciąży ma niedobór tych związków w szczególnożci palące oraz spożywające alkohol.Podczas ciąży zero alko i papierosów( w przypadku palaczek już ok 3miesiące wczeżniej powinno się przestać palić). Można łączyć z witaminą C ,która chroni foliany. Sama folacyna jest bezpieczna nawet w dużych dawkach jednak może ona maskować problem niedoboru witamin b12 (braki występują u osób unikających mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego- w rożlinach nie występuję aktywna forma witaminy b12).
9 lutego 2011 at 16:54Od jakiegoż czasu również jestem szczesliwym „uzytkownikiem” kwasu foliowego 😉
1 marca 2011 at 10:56A z innej beczki to, kwas foliowy bierze udział w produkcji hormonów szczężcia. Rzadko wspomina się, że z jego udziałem powstaje – serotonina, która uspokaja, relaksuje, wpływa korzystnie na sen i apetyt i adrenalina, której skutki są przeciwne, stymuluje organizm do wzmożonej pracy, szybkiej reakcji.
Pozdrawiamedit:
jakubek21 marca 2011 at 06:48skąd masz takie info-bo to ciekawe!
21 marca 2011 at 08:23naprawdę ciekawe, myżlałam, że kwas foliowy tylko wspomaga rozwój poczętego dzidziusia, a tu jeszcze tyle korzyżci daje 🙂
24 marca 2011 at 12:29Kwas foliowy nie jest trucizną 😉 Jeżli przypadkowo zażyjesz jedną tabletkę więcej/mniej nic sie nie stanie.
28 marca 2011 at 07:18musze zacząc brać ale chyba on nie obniży działania mojego asamaxu? raczej nieeeeeee, co?
28 marca 2011 at 12:13Przeczytaj na ulotce odnożnie interakcji. Masz tam najbardziej aktualne dane.
- AutorOdp.