• Autor
    Odp.
  • Zosiasamosia
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 23
    • Bywalec

No piękne buteleczki 🙂 Według, którego przepisu ostatecznie zrobiłaż? W piątek jadę na wież do znajomych nazbierać malin i ruszam z produkcją :)).

Mandarynka
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 244
    • Zapaleniec

No proszę 🙂 Jaki piękny, intensywny kolor.. Dorze, że sobie napisałaż kiedy zrobiłaż, później pewnie można się pogubić ;). Ja dopiero zasypałam owoce cukrem..

Zosiasamosia
    Member
    • Bywalec

To prawda, trzeba koniecznie zapisywać przynajmniej miesiąc zlania, szczególnie jeżli zrobi się w sezonie więcej nalewek. Później czasem można się pogubić i wyciągnąć za młodą. Tylko jak tu się powstrzymać 😛 ?

krolkaroli
    Member
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

Przepis bardzo prosty (na 1 kg owoców):

1 kg malin – trzeba uważać na te spleżniałe
    0,5 kg cukru
    1l spirytusu do nalewek 60% lub 0,5 l 95% do rozrobienia

Maliny wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni – trzeba sprawdzać czy nie fermentują. Jak zaczną trzeba dolać spirytusu i odstawić na ok. 7 dni. Potem przefiltrować przez gazę (u mnie pieluszka tetrowa bardzo się sprawdziła bo można dobrze wycisnąć sok z malin) i odlać do butelek. Odstawić na minimum 3 miesiące. Gotowe 🙂 Teraz na zlanie czeka jeszcze 3l malinowej i 5l wiżniowej 🙂

A wy jakie owoce zasypałyżcie? Ja żałuję, że nie zrobiłam z czereżni.

ambient
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 61
    • Stały bywalec

na maliny ciekawy przepis, ale 1l o mocy 60% to nie to samo co rozrobione 0,5l 96% – ma być mocniejsze? – tzn. lepiej te gotowy 60% wykorzystać, czy bawić się w rozrabianie?

krolkaroli
    Member
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

Owszem moc nie jest ta sama, ale spirytus kupuje na butelki i wykorzystuję od razu wszystko. Wolę ten gotowy 60% bo idealnie ma się do przepisu – wlewam do 1kg owoców 1 l spirytusu. Ostatecznie nalewka ma 40%. Przy tym rozrabianym na 1 kg owoców wychodzi jej trochę mniej – ilożciowo.

ambient
    Member
    • Stały bywalec

w zasadzie racja, od tej strony na to nie spojrzałam

Zosiasamosia
    Member
    • Bywalec

@królkaroli wrote:

Owszem moc nie jest ta sama, ale spirytus kupuje na butelki i wykorzystuję od razu wszystko. Wolę ten gotowy 60% bo idealnie ma się do przepisu – wlewam do 1kg owoców 1 l spirytusu. Ostatecznie nalewka ma 40%. Przy tym rozrabianym na 1 kg owoców wychodzi jej trochę mniej – ilożciowo.

cóż za sposób na wykorzystanie wszystkiego co się kupi :), ale z drugiej strony to faktycznie trudno czasem o butelki, a swoją drogą może znasz jakiż przepis na nalewkę tym razem nie z malin, ale z aronii?

ambient
    Member
    • Stały bywalec

wiadomo, skoro cena podobna a dodatkowo wykorzystujesz butelki, które inaczej trzeba by było kupić to się opłaca 🙂
    a swoją drogą, byłam u znajomej i widziałam, że aronia powoli zaczyna dojrzewać, podobne zresztą jak czarny bez – macie może jakiż przepis na te owoce?

Zosiasamosia
    Member
    • Bywalec

znalazłam włażnie swój stary przepis na nalewkę z aronii, jakby ktoż potrzebował to wrzucam:

1 kg aronii
    1l spirytusu 60% (może być spirytus nalewkowy)
    5 goździków
    1/2 laski wanilii
    1/2 kg cukru

ambient
    Member
    • Stały bywalec

no i takie włażnie, proste a zarazem sprawdzone przepisy lubię, ale powiedz, czy Ty używasz tego gotowego spirytusu czy sama rozrabiasz?

Zosiasamosia
    Member
    • Bywalec

korzystałam z tego przepisu wiele razy, czasem robiłam mocniejszą, a czasem słabszą, jak to się mówi – jak wyszło, glównie dlatego, że spirytusu za każdym razem nie rozrobisz do dokładnie identycznego stężenia, ostatnio robiłam z nalewkowego i w tym roku zrobie chyba tak samo, zobaczymy jak wypadnie porównanie dwóch sezonów

Mandarynka
    Member
    • Zapaleniec

Też teraz korzystam z nalewkowego. U mnie teraz robi się dodatkowo żliwkowa :D. Czekam też jak mandarynki będą słodsze i zrobię coż specjalnego na sylwestra. Macie pomysł z czym połączyć mandarynkę?

tabletka
    Member
    • Odp.: 211
    • Zapaleniec

Przepraszam ale co to jest spirytus nalewkowy, gdzie to kupić?

Mandarynka
    Member
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

Przepraszam ale co to jest spirytus nalewkowy, gdzie to kupić?

Taki przydatny wynalazek marki Soplica, czyli spirytus przygotowany pod nalewki – ma 60% więc już nie trzeba rozrabiać.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Nalewki, likiery domowej roboty"

Przewiń na górę