Oblicz sobie sama CZYLI WAZNE INFO

• Autor
    Odp.
  • mariusz20lat
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Najpierw musimy znać swoja dokładną wage ( w kg ), by obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie na kalorie ( kcal ), czyli tyle ile nasz organizm jest w stanie spalić w ciągu dnia:

Mężczyzna:
    1) mnożymy wagę x 24h = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
    2) mnożymy BMR x współczynnik aktywnożci = twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne!

Kobieta:
    1) mnożymy wage x 24h = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
    2) mnożymy BMR x 0,9 = włażciwe BMR dla kobiet
    3) włażciwe BMR x współczynnik aktywnożci = twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne!

Współczynniki aktywnożci:

* bardzo aktywny => 1.4 – 1.5 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez wiekszą czeżć dnia)
    * aktywny => 1.3 – 1.4 (Codzienne intensywne ćwiczenia + praca na nogach)
    * żredni => 1.1 – 1.2 (ćwiczenia 3 razy/tydzień + praca siedząca)
    * nisko = 1 (brak ćwiczen + praca siedząca)

jezeli juz masz wyliczone ile kalori poczebujesz to masz wskazowki to ukladania diety

1 gram weglowodanów ma 4 kcal
    1 g białka ma 4 kcal
    1 g tłuszczy ma 9 kcal

Ps sprawdzcie ile wam wyszlo dziene zapotrzebowanie i sprawdzcie ile kalori ma np wasza ulubiona czekolada czy batonik itp :]

WAZNE INFO 7000 kcal to 1 kg tluszczu

basia23
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 132
    • Zapaleniec

o rany, ile tego tu jest… 🙄

mariusz20lat
    Member
    • Odp.: 6
    • Początkujący

malo tego jest 🙂 ja musialem sie o wiele wiecej uczyc z podstaw zywienia itp 😛

Ineczka
    Member
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Moim zdaniem te przeliczniki nie są do końca prawdziwe. Wyszło mi, że moja przemiana materii wynosi tylko 1235 kalorii (ważę 44 kg przy wzrożcie 164), co znaczyłoby, że jak będę jadła więcej, to utyję. Mało to prawdopodobne, choćby dlatego, że jak od około półtora miesiąca zmniejszyłam ilożć spożywanego jedzenia do około 1500 kalorii podzielonych na 5 posiłków (nie codziennie jednak, gdy jestem gdzież zaproszona, to tak tego nie liczę) i surowo przestrzegam niejedzenia kolacji tuż przed snem, to udało mi się schudnąć jakież dwa kilogramy. Do tego jednak ćwiczę prawie codziennie po około godzinie. Ale wszystko jedno. Jakoż trudno mi uwierzyć, żeby ktokolwiek mógł przytyć przy diecie 1300 kalorii. Ewentualnie ktoż, kto przez całą dobę leży w łóżku. Ale to tylko moja opinia, możliwe, że się mylę.

Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

To dla mnie tylko 1296 kcal ??? 🙁 🙁

Jednak coż mi się tu nie zgadza.

1g tłuszczu to 9 kcal
    1kg tłuszczu to 9000kcal

skąd to 7000kcal?

Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

aaa, że urożnie nam 1kg tłuszczu??

nie rozumiem 😕

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Oblicz sobie sama CZYLI WAZNE INFO"

Przewiń na górę