• Autor
    Odp.
  • Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Nic nie mam w zwyczaju,rozmawiam.Mówimy chyba o czym innym 😉

„(Dz.U. z 2008 r. Nr 199, poz. 1227 ze zmianami), czyli od 15 listopada 2008 r., funkcjonują w Polsce nowe organy administracji powołane przede wszystkim do działań związanych z tworzeniem i ochroną obszarów Natura 2000 “ Generalny Dyrektor Ochrony środowiska (GDOś) (z Generalną Dyrekcją Ochrony środowiska) oraz w każdym z 16 województw Regionalny Dyrektor Ochrony środowiska (RDOś) (z Regionalną Dyrekcją Ochrony środowiska).”

To super ,że twoi znajomi mają z tym do czynienia i nie tylko natura200 jest. Nie napisałem nic czego nie mówi ustawa więc nic to nie zmienia z czym żyjesz na co dzień i z kim się spotykasz.

Wracając do tematu poparcie ekologów czy nie poparcie hmm…myżlę ,że należy podejżć indywidualnie do każdego problemu.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

@Kowal wrote:

Nic nie mam w zwyczaju,rozmawiam.Mówimy chyba o czym innym 😉

„(Dz.U. z 2008 r. Nr 199, poz. 1227 ze zmianami), czyli od 15 listopada 2008 r., funkcjonują w Polsce nowe organy administracji powołane przede wszystkim do działań związanych z tworzeniem i ochroną obszarów Natura 2000 “ Generalny Dyrektor Ochrony środowiska (GDOś) (z Generalną Dyrekcją Ochrony środowiska) oraz w każdym z 16 województw Regionalny Dyrektor Ochrony środowiska (RDOś) (z Regionalną Dyrekcją Ochrony środowiska).”

To super ,że twoi znajomi mają z tym do czynienia i nie tylko natura200 jest. Nie napisałem nic czego nie mówi ustawa więc nic to nie zmienia z czym żyjesz na co dzień i z kim się spotykasz.

Wracając do tematu poparcie ekologów czy nie poparcie hmm…myżlę ,że należy podejżć indywidualnie do każdego problemu.

zeby obszar mogl byc powolany, najpierw musi zostac zinwentaryzowany pod katem wyzej wymienionych przeze mnie dyrektyw.
    a to zleca sie naukowcom.

i tyle.

Anonymous
    Member
    • Guru

To mówimy w końcu o powoływaniu czy inwentaryzacji?Kilka postów wyżej zaprzeczałaż jak pisałem ,że robi to m.in GDOś
    Poza tym ochrona żrodowiska to nie tylko natura2000

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

To mówimy w końcu o powoływaniu czy inwentaryzacji?Kilka postów wyżej zaprzeczałaż jak pisałem ,że robi to m.in GDOś
    Poza tym ochrona żrodowiska to nie tylko natura2000

oczywiscie, ze nie tylko.

wspomnialam wczesniej np o uzytkach ekologicznych…
    ale badzmy szczerzy-obszary naturowe sa najwazniejsze.

piszesz, ze zaprzeczylam sama sobie…
    nie.
    po prostu wiem, jak przebiega powstawanie takiego obszaru. od poczatku-od zgloszenia, przez shadow list, do umieszczenia go na liscie.
    ostateczne „powolanie” nalezy do komisji europiejskiej.
    i to, co do niego prowadzi, stanowi kawal porzadnej, naukowej pracy.

Anonymous
    Member
    • Guru

Co do Unii nic to nie zmienia do tego co napisałem w kwestii naszej administracji.
    Ty masz na myżli ochronę żrodowiska jako ochronę jakiegoż terenu ,ja nie tylko to.Mi bardziej chodzi o wszystko z tym związane.To samo w przypadku ekologii.

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

Co do Unii nic to nie zmienia do tego co napisałem w kwestii naszej administracji.
    Ty masz na myżli ochronę żrodowiska jako ochronę jakiegoż terenu ,ja nie tylko to.Mi bardziej chodzi o wszystko z tym związane.To samo w przypadku ekologii.

wszystko, czyli co?

Anonymous
    Member
    • Guru

Wszystkie działania jakie się z tym wiążą: zarządzanie,gospodarowanie,produkcja itd. …

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

Wszystkie działania jakie się z tym wiążą: zarządzanie,gospodarowanie,produkcja itd. …

zarzadzanie czym? gospodarowanie czym? produkcja czego?

widzisz…jestem za madra, zeby dyskutowac z ogolnikami. nie masz wiedzy, nie dyskutuj.

Anonymous
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

zarzadzanie czym? gospodarowanie czym? produkcja czego?

Zarządzanie i gospodarowanie szeroko pojęte mające minimalizować w możliwy sposób emisję szkodliwych substancji do żrodowiska,planowaniem przestrzennym i zagospodarowaniem,ładem przestrzennym,zarządzaniem terenami w odpowiedni sposób by je chronić nie tylko przez objęcie ochroną danego terenu,ale i odpowiednią administrację np przy turystyce między innymi wprowadzanie opłat za wstęp w miejscach objętych ochroną,wyznaczenie ciągów komunikacyjnych,ograniczenie przepustowożci na danym terenie,przy przypadku zajmowania się lasami wyznaczanie miejsc na sadzonki,kontrolowana wycinka itd.,szczególnie ważne są tu lasy wokół miast ,które są swoistymi płucami miasta,ale także i mniejsze jak lasy parkowe czy komunalne,które oprócz walorów żrodowiskowych spełniają funkcję estetyczne i wypoczynkowe.Produkcja np. energooszczędnych żarówek czy ciekłokrystalicznych ekranów ;).Zastępowanie źródeł energii innymi,ograniczenia w używaniu pestycydów,emisji spalin i innych substancji,oczyszczanie wód…
    Temat rzeka wiążący się niemal z każdą dziedziną.Za mało?

[usunięto_link] wrote:

widzisz…jestem za madra, zeby dyskutowac z ogolnikami. nie masz wiedzy, nie dyskutuj.

A Tobie co, masz jakież kompleksy by normalnie rozmawiać czy manie wielkożci?Spoko ,że ogarniasz naturę ,ale ja też co nieco się orientuję w ekologi i ochronie żrodowiska szeroko pojętej.I fajnie ,że jesteż mądra jak twierdzisz ,ale to jak to podkreżlasz nie wiem czy tak dobrze wygląda.Dla mnie rozmowa to wymiana wiedzy ,a nie się chwalenie nią.Chociaż rób jak chcesz w końcu wolny kraj.Skoro jednak uważasz,że ogarniasz wszystko.Opowiedz mi o filtrach kominowych.O pyleniu też możesz coż dorzucić,wydzielaniu substancji przy silnikach również i nowych technologiach ograniczających te rzeczy.

parvati
    Member
    • Guru

wiedzialam, ze zapodasz banalem.

lasy i zalesianie sa akurat powaznym problemem polskiej przyrody.
    mimo ze unia europejska oferuje gigantyczne doplaty do lak-wystarczy te laki regularnie kosic, to i tak regularnie sie je zalesia, to jest prawdziwa tragedia.

jesli chodzi wycinke…badzmy szczerzy-jednorodne gatunkowo lasy, w ktorych malo co zyje, sluza do wycinki, po to powstaly i zadnych „zielonych pluc nie stanowia”.
    dlatego tak wazne sa obszary natura 2000, bo nimi sa naprawde wartosciowe siedliska, a nie podmiejskie laski, gdzie poza lisem nic nie zyje.

dlatego „wyznaczanie miejsc na sadzonki” jest czesto batbarzynstwem, a pisanie o tym jak o przejawach ochrony srodowiska, swiadczy o pobieznym traktowaniu tematu przez jego nieznajomosc.

jesli chodzi o reszczte twoich wypocin, to nie sadzisz, ze o sprawach oczywistych nie ma co dyskutowac?

no chyba ze chcesz popisac o zrownowazonym rozwoju…ale chyba cienko bedzie, skoro jestes fanem zalesiania.

Anonymous
    Member
    • Guru

Mów co chcesz ,nigdzie nie pisałem czego jestem fanem czego nie.Dałem przykład jeden z wielu. Dla Ciebie np. ochrona związana z turystyką jest banałem może,coż o niej wiem i podałem. Ty tam o swoich gatunkach ciągle,a żrodowisko to też emisję spalin ,które i mają wpływ na gleby i na zwierzęta i na ludzi,w sumie na wszystko.Masz swoją naturę ,a reszta to banał jak tam chcesz.I skoro taka twoja wiedza dalej czekam na odpowiedź ;).Nie wiem też co jest dla Ciebie oczywiste i nie ma to w niczym znaczenia.

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link]

Za bardzo sobie słodzisz 😉

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

Mów co chcesz ,nigdzie nie pisałem czego jestem fanem czego nie.Dałem przykład jeden z wielu. Dla Ciebie np. ochrona związana z turystyką jest banałem może,coż o niej wiem i podałem. Ty tam o swoich gatunkach ciągle,a żrodowisko to też emisję spalin ,które i mają wpływ na gleby i na zwierzęta i na ludzi,w sumie na wszystko.Masz swoją naturę ,a reszta to banał jak tam chcesz.I skoro taka twoja wiedza dalej czekam na odpowiedź ;).Nie wiem też co jest dla Ciebie oczywiste i nie ma to w niczym znaczenia.

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link]

coz: jesli uwazasz, ze hormony i sterydy to to samo…to gratulejszyn.

nie bede wypowiadac sie o emisji pylow czy budowie kominow-nie znam sie na tym.

znam sie natomiast na ochronie siedlisk.
    a ty? na czym?

Anonymous
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

@Kowal wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link]

a ty? na czym?

Dlatego pisałem ,że ochrona żrodowiska do rozległy temat.I odnosiłem się od początku ,że i na tym się zarabia,ale nie ważne.

Na hormonach 🙂 i jeżli uważasz ,że hormony to nie sterydy lub na odwrót to gratulejszyn tobie ,bez napinki;)

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

[usunięto_link] wrote:

@Kowal wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link]

a ty? na czym?

Dlatego pisałem ,że ochrona żrodowiska do rozległy temat.I odnosiłem się od początku ,że i na tym się zarabia,ale nie ważne.

Na hormonach 🙂 i jeżli uważasz ,że hormony to nie sterydy lub na odwrót to gratulejszyn tobie ,bez napinki;)

dzieks za gratulacje…

jeszcze w kopiuj wklej tez jestes niezly 😆

Anonymous
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

jeszcze w kopiuj wklej tez jestes niezly 😆

Tzn. co znowu Ci nie pasuje? 😆

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " ochrona żrodowiska"

Przewiń na górę