ochrona żrodowiska

• Autor
    Odp.
  • Cleo
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 857
    • Zasłużony

czy popieracie działania ekologów w różnych sprawach, czy raczej ich działania uważacie za przesadnie przesadne?

w związku z powodzią temat stał się bardziej głożny, ale podobne sytuacje zdarzają się niezykle często.

martyna1
    Member
    • Tematów: 14
    • Odp.: 303
    • Pasjonat

Ekolodzy wiedzą, co robią, bo wyzyskujemy Ziemię do granic możliwożci, a w którymż momencie miarka się przebierze i ludzkożć się skończy, dlatego też tzw. ekolodzy oszołomi działają na naszą korzyżć. Niestety w obecnych czasach wydaje się to niezbyt realne.

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

Ekolodzy w mediach są traktowani jak terroryżci burzący plany infrastruktury
    betonowej.A tak naprawdę mówią ludzkim głosem o tym że człowiek może żyć w symbiozie z przyrodą,tylko urzędnicy nie mają w tym interesu….
    Teraz będą odstrzeliwane bobry jako winowajcy powodzi!a ile zrobili urzędnicy żeby taka powódź jak w 1997r się nie powtórzyła?niewiele.

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Ekolodzy również zarabiają na swojej działalnożci i jest to całkiem dochodowy biznes ,jako ,że znam sporo osób z tym związanych wiem ,że nie każdy jest taki super.
    Oczywiżcie niektóre akcję są potrzebne ,ale i nieraz przesadzają.Szkoda ,że jaka by strona nie była zawsze jest tylko widocznożć po swój horyzont.

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

Popatrz…na wszystkim można zarobić.Na zwierzętach bezdomnych słyszałam ale na ekologi nie słyszałam….

Anonymous
    Member
    • Guru

No ,ale z drugiej ,że ktoż zarabia nie znaczy ,że to złe.W końcu lepiej zarabiać na czymż pożytecznym niż na szkodzeniu komuż 🙂
    Chyba wszędzie zdrowe podejżcie się przyda.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

czy na ekologii mozna zarobic, nie wiem

na ochronie srodowiska za to mozna zarobic sporo i osobiscie nie widze w tym nic zlego.

nie chodzi mi o korporacje takie jak greenpeace czy wwf.
    chodzi mi o naukowcow zawodowo zajmujacych sie inwentaryzacjami przyrodniczymi, wyznaczaniem obszarow natura 2000, raportami dot. oddzialywania na srodowisko rozmaitych inwestycji.
    i co w tym dziwnego?

Anonymous
    Member
    • Guru

Ekologia to chyba największy biznes.
    Co do ochrony żrodowiska to szkoda ,że niestety nie robią tego umiejętnie 🙂
    Czy ja wiem czy to wyznaczają naukowcy,po czężci na pewno korzysta się z ich wiedzy.No można się zgodzić.

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

Ekologia to chyba największy biznes.
    Co do ochrony żrodowiska to szkoda ,że niestety nie robią tego umiejętnie 🙂
    Czy ja wiem czy to wyznaczają naukowcy,po czężci na pewno korzysta się z ich wiedzy.No można się zgodzić.

owszem: naukowcy.

Anonymous
    Member
    • Guru

Naukowcy mogą tylko pomóc nie oni się tym zajmują 😉

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

Naukowcy mogą tylko pomóc nie oni się tym zajmują 😉

„tym” czyli twoim zdaniem czym?

Anonymous
    Member
    • Guru

Wyznaczaniem miejsc ,które należy objąć ochroną,opieką.

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

to zalezy jakie miejsca masz na mysli.
    jesli np. uzytki ekologiczne, to owszem-zglosic taki moze kazdy.

jesli jednak mowimy o obszarach natura 2000, to wyznaczaniem takich obszarow, c jest poprzedzone stosownymi inwentaryzacjami oraz raportami, zajmuja sie naukowcy.

Anonymous
    Member
    • Guru

[usunięto_link] wrote:

@Kowal wrote:

jesli jednak mowimy o obszarach natura 2000, to wyznaczaniem takich obszarow, c jest poprzedzone stosownymi inwentaryzacjami oraz raportami, zajmuja sie naukowcy.

Nie zajmują się tym naukowcy tylko m.in geologowie,geografowie,ludzie związani z krajoznawstwem itd itp, a samym objęciem zależnie od miejsca zajmuje się odpowiednia administracja np. GDOś,RDOś itp.

parvati
    Member
    • Guru

@Kowal wrote:

[usunięto_link] wrote:

@Kowal wrote:

Nie zajmują się tym naukowcy tylko m.in geologowie,geografowie,ludzie związani z krajoznawstwem itd itp, a samym objęciem zależnie od miejsca zajmuje się odpowiednia administracja np. GDOś,RDOś itp.

obszary natura 2000 wyznaczane sa na podstawie dwoch dyrektyw: ptasiej i siedliskowej.

a ich uchwalaniem zajmuje sie Komisja Europejska.

akurat z siecia natura 2000 mam do czynienia od lat…
    co wiecej-wiekszosc obszarow inwentaryzowali moi znajomi…
    zarowno obszary juz uchwalone jak i szhadow list. i jak najbardziej-sa to naukowcy, ktorzy przed przystapieniem dobadan musieli wykazac sie naukowym dorobkem.

80% budzetu mojego gospodarstwa domowego pochodzi z naukowej pracy na rzecz ochrony srodowiska.
    wiec: tym razem nie idz w zaprte jak to masz w zwyczaju.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " ochrona żrodowiska"

Przewiń na górę