- AutorOdp.
- 7 czerwca 2010 at 14:40
ostatnio opracowywałam temat ochrony żrodowiska przy budowie obwodnicy Kłodzka. w odleglożci ok. 11 – 12 km od drogi znajduje się obiekt chroniony przez fundacje natura 2000 – przełom nysy kłodzkiej.
temat opracowywalam bardzo pochopnie gdyż był mało ważna czescia calej pracy ale zastanawia mnie jaki wpływ może miec budowa drogi lub jakiejkolwiek innej duzej inwestycji na obiekt polozony w takiej odleglosci.
dodam ze w rzeczywistosci powstaje wlasnie projekt na prawdziwa obwodnice kłodzka. gddkia na swojej stronie zaznaczyło: przbieg przez obiekty natura 2000 – BRAK
czy ta informacja oznacza, że wykonawca nie ma obowiazku wspolpracy z fundacją i tak naprawdę natura 2000 nie ma wplywu na planowanie takich przedsiewziec/ co prawda projekt ochorny wód (droga przebiega przez rzekę) powstanie bo musi, ale w takim wypadku interesuja mnie powiazania pomiedzy tym projektem a polozeniem obiektu chronionego.
czy są okreslone wytyczne mówiące o wzajemnych relacjach nowych inwestycji i polozenia obiektów chronionych? czy fundacja sama decyduje o tym czy budowa ma czy tez nie ma wplywu na srodowisko objete ochrona prawna?
7 czerwca 2010 at 16:29natura 2000 to nie jest fundacja.
lepiej lepiej zaznajom sie z tematem, bo dla budowlancow jest on niesamowicie istotny…7 czerwca 2010 at 17:19domyżlam się , ale nie jestem budowlańcem, chociaż z budownictwem mam stycznożć na codzień
w szkołach temat jest traktowany bardzo pochopnie a szkoda
dopiero w praktyce poznajemy większożć potrzebnych rzeczy, a moja praktyka dopiero się rozpoczynadlatego też poruszam temat na forum. strona główna natury 2000 jest bardzo uboga( [usunięto_link]) natomiast na stronie [usunięto_link] w dziale O NAS piszą o fundacji, stad mój bład…
24 czerwca 2010 at 08:58Trzeba chronić żrodowisko ekologicznym samochodem na szczężcie są już unijne wymogi odnożnie emisji spalin przez samochód nie będzie już smoków z silnikiem 2.4 ….
24 czerwca 2010 at 10:31Nie słyszałem hmm wielka szkoda klasyki odejdą…
13 listopada 2010 at 17:26Szczerze to ja jestem za rodzajem życia typu ekologicznego. Nie jestem żadną skrajną działaczką zielonych ale dbanie o żrodowisko na własnym podwórku jest bardzo ważne. Nie można żmiecić pod siebie bo to się zemżci za kilka lat. Mam nadzieję, że ludzie opamiętają i będzie to jakoż wyglądać.
13 listopada 2010 at 18:28Jeżli chodzi o ekologię typu dwukrotnie droższe pseudo ekologiczne produkty, czy zażmiecanie ulic ulotkami propagujących ekologiczny tryb życia to jestem na nie. Natomiast akcje segregacji żmieci, mandatów za nielegalne wysypiska, czy eko anioły popieram jak najbardziej.
13 listopada 2010 at 18:39ekologia jak najbardziej na tak i segregacja również ale co to za eko anioły to nie mam zielonego pojęcia ale pochwalam wszelkie akcje związane z życiem ekologicznym
- AutorOdp.