- AutorOdp.
- 3 listopada 2007 at 16:12
juz sie dowiedzialam, poszukalam na necie informacji na temat moich tabletek Harmonet i wiem ze tak jak wiekszasc zabezpieczaja od pierwszej tabletki 🙂
3 listopada 2007 at 16:23Nom.. też łykałam Harmonet..
A kochałam się, bez dodatkowego zabezpiecznia już po kilku dniach.. 8)29 lutego 2008 at 12:56Jeżeli zaczniecie cykl 1 dnia miesiączki to jesteżcie zabezpieczone już włażnie od tego dnia! Więc to, że trzeba czekać Bóg wie ile jest dla mnie jakąż nowożcią.
29 lutego 2008 at 13:38Jeżeli? Od kiedy jest jakiż wybór? Przecież tabletki, jak się zaczyna pierwsze opakowanie zawsze trzeba, trzeba wziąć pierwszego dnia okresu.
29 lutego 2008 at 13:59nieprawda.
sa tez inne opcje.
29 lutego 2008 at 14:21Być może, ja nic o tym nie słyszałam. No ale włażciwie jakie?
29 lutego 2008 at 14:33Jak brałam tabletki to pozwalałam swojemu kończyć we mnie na końcu i początku opakowania. Nie stosowaliżmy innych zabezpieczeń. Moja ginekolog mówiła, że tabletki, które brałam działają juz po pierwszej tabletce.
3 marca 2008 at 14:57[usunięto_link] wrote:
Jeżeli? Od kiedy jest jakiż wybór? Przecież tabletki, jak się zaczyna pierwsze opakowanie zawsze trzeba, trzeba wziąć pierwszego dnia okresu.
Poczytaj sobie dowolną ulotkę, wszystko jest tam ładnie wyjażnione.
W skrócie:
A) 1 dzień okresu = 1 tabletka jest rozwiązaniem optymalnym i w zasadzie od tego dnia kobieta jest chroniona przed ciążą.
B) Kobieta przyjmująca tabletki jest chroniona 24/7/31, nawet w tygodniu bez tabletek. Tabletki bierze się po to by móc się kochać bez ograniczneń tj. facet „kończy” (nienawidzę tego okreżlenia) w swojej dziewczynie/żonie, bo o to przecież chodzi w antykoncepcji hormonalnej.
C) Ryzyko zajżcia w ciążę (i znów, orgazm faceta i wytrysk nasienia w pochwie partnerki) przy zachowaniu terminów przyjmowania tabletek jest absolutnie *ZEROWE*
D) Wyjątkami są:
– zapomnienie przyjęcia tabletki – więcej niż 2 GODZINY
– problemy z układem trawiennym (wymioty, przeczyszczanie itp.)
– inne czynniki mogące zahamować działania hormonów tj. antybiotyki, leki, papierosy (tak, tak), alkohol (w dużych ilożciach), tabletki przeciwbólowe (Ibuprom, Paracetamol) a także psychotropy.Wnioski:
Biorąc tabletki i przestrzegając terminu tj. godziny ich połykania jesteż w 100% zabezpieczona przed ciążą.3 marca 2008 at 17:07tabletki zabezpieczaja Cie po około tygodniu ew 2 od wzięcia pierwszej.
Jesli nie weźmiesz o danej godzinie nic sie nie dzieje 🙂 po prostu weź jak Ci sie przypomni.Ja też brałam harmonet i czekaliżmy 2 tygodnie zeby nie było zadnej niespodzianki 🙂
Radzę dokłądnie przeczytać ulotkę 🙂
aa i jak mogą zabezpieczać od 1 tabletki?? skoro to polega na cyklach bezowulacyjnych?? a jedna dawka hormonow napewno nie zablokuje owulacjii 😛 pozdrawiam 😛
A w ogóle to nie polecam tabletek anty 😛
4 marca 2008 at 09:33Eternal to wszystko co napisałaż to są dla mnie oczywiste sprawy i nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że zawsze byłam przekonana, że pierwsza tabletke z pierwszego opakownia w naszym życiu, że tak powiem, musimy wziąć pierwszego dnia okresu. Parvati napisała, że tak nie jest. Niestety nie znalazłam w tej chwili zadnej ulotki, więc faktycznie być może mogę nie pamiętać, że coż na ten temat było napisane.
9 marca 2008 at 21:03bardziej wiarygodna jest ulotka i ginekolożka
10 marca 2008 at 18:27Ja tez biore harmonet juz pol roku. Na ulotce jest napisane ze po 7 dniach, wiec my sie do tego stosowalismy. nie czekalismy niewiadomo ile miesiecy zeby od poczatku do konca sie kochac ;] Tydzien wystarczyl i nic sie nie stalo.
12 marca 2008 at 11:26[usunięto_link] wrote:
Ja tez biore harmonet juz pol roku. Na ulotce jest napisane ze po 7 dniach, wiec my sie do tego stosowalismy. nie czekalismy niewiadomo ile miesiecy zeby od poczatku do konca sie kochac ;] Tydzien wystarczyl i nic sie nie stalo.
Bo wbrew pozorom naprawdę trzeba się postarać by zapłodnić kobietę… 😀
12 marca 2008 at 16:31tabletka podobno działa od pierwszego dnia
ale ja bym nie ryzykowała
przecież musi minąć trochę czasu zanim hormony zaczną współpracować z Twoim ciałem - AutorOdp.