• Autor
    Odp.
  • mala1984
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 60
    • Stały bywalec

juz sie dowiedzialam, poszukalam na necie informacji na temat moich tabletek Harmonet i wiem ze tak jak wiekszasc zabezpieczaja od pierwszej tabletki 🙂

iga
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 835
    • Zasłużony

Nom.. też łykałam Harmonet..
    A kochałam się, bez dodatkowego zabezpiecznia już po kilku dniach.. 8)

Eternal
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 22
    • Bywalec

Jeżeli zaczniecie cykl 1 dnia miesiączki to jesteżcie zabezpieczone już włażnie od tego dnia! Więc to, że trzeba czekać Bóg wie ile jest dla mnie jakąż nowożcią.

muszka_bzzz
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 599
    • Zasłużony

Jeżeli? Od kiedy jest jakiż wybór? Przecież tabletki, jak się zaczyna pierwsze opakowanie zawsze trzeba, trzeba wziąć pierwszego dnia okresu.

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

nieprawda.

sa tez inne opcje.

muszka_bzzz
    Member
    • Zasłużony

Być może, ja nic o tym nie słyszałam. No ale włażciwie jakie?

ForceRecon
    Member
    • Odp.: 506
    • Zasłużony

Jak brałam tabletki to pozwalałam swojemu kończyć we mnie na końcu i początku opakowania. Nie stosowaliżmy innych zabezpieczeń. Moja ginekolog mówiła, że tabletki, które brałam działają juz po pierwszej tabletce.

Eternal
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Jeżeli? Od kiedy jest jakiż wybór? Przecież tabletki, jak się zaczyna pierwsze opakowanie zawsze trzeba, trzeba wziąć pierwszego dnia okresu.

Poczytaj sobie dowolną ulotkę, wszystko jest tam ładnie wyjażnione.

W skrócie:

A) 1 dzień okresu = 1 tabletka jest rozwiązaniem optymalnym i w zasadzie od tego dnia kobieta jest chroniona przed ciążą.

B) Kobieta przyjmująca tabletki jest chroniona 24/7/31, nawet w tygodniu bez tabletek. Tabletki bierze się po to by móc się kochać bez ograniczneń tj. facet „kończy” (nienawidzę tego okreżlenia) w swojej dziewczynie/żonie, bo o to przecież chodzi w antykoncepcji hormonalnej.

C) Ryzyko zajżcia w ciążę (i znów, orgazm faceta i wytrysk nasienia w pochwie partnerki) przy zachowaniu terminów przyjmowania tabletek jest absolutnie *ZEROWE*

D) Wyjątkami są:
    – zapomnienie przyjęcia tabletki – więcej niż 2 GODZINY
    – problemy z układem trawiennym (wymioty, przeczyszczanie itp.)
    – inne czynniki mogące zahamować działania hormonów tj. antybiotyki, leki, papierosy (tak, tak), alkohol (w dużych ilożciach), tabletki przeciwbólowe (Ibuprom, Paracetamol) a także psychotropy.

Wnioski:
    Biorąc tabletki i przestrzegając terminu tj. godziny ich połykania jesteż w 100% zabezpieczona przed ciążą.

krlnk
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 258
    • Zapaleniec

tabletki zabezpieczaja Cie po około tygodniu ew 2 od wzięcia pierwszej.
    Jesli nie weźmiesz o danej godzinie nic sie nie dzieje 🙂 po prostu weź jak Ci sie przypomni.

Ja też brałam harmonet i czekaliżmy 2 tygodnie zeby nie było zadnej niespodzianki 🙂

Radzę dokłądnie przeczytać ulotkę 🙂

aa i jak mogą zabezpieczać od 1 tabletki?? skoro to polega na cyklach bezowulacyjnych?? a jedna dawka hormonow napewno nie zablokuje owulacjii 😛 pozdrawiam 😛

A w ogóle to nie polecam tabletek anty 😛

muszka_bzzz
    Member
    • Zasłużony

Eternal to wszystko co napisałaż to są dla mnie oczywiste sprawy i nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że zawsze byłam przekonana, że pierwsza tabletke z pierwszego opakownia w naszym życiu, że tak powiem, musimy wziąć pierwszego dnia okresu. Parvati napisała, że tak nie jest. Niestety nie znalazłam w tej chwili zadnej ulotki, więc faktycznie być może mogę nie pamiętać, że coż na ten temat było napisane.

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

bardziej wiarygodna jest ulotka i ginekolożka

taisa
    Member
    • Odp.: 189
    • Zapaleniec

Ja tez biore harmonet juz pol roku. Na ulotce jest napisane ze po 7 dniach, wiec my sie do tego stosowalismy. nie czekalismy niewiadomo ile miesiecy zeby od poczatku do konca sie kochac ;] Tydzien wystarczyl i nic sie nie stalo.

Eternal
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Ja tez biore harmonet juz pol roku. Na ulotce jest napisane ze po 7 dniach, wiec my sie do tego stosowalismy. nie czekalismy niewiadomo ile miesiecy zeby od poczatku do konca sie kochac ;] Tydzien wystarczyl i nic sie nie stalo.

Bo wbrew pozorom naprawdę trzeba się postarać by zapłodnić kobietę… 😀

Divay
    Member
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

tabletka podobno działa od pierwszego dnia
    ale ja bym nie ryzykowała
    przecież musi minąć trochę czasu zanim hormony zaczną współpracować z Twoim ciałem

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " od kiedy jestem zabezpieczona?"

Przewiń na górę