• Autor
    Odp.
  • tabletka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 211
    • Zapaleniec

Dziż jest III filar jutro nie ma. U nas nic nie jest pewne oprócz rosnącego zadłużenia naszego państwa. Giną miliony „gdzież” i nikt za to nie ponosi odpowiedzialnożci. To jak oszczędzać i gdzie powinniżmy zapytać pana R i D.

Miska26
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 501
    • Zasłużony

no tak, tyle tylko, że II fila jest obowiązkowy i musimy z niego skorzytsać, a filar III jest dobrowolny i nie wiem czy wiekszożci z nas stać na to żeby jeszcze dodatkowo odkładać na emeryturę.

Miska26
    Member
    • Zasłużony

takie stanowisko jak Ty ma pewnie dużo więcej osób, niestety nie wszystkich na to stać, a do oszczędzania w II filarze musimy ze względu na nasz system emerytalny.

surenka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 17
    • Bywalec

Jest jeszcze możliwożć założenia konta w BGŻ Optima. Na rachunku oszczędnożciowym w Optimie oprocentowanie wynosi 5,8 % , gdzie można wpłacać oraz wypłacać pieniądze w dowolnym momencie bez utraty odsetek.

Spinor24_pl
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 110
    • Zapaleniec

No cóż,jeżeli sytuacja się poprawi,to jak najbardziej-można oszczędzać. Póki co niestety nie bardzo się to opląca,czysta ekonomika. Może nawet być tak,że stracimy swoje pieniądze,wiec warto się nad tym zastanowić.

Miska26
    Member
    • Zasłużony

ja z kolei uważam, że zarówno obowiązkowe jak i dobrowolne formy oszczędzania powinny być dla Nas bardzo ważne, bo nigdy nie wiadomo jak zmieni się sytuacja finansowa oraz emerytalna w tym kraju.

Wloczykij
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

Czyli podsumowując: składki na emeryturę odprowadzane do ZUS są obowiązkowe, ale warto mieć jeszcze zabezpieczenie w postaci III filaru.

Miska26
    Member
    • Zasłużony

dokładnie tak, to co nakazuej nam system emerytalny to odpowadzanie skałdek do ZUS i przynależnożć do OFE, które nalezy wybrać samemu, z kolei III filar to dobrowaolna forma oszczędzania na stare lata.

Wloczykij
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

A która z Was ma taki fundusz?
    Ja na razie odkładam na przyszłożc dla mojego syna, mam też prywatne ubezpieczenie na zycie i od róznych chorób i wypadków, na kolejną skarbonke nie mam na razie pieniędzy,

Miska26
    Member
    • Zasłużony

no i to jest problem milonów polaków, oprócz tego że potrącane są im składki na ZUS i OFE to niewielu z Nas jest jeszcze w stanie dodatkowo odkładać na stare lata, dlatego tak jak wspomniałam nie wszystcy będą mogli sobie pozwolić na dodatkowe formy oszczędzania.

marta1985
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 10
    • Bywalec

U mnie z oszczędzaniem strasznie krucho 🙁 :((

H_ulka
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

Bo trzeba mieć z czego odłożyć a co jeżli nie masz? Z pustego to i Salomon nie najelej. No nasi rządzący z pustego nalewają ale sobie. 🙂

Miska26
    Member
    • Zasłużony

O ile masz jakież pojęcie na temat inwestycji to samem u można inwestowac i pomnażać swoje żrodki. Chociaż OFE są obowiązkowe, to możemy sami wybrać, kto zajmie się inwestowaniem naszych składek.

happypills
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 23
    • Bywalec

Ja ostatnio mocno wzięłam się za oszczędzanie. Nie tylko pieniędzy wydawanych na co dzien, ale również prądu, wody, ogrzewania itp.Pozwolę sobie zacytowac fragment z serwisu czasnafinanse.pl:”Oszczędzanie to trudna sztuka, szczególnie jeżli chcemy oszczędzać długoterminowo. Na początku warto ustalić konkretny cel. Później okreżlamy zasady, których będziemy się trzymać. To szczególnie ważne na początku roku, kiedy zaczynamy myżleć choćby o odżwieżeniu mieszkania, kupnie nowego auta, czy wakacjach dla pociech.

Prawda jest bardzo prosta – trudno jest zacząć oszczędzanie jeżli nie mamy konkretnego celu. Jeżli naprawdę zależy nam, aby odłożyć pewną kwotę, to przede wszystkim powinniżmy ustalić sobie żciżle okreżlony cel. Bowiem ta myżl będzie nas mobilizowała. Nieważne czy będzie to zebranie 2 000 zł na wakacje czy 100 000 zł, aby za kilka, kilkanażcie lat pomóc dziecku przy kupnie mieszkania. Najważniejsze jest żebyżmy wiedzieli jaką kwotę chcemy zebrać i kiedy będziemy jej potrzebowali. „

I faktycznie, jak nie miałam jasnego celu to oszczędzanie było dla mnie jakąs fikcją. To, co udaje mi się w danym miesiącu zaoszczędzić, przelewam na konto oszczędnożciowe, a jak zbiorę pewną sumę,założę lokatę, później pomyżlę o innych inwestycjach i tak krok po kroku. do emerytury zostało mi jeszcze sporo czasu, więc myżlę, że systematyką uda mi się coż na starożć odłożyć 🙂

loreen
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 53
    • Stały bywalec

[usunięto_link]żka26 wrote:

O ile masz jakież pojęcie na temat inwestycji to samem u można inwestowac i pomnażać swoje żrodki. Chociaż OFE są obowiązkowe, to możemy sami wybrać, kto zajmie się inwestowaniem naszych składek.

Chyba temat na czasie. OFE – kolejna dziura do zapełnienia. Obiecanki cacanki a prezesom radożć. Chętnie będę inwestować, oszczędzać ale sama. To są moje pienądze więc wara od nich.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Oszczędzanie kasy ?"

Przewiń na górę