• Autor
    Odp.
  • [email protected]
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 1317
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

No ja już zacząłem pracować nad swoją zoną:)))))))
    Tylko znając ją trochę to potrwa.
    Moje zdanie jest takie-dobrze by bylo zeby żona urodziła przed 30!

Ja mam 28 więc mam jeszcze bardzo dużą szanse urodzenia przed 30-stką. Uda mi sie wiem 😀

black_mamba
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 743
    • Zasłużony

Ja ma 21 i już chcialabym mieć dziecko.. 😳 niestety studia mam zbyt cieżkie żeby pogodzić je z dzieckiem ale po studiach ostro do roboty ❗ 😀

[email protected]
    Member
    • Maniak

black_mamba ja dokładnie tak samo myżlałam i mowiłam a teraż załuję. Studia były ważniejsze, jak je skonczyłam to miałam 26 lat, w miedzy czasie znalazłam prace i było super. Chciałam sie dorobic i wtedy dziecko. niestety jak zaczełam sie starać o dzidziusia to straciłam prace i od ponad roku nie pracuje. Tzn mam prace ale to takie dorywcze zlecenia na tydzień w miesiącu więć z dziecka narazie nici. lepiej było podczas studiów sie starać. 🙁

black_mamba
    Member
    • Zasłużony

no tak.. 🙂 ale ja jestem na utrzymaniu rodzicow i nie chce im jeszcze wnuka na to utrzymanie dorzucac 😕 zobaczymy co czas pokaze… 😀

[email protected]
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

no tak.. 🙂 ale ja jestem na utrzymaniu rodzicow i nie chce im jeszcze wnuka na to utrzymanie dorzucac 😕 zobaczymy co czas pokaze… 😀

W takiej sytuacji oczywiżcie masz rację 😛

edytak5
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Witam ponownie wszystkim w temaciku, który niedawno spędzał mi sen z powiek. Bardzo WAM dziękuję za wszystkie rady i słowa otuchy. Ja mam 2 córeczki 9 lat i 4,5 roku. Starsza pokazała mi ostatni, że jest „BAAAAAAARDZO DOROSŁA”. Przeraziło mnie to okropnie, ale zaczęłam głębiej analizować sytuacje problemowe i wierzę że damy radę wszelkim niepowodzeniom. Narazie sytuacja ucichła: była rozmowa ze mną, z mężem, z nauczycielką i psychologiem zaprzyjaźnionym. Ja długo szukałam odpowiedniego sposobu na „PIERWSZY DOROSŁY” bunt mojej Nutki. Zaczęłam od rezygnacji z kursów i szkoleń zawodowych. Postanowiłam poprostu BYĆ z dziewczynkami w domu. Ze względu na fakt iż są we dwie, to staram się spędzać z nimi czas „pojedynczo”, aby każda z osobna czuła się wyjątkowa. Ja czuję, że między mną i Nutką jest więcej ciepła, zrozumienia…. Zauważyłam że czężciej przychodzi do mnie aby poprostu pogadać, a ja nie odsyłam jej z odpowiedzią „nie teraz kochanie”. Zrozumiałam że jej potrzeby są najważniejsze, a dla niej jeszcze ja jestem autorytetem. Słuchajcie ja zastanawiam się dlaczego nie ma szkół „jak wychowywać dzieci, jak radzić sobie z problemami????” dostępnych całemu żwiatu. Ja nie wiedziałam jak postępować, myżlę że w pracy idzie mi duuuuuuuuużo lepiej (jestem nauczycielką w przedszkolu), ale z podopiecznymi jestem kilka godzin a z córeczką cały czas.

black_mamba
    Member
    • Zasłużony

Nawet nie wiesz jak sie ciesze Edytko że wszystko powoli wraca do normy!!!
    Twoj przykład doskonale pokazuje jak ważne jest to żeby rodzice mieli czas dla dzieci, żeby z nimi rozmawiali, starali sie zrozumiec ich problemy! 🙂

[email protected]
    Member
    • Maniak

Przerażają mnie troszkę takie sytuacje, dzieci są różne i różne są z nimi kłopoty. Czasem boję się że nie dam rady, albo że będę „tyranem” tak za wczasu zeby dziecko nie wyrosło na łobuza huligana 🙁 👿

Figa
    Keymaster
    • Tematów: 59
    • Odp.: 880
    • Zasłużony

No wlasnie jak wychowac dziecko zeby bylo dobre i zylo z jakimis zasadami……
    Moja Alunda jak czasem na nią mówię przechodzi okres na NIE i ma siły bez końca…..a my powoli je tracimy;)

[email protected]
    Member
    • Maniak

Pamiętam taki okres u syna mojej siostry. Wszystko była na „nie” i ciagłe krzyki i warczenie a jak sie na niego nakrzyczało to sie obrazał i wchodził pod stół i potrafił godzine tam siedzieć. Strasznie był niegrzeczny. Zresztą do tej pory w małym stopniu mu to zostało. Potrafi czasem tak odpowiedzieć ( a ma 8 lat) że człowieka „biała gorączka” ogarnia. Czesto go pilnuje teraz też bedzie ze mną cały tydzien juz od piatku bo w szkole jest przerwa. Już widze jak się będę z nim „użerała” 👿

Skowronek
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 85
    • Stały bywalec

A ja sie boję tej odpowiedzialnożci za dzieci……widzę jak moja kolezanka ze studiow, jak boryka się sama ze sobą i jak walczy. Za mlodo jak na dojrzałożć. Mamy obie tyle samo lat czyli 23 i i ona ma 2 letnie dziecko:(((
    Kocha je ale ciężko jej pogodzic macierzynstwo, studia i małżeństwo…

[email protected]
    Member
    • Maniak

Niestety znam 3 takie które zrezygnowały ze studiów własnie „przez dzieci” bo niedawały rady, ale znam i takie które żwietnie sobie poradziły. Wszystko zalezy od człowieka, jego chcarakteru i zaradnożci zyciowej. Wżród 12 kolezanek ze szkoły podstaw i liceum, z którymi utrzymuję kontakty żcisłe tylko ja nie mam dzieci i bardzo mi z tym źle.

PS. dzisiaj pierwszy dzien pilnowania 2 maluchów mojej siostry. Włażnie skonczylismy sprzatać pokoj dzieci 😈 Cholera generalny porzadek zajął nam 3 godziny 😕

edytak5
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 12
    • Bywalec

wESOOOOOOOOOOOŁYCH śWIĄT DLA WSZYSTKICH!!!!!!!!!!!
    Słuchajcie nie załamujcie się, ja mam 2 córeczki i obie urodziłam studiując!!!!!!!!!! Potem jeszcze zrobiłam podyplomowe i jest ok!!!!!! Ja bym jeszcze chciała się pouczyć i nawet moje gwiazdki pytały ok. października mamo a ty nie idziesz do szkoły???????? Ja mówiłam no chyba nareszcie będę cały czas z wami, a one na to ale fajnie jak ty jesteż w szkole!!!!!!!!! Zdębiałam!!!!!!!!!! No teraz wiem że ten rok napewno chcę być tylko z dziewczynkami, ale od października chciałabym jeszcze się pouczyć. Zobaczymy jak to wyjdzie w „praniu”, ale ja bym baaaaaaaaaardzo chciała. Wiem że to jest trudne, ale także daje mnóóóóóóóóóstwo satysfakcji. Pozdrawiaw WAS wszystkich i głowy do góry, dzieci NIE SĄ przeszkodą w nauce, gdy ktoż chce of course!!!!!!!!

black_mamba
    Member
    • Zasłużony

Podziwiam Cie Edytko! Na moim kierunku nie ma czasu na dzieci, jest za duzo stresow, wiec nawet samo donoszenie ciąży wiąże sie z ogromnym sukcesem. Ale nawet gdybym miala juz dziecko to i tak musialabym zrezygnowac poniezaz nikt mi tego dziecka nie bedzie utrzymwac ani wychowywac, przeciez musi ktos sie tymi dzieciakami zająć 😕

[email protected]
    Member
    • Maniak

black_mamba w pewnym sensie też masz rację. nie każdy jest w takiej dobrej sytuacji ze moze sobie pozwolić na studiowanie zaraz po porodzie. Nie każdy ma żrodki na to by studiowac i jednoczenie nie martwić sie o utrzymanie domu i rodziny…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Podzielcie się dożwiadczeniem!!!!!!!"

Przewiń na górę