Potrzebuję porady- chcę zaskoczyć znajomych przekąskami

  • Autor
    Odp.
  • Nefi
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 31
    • Bywalec

    Pisałam o tym już w osobnym temacie, ale bardzo mi zależy na odpowiedzi, więc po prostu wkleję swój post tutaj 😉

    Może któraż z was doradzi mi, co podać znajomym na 18stce? Robię imprezę domową i zastanawiam się nad tym, co podać. Na pewno odpadają wymyżlne kolacje- wszyscy raczej będą zajmować się zabawą, niż siedzeniem przy stole itp 😉 więc myżlę nad „szwedzkim” stołem, jakimiż przystawkami, przekąskami itd. Osób będzie ok.30. Z reguły kupujemy ze znajomymi chipsy + paluszki i chciałabym tym razem zaskoczyć wszystkich czymż ciekawszym:) Gusta są zróżnicowane- będą koledzy, którzy n****ętniej zjedliby wieeeelką golonkę polaną piwem(której oczywiżcie nie dostaną:P), ale też koleżanki preferujące zdrowsze jedzenie. To dla mnie bardzo ważna okazja i jestem gotowa na eksperymenty 🙂

    mrowka
    Member
    • Tematów: 50
    • Odp.: 764
    • Zasłużony

    oto moje propozycje:
    1 koreczki ( wykałaczka, serek, oliwka, papryczka, szyneczka- dodatki według uznania)
    2 krakersy i na to jakis serek pomidorek, ogoreczek, szyneczka( takie małe kanapeczki)
    3 krokieciki ( malutkie, ale za to w sam raz na taka imprezke do przegryzienia)
    4 sałatki różnego rodzaju (zwykła jarzynowa, ze żledziem, z ryżem, z kurczakiem)
    5 sałatka grecka ( ogórek, pomidor, ser feta, cebula)

    Anonymous
    Member
    • Tematów: 110
    • Odp.: 3798
    • Guru

    Koniecznie pieczone skrzydełka,jajka gotowane z majonezem,żledzie.Jeżli chodzi o mężczyzn te rzeczy zawsze dobrze znikają,wiem z dożwiadczenia 😉
    Jeżli będzie wódka przydadzą się ogórasy 😉
    Bardzo dobrze idą sałatki z majonezem.Nie wiem jak się zwą w składzie np kukurydza,ziemniaki itp
    Czasami dawałem gołąbki,
    Do tego chleb ,plus plastry szynki,pomidora,sera.

    jakież chipsy do chrupania

    Wszystko pod męską widownię.
    Nie przesadzaj z tłustym jadłem typu golonka ,bo panowie nie podniosą się jak im wątroby popadają i możliwe zanieczyszczenia.

    hard-man
    Member
    • Tematów: 87
    • Odp.: 2351
    • Ekspert

    słowem, Kowal, wszystko, co jest nietrujące 😀 czy nie za mało?

    Anonymous
    Member
    • Tematów: 110
    • Odp.: 3798
    • Guru

    Hehe dałem tylko przykłady ,ktoż tam wyżej też, niech coż wybierze.Więcej chyba nie trzeba ,bo to impreza nie kolacja ,chyba 🙂

    Nefi
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 31
    • Bywalec

    No i nie przyjdą po to, żeby jeżć, tylko się bawić 😀 z tą golonką, to było zobrazowanie, nie dałabym im hehe. Super, dzięki za propozycje! 🙂 a co do ogórasów- ja tam do wódki wolę grzybki 😛

    idealnapanidomu
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 15
    • Bywalec

    Roladki z bakłażanem

    Składniki:

    75 dag mielonego mięsa wołowego, 2 żredniej wielkożci bakłażany, 2 niewielkie cebule, 1 ostra papryczka, 1 cytryna, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz.

    Przepis:

    Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry o grubożci 1 centymetra, osolić i odstawić na godziną. Posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i mięso smażyć na tłuszczu około 15 minut. Paprykę pokroić w małe kostki i dodać do mięsa. Wsypać sól oraz pieprz. Bałkłażany obsmażyć po obu stronach i wykładać nimi naczynie żaroodporne na zmianę z farszem mięsnym. Piec 30 minut w piekarniku (180°C). Jogurt połączyć z żółtkami i mlekiem, wymieszać. Polać potrawę sosem i piec jeszcze 15 minut.

    idealnapanidomu
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 15
    • Bywalec

    Grzanki toskańskie

    Składniki:

    1 bułka paryska, 15 dag wątróbek drobiowych, 20 czarnych oliwek bez pestek, 3 łyżki zielonych marynowanych kaparów, 1 łyżka masła, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz.

    Przepis:

    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbki i smażyć około 5 minut. Odstawić do wystudzenia, a następnie pokroić na mniejsze kawałki, dodać masło i zmiksować. Oliwki i kapary posiekać, dodać do wątróbki, całożć mieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić w ukożne plastry. Każdą kromkę posmarować z jednej strony cieniutko oliwą, a z drugiej pastą z wątróbki. Posypać startym parmezanem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C i zapiekać kromki około 5 minut.

    idealnapanidomu
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 15
    • Bywalec

    Pieczeń cielęca zawijana po ułańsku

    Składniki:

    60”70 dkg cielęciny bez kożci, tłuszcz, 2 dkg suszonych grzybów, 3 dkg kaparów, 4 dkg orzechów włoskich bez łupin, 2 żółtka, natka pietruszki, 15 dkg sosu majonezowego, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 2 dkg masła, 10 dkg szyjek rakowych, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

    Przepis:

    Mięso umyć, zdjąć błonę, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienki płat żcinając nierównożci, posypać przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Grzyby umyć, namoczyć, posiekać. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć ze zmielonymi okrawkami z mięsa, grzybami, żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku, rozłożyć na przygotowanym mięsie, zwinąć w rulon, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skraplając wodą, potem wytworzonym sosem. Upieczoną wyjąć, wystudzić, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku. Koncentrat pomidorowy podsmażyć na mażle ciągle mieszając, wystudzić, połączyć z majonezem i szyjkami rakowymi (niekoniecznie), doprawić do smaku, polać mięso i udekorować.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Potrzebuję porady- chcę zaskoczyć znajomych przekąskami"

Przewiń na górę