- AutorOdp.
- 22 kwietnia 2008 at 12:26
Chciałam sie z wami podzielić przepisem na ciasto do pizzy bez drożdży 🙂
składniki:
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
szczypta soliwszystko mieszamy aż powstanie nam piękne ciastko… i gotowe:) pizze pieczemy w temp. 190 stopni przez 20 min
dodatki według uznania:)
pozdrawiam
23 kwietnia 2008 at 21:35a jaką to to ma konsystencję i smak? bo ja zamiast proszku daję drożdże, tzn najpierw robię z nich zaczyn, potem dodaję do reszty, potem czekam aż wyrożnie, ale moje jest nie chwaląc się zajebiste…
pytam, bo chyba z twoim jest dużo mniej roboty…
24 kwietnia 2008 at 09:19Najlepsze cista wychodzą w połączeniu z zaczynem drożdzowym. Ciasto musi też chwile poleżeć w ciepełku( od 10minut do godziny-> ja wybieram 20,30 minut) aby wyrosło. I musi być wyrabiane przynajmniej 10 minut aby nabrało odpowiedniej konsystencji,powietrza.Wtedy można mówić o cieżcie na pizze.
24 kwietnia 2008 at 10:21ciasto ma konsystencję podobną do drożdżowego 🙂 w smaku super:) zaleta tego przepisu jest to ze cała pizze robi sie ok 30 min:)
15 października 2008 at 10:05ja zamiast proszku do pieczenia używam drożdży instant i jest super
15 października 2008 at 10:42hmm jakoż sobie nie wyobrażam ciasta na pizze bez drożdży.. 🙂
27 października 2008 at 10:34[usunięto_link] wrote:
hmm jakoż sobie nie wyobrażam ciasta na pizze bez drożdży.. 🙂
ja tak samo, pierwszy raz słyszę o przepisie z proszkiem do pieczenia 😯
a jak się komuż nie chce robić w domu pizzy to polecam gotową ristorante, jedliżmy w sobotę z szynka pieczarkami i salami naprawdę pycha27 października 2008 at 15:55[usunięto_link] wrote:
hmm jakoż sobie nie wyobrażam ciasta na pizze bez drożdży.. 🙂
Dokładnie 🙂 jakos ciasto na pizze zawsze i wszędzie kojarzy mi się z drożdżami… 😉
27 października 2008 at 16:55Mój przepis na ciasto na pizze
2 szklanki mąki
3 dag drożdży
1 łyżka roztopionego masła
3 łyżki oleju
szklanka mleka z wodą (3:1)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukruczasem dodaję do ciasta czosnek- 2-3 duże ząbki przez praskę
Zazwyczaj dla dwóch osób robię z półtorej porcji. Ale to wówczas jest pizza na grubym cieżcie, czyli taką jak lubię.
Mleko z wodą ma być ciepłe, ale nie gorące( raz sobie zepsułam ciasto, gdyż za bardzo zgrzałam mleko i wyszedł kit)
Drożdże z cukrem i solą mieszam, dodaję ciepłe mleko+wodę, tłuszcz, mąkę. Zdaża się ze pizza przyjmuje terochę więcej mąki niż w przepisie, ale ogólnie ciatso ma być wolne i podsypując duzą ilożcią mąki rozłożyć na blasze. Piekarnik nagrzewam na maksa, tj 250st i piekę 12-14min w zaleznosci od grubosci ciasta.
Ten przepis jest prosty i zawsze wychodzi (no oprócz jednego razu, kiedy 'ugotowałam’ drożdże). Ciasto jest pyszne, zwłaszcza z czosnkiem i chrupiące. Polecam.
27 października 2008 at 17:00Oj myżlałam, że w tym temacie wpisuje się własne przepisy. Nie doczytałam, ale może się nikt nie obrazi, a ktoż inny skorzysta.
28 października 2008 at 08:22woda, mąka, drożdże i sól… te składniki wystarczają i podobno taki przepis stosują tradycyjni pizzoroby ;-)) ja się do nich zaliczam ;-)) coż ostatnio spróbowałam pizzy na mega niekonwencjonalnym cieżcie francuskim… i było zaskakująco pysznie ;-))
28 października 2008 at 13:15muszę popróbować tych waszych przepisów, bo ostatnio jak robiłam pizze to wyszło mi coż kapcio podobnego 😉
7 listopada 2008 at 12:03he he kapcio-podobnego 😀 pewnie maiłaż stare drożdże, podobno też jak są drożdże w aluminiowym papierku trzymane to ciasto nie wyrasta
ja przerzuciłam się na drożdże instant i teraz zawsze mi wychodzi dobre ciasto - AutorOdp.