Przepis na ciasto do pizzy:)

  • Autor
    Odp.
  • asia90210
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 9
    • Bywalec

    Chciałam sie z wami podzielić przepisem na ciasto do pizzy bez drożdży 🙂

    składniki:
    2/3 szklanki mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki
    szczypta soli

    wszystko mieszamy aż powstanie nam piękne ciastko… i gotowe:) pizze pieczemy w temp. 190 stopni przez 20 min

    dodatki według uznania:)

    pozdrawiam

    tygrysek
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 1080
    • Maniak

    a jaką to to ma konsystencję i smak? bo ja zamiast proszku daję drożdże, tzn najpierw robię z nich zaczyn, potem dodaję do reszty, potem czekam aż wyrożnie, ale moje jest nie chwaląc się zajebiste…

    pytam, bo chyba z twoim jest dużo mniej roboty…

    blekitna
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 37
    • Bywalec

    Najlepsze cista wychodzą w połączeniu z zaczynem drożdzowym. Ciasto musi też chwile poleżeć w ciepełku( od 10minut do godziny-> ja wybieram 20,30 minut) aby wyrosło. I musi być wyrabiane przynajmniej 10 minut aby nabrało odpowiedniej konsystencji,powietrza.Wtedy można mówić o cieżcie na pizze.

    asia90210
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 9
    • Bywalec

    ciasto ma konsystencję podobną do drożdżowego 🙂 w smaku super:) zaleta tego przepisu jest to ze cała pizze robi sie ok 30 min:)

    dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

    ja zamiast proszku do pieczenia używam drożdży instant i jest super

    Myszka19
    Member
    • Tematów: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

    hmm jakoż sobie nie wyobrażam ciasta na pizze bez drożdży.. 🙂

    dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

    [usunięto_link] wrote:

    hmm jakoż sobie nie wyobrażam ciasta na pizze bez drożdży.. 🙂

    ja tak samo, pierwszy raz słyszę o przepisie z proszkiem do pieczenia 😯
    a jak się komuż nie chce robić w domu pizzy to polecam gotową ristorante, jedliżmy w sobotę z szynka pieczarkami i salami naprawdę pycha

    WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

    [usunięto_link] wrote:

    hmm jakoż sobie nie wyobrażam ciasta na pizze bez drożdży.. 🙂

    Dokładnie 🙂 jakos ciasto na pizze zawsze i wszędzie kojarzy mi się z drożdżami… 😉

    Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

    Mój przepis na ciasto na pizze

    2 szklanki mąki
    3 dag drożdży
    1 łyżka roztopionego masła
    3 łyżki oleju
    szklanka mleka z wodą (3:1)
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki cukru

    czasem dodaję do ciasta czosnek- 2-3 duże ząbki przez praskę

    Zazwyczaj dla dwóch osób robię z półtorej porcji. Ale to wówczas jest pizza na grubym cieżcie, czyli taką jak lubię.

    Mleko z wodą ma być ciepłe, ale nie gorące( raz sobie zepsułam ciasto, gdyż za bardzo zgrzałam mleko i wyszedł kit)

    Drożdże z cukrem i solą mieszam, dodaję ciepłe mleko+wodę, tłuszcz, mąkę. Zdaża się ze pizza przyjmuje terochę więcej mąki niż w przepisie, ale ogólnie ciatso ma być wolne i podsypując duzą ilożcią mąki rozłożyć na blasze. Piekarnik nagrzewam na maksa, tj 250st i piekę 12-14min w zaleznosci od grubosci ciasta.

    Ten przepis jest prosty i zawsze wychodzi (no oprócz jednego razu, kiedy 'ugotowałam’ drożdże). Ciasto jest pyszne, zwłaszcza z czosnkiem i chrupiące. Polecam.

    Mi
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 378
    • Pasjonat

    Oj myżlałam, że w tym temacie wpisuje się własne przepisy. Nie doczytałam, ale może się nikt nie obrazi, a ktoż inny skorzysta.

    highhill
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 11
    • Bywalec

    woda, mąka, drożdże i sól… te składniki wystarczają i podobno taki przepis stosują tradycyjni pizzoroby ;-)) ja się do nich zaliczam ;-)) coż ostatnio spróbowałam pizzy na mega niekonwencjonalnym cieżcie francuskim… i było zaskakująco pysznie ;-))

    dreamgirl
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 15
    • Bywalec

    muszę popróbować tych waszych przepisów, bo ostatnio jak robiłam pizze to wyszło mi coż kapcio podobnego 😉

    dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

    he he kapcio-podobnego 😀 pewnie maiłaż stare drożdże, podobno też jak są drożdże w aluminiowym papierku trzymane to ciasto nie wyrasta
    ja przerzuciłam się na drożdże instant i teraz zawsze mi wychodzi dobre ciasto

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Przepis na ciasto do pizzy:)"

Przewiń na górę