Przepisy na Wasze ulubione ciasta-tak od święta:)

• Autor
    Odp.
  • Ines
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 66
    • Stały bywalec

Chętnie skorzystam z jakiegoż Waszego przepisu na coż słodkiego 😀

cytrynowka
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Ja uwielbiam ciasto francuskie, ale nie potrafię go dobrze zrobić, więc kupuję gotowe mrożone, jest poporcjowane, więc robię tyle ciasteczek na ile mam ochotę, a do ciasta dodaję jabłka i cynamon, zapiekam w piekarniku i na koniec posypuję cukrem pudrem, mniam

dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

ja co roku z synem robię pierniczki które wieszamy na choinkę które w czasie żwiąt podjadamy prosto z choinki, (tak jak truskawki prosto z krzaczka) 😀
    w tym roku kupiłam fantastyczne kolorowe pisaki do dekoracji, tak że zabawa będzie przednia, dziż będę piekła a jutro z synkiem będziemy dekorować
    😀

aguus_
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 199
    • Zapaleniec

a u nas w domu już tradycją jest, że piecze się kokosanki, uwielbiam smak czekolady w połączeniu z kokosem. jeszcze tylko porządki i zaraz zabieramy się za wypieki. 🙂

dziewucha
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 181
    • Zapaleniec

a na walentynki robicie coż słodkiego?
    mój synek zażyczył sobie jakież ciasteczka w kształcie serc bo chciałby zanieżć do szkoły dla pani i dziewczynek, a szczególnie jednej dziewczynki 😀 niedawno dostał od niej żelkowego węża więc to chyba prawdziwe uczucie
    😀
    Znalazłam na tę okazję ładne ciasteczka w kształcie serduszek na stronie z konkursem dr oetkera [usunięto_link] nie mogę się tylko zdecydować które zrobić bo wszystkie wyglądają żlicznie i smakowicie

puma.31
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Witam kobietki kochane! Odkryłam niedawno mufinki, super babeczki , które mozna upiec z mnóstwem dodatków a ich zrobienie zajmuje 10 min. :
    Składniki „suche”:
    2 szkl. mąki
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku
    1 łyżeczka sody
    szczypta soli
    ewntualne dodatki
    Składniki mokre:
    1 szkl. mleka lub jogurtu
    1/2 szkl. oleju
    1 jajo
    kilka kropli aromatu waniliowego.
    Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Składniki „suche ” mieszamy trzepaczką w większej misce, składniki mokre mieszamy w drugiej. Następnie wlewamy „mokre” do suchych i szybko mieszamy. niezbyt dokładnie (nie ucieramy!!!), tylko tyle by składniki sie połączyły. Wkładamy do foremek pergaminowych do 2/3 wysokożci. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (zmniejszamy temperaturę na 175 st.) i pieczemy 15-20 min. do wyrożnięcia i zarumienienia.
    Jako dodatek możemy użyć włażciwie wszystkiego. Może to być:kakao, kokos, orzechy, owoce żwieże (jagodowe) i kandyzowane, starta czekolada a nawet (pomysł moich dzieci ) kuleczki nesquika!!!
    Smacznego!!

conis
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 51
    • Stały bywalec

Szukam dobrego przepisu na amerykańską szarlotkę. Uwielbiam ciasto z jabłkami, szczególnie takie jabłeczniki podawane ma ciepło z lodami waniliowymi. Ostatnio mam ochotę sama sobie taką upiec albo znaleźć dobre miejsce gdzie mogę dostać duży kawałek tego smakołyku.

jagoda4
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

A dlaczego amerykańską:)?Ciasto kruche jest chyba takie samo.Tez uwielbiam z lodami żmietankowymi.Nawet zimą:)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Przepisy na Wasze ulubione ciasta-tak od święta:)"

Przewiń na górę