- AutorOdp.
- 11 sierpnia 2007 at 17:33
Moje miasto to POZNA脜茠. 馃槅 W zwi膮zku z tym u Nas tutaj cz臋sto m贸wi si臋:
-kupi艂am se,zr贸b se (zamiast kupi艂am sobie 馃槈 );
-TEEEEJJJ 馃槅 (inaczej „EJJ!!”Uzywa sie tego jak sie kogos wola czy np „wiesz tej…”,”nie gadaj tej!”)Ja osobiscie „tej” rzadko uzywam.:)
-TYTKA 馃槅 (czyli worek papierowy na np PYRY:D :lol:)
– PYRY!! 馃槅 (wiadomo ziemniaki 馃榾 )<--zawsze jak ide je kupic to mowie:"2kg pyrek prosze!!" :lol:
-szneka (czyli dro偶d偶贸wka 馃槈 );
-wymborek(wiaderko 馃槅 );
-RYCZKA(male krzeselko,taborecik 馃槅 );
-szabel(zolta fasolka);
-redyski(rzodkiewki)<--tego raczej sie nie uzywa juz aczkolwiek jeszcze slyszalalam ostatnioo jak taka pani kupowala wlasnie REDYSKI! :lol:
-na szage(czyli i偶膰 na skos);
-dzio艂cha (dziewczyna)
-BIMBA 馃槅 (tramwaj)<--do dzis dre sie: "BIMBA JEDZIE!" :lol:
-KINOL(nos)
-ga艂y,偶lepia(oczy);
-KEJTER 馃榾 馃榾 (pies)Jak czegos zapomnialam to potem dopisze. 馃槅
Teraz Wasza kolej! 馃槈
11 sierpnia 2007 at 22:05Hmmm ja z powiatu krakowskiego jestem i jedyne s艂贸wko jakie teraz mi do g艂owy przychodzi to „idziemy na pole” a bynajmniej nie chodzi tu o upraw臋 roli tylko o wyj偶cie na…dw贸r 馃檪
11 sierpnia 2007 at 23:04Ja pochodze ze slaska 馃槈 , a slask ma swoj jezyk, wiec w potocznym uzyciu jest wiele zwrotow, np:
* wczesniej wymienione pyry, czyli ziemniaki, to u nas – kartofle
* rowniez przytoczony przez kolezanke wczesniej zwrot ”isc na pole” – to u nas pojsc na DWOR lub na PLAC 馃檪
* rog ulicy to winkiel,
* babcia to – oma (z przyczyn historycznych zapozyczamy pewne slowa z niemieckiego 馃槈 )
* chlopak – to synek
* dziewczyna – dziolcha
* na slasku sie nie mowi – ino(tylko) goda 馃槢
* rodzina – to familia
* wiadro to ajmer
* popielniczka aszynbecher 馃槢
* dziecko to bajtel 馃檪
* balagan to burdel albo bajzel
* okularty to bryle 馃檪
i dlugo by tu jeszcze wymieniac… 馃槈12 sierpnia 2007 at 07:31[usuni臋to_link] wrote:
Ja pochodze ze slaska 馃槈 , a slask ma swoj jezyk, wiec w potocznym uzyciu jest wiele zwrotow, np:
* rowniez przytoczony przez kolezanke wczesniej zwrot ”isc na pole” – to u nas pojsc na DWOR lub na PLAC 馃檪
* rog ulicy to winkiel,
* babcia to – oma (z przyczyn historycznych zapozyczamy pewne slowa z niemieckiego 馃槈 )
* chlopak – to synek
* dziewczyna – dziolcha
* rodzina – to familia
* wiadro to ajmer
* dziecko to bajtel 馃檪
* okularty to bryle 馃檪
i dlugo by tu jeszcze wymieniac… 馃槈O wlasnie!!!U mnie w Poznaniu tez na okulary mowi sie BRYLE 馃槅 i na balagan mowi sie bajzel,burdel.:)
Reszta na slasku widze,ze przewaga jezyka niemieckiego wchodzi w gre:)12 sierpnia 2007 at 07:54„jo” czyli tak na potwierdzenie, to regionalizm pomorski
12 sierpnia 2007 at 09:05ja teoretycznie g贸ralka… ale jako偶 nie u偶ywam gwary 馃榾
[usuni臋to_link] wrote:
Hmmm ja z powiatu krakowskiego jestem i jedyne s艂贸wko jakie teraz mi do g艂owy przychodzi to „idziemy na pole” a bynajmniej nie chodzi tu o upraw臋 roli tylko o wyj偶cie na…dw贸r 馃檪
hehe u mnie to samo! jako偶 nie potrafie powiedzie膰: 'chod藕my na dw贸r’ 馃榾 no ale kwestia przyzwyczajenia 馃槈
aaa tak mi si臋 przypomnia艂o… w okolicach Nowego S膮cza m贸wi si臋 na dziewczyne – dziopa, a na ch艂opaka – chodok 馃榾
12 sierpnia 2007 at 12:10[usuni臋to_link] wrote:
aaa tak mi si臋 przypomnia艂o… w okolicach Nowego S膮cza m贸wi si臋 na dziewczyne – dziopa, a na ch艂opaka – chodok 馃榾
Smiesznie!! 馃槅 馃槅
12 sierpnia 2007 at 13:48Ja mieszkam kolo Krakowa i jakos nie kojaze zadnych takich slowek 馃槈
12 sierpnia 2007 at 19:04[usuni臋to_link] wrote:
Ja pochodze ze slaska 馃槈 , a slask ma swoj jezyk, wiec w potocznym uzyciu jest wiele zwrotow, np:
* rog ulicy to winkiel,
* chlopak – to synek
* dziewczyna – dziolcha
* rodzina – to familia
* wiadro to ajmer
* dziecko to bajtel 馃檪
* okularty to bryle 馃檪
i dlugo by tu jeszcze wymieniac… 馃槈ja r贸wnie偶 ze sl膮ska 馃檪
dodam jeszcze kilka:Bana – tramwaj
Radiski – rzodkiewki 馃檪
Krepel – p膮czek
R贸wnie偶 jest ryczka 馃檪 – (ma艂e krzese艂ko)Jak co偶 wiecej mi si臋 przypomni to dam zna膰 馃槢
15 sierpnia 2007 at 20:40dzi偶 mi si臋 jeszcze przypomnia艂o
gelender – barierka np., z balkonu
cyckonosz – stanik19 sierpnia 2007 at 10:50U mnie w Poznaniu tez mowi sie na stanik- cyckonosz.:) Albo jeszcze na papierosy mowi sie 膯MIKI, siostra=siora,brat=brachol.Jak cos jeszcze mi sie przypomni i na codzien jak gadam to zwroce na to uwage i napsize hihi. 馃槅
19 sierpnia 2007 at 12:40hmm tak dzis sta艂am w sklepie i s艂ysza艂am 偶e kto偶 m贸wil poprosze cygarety… 馃榾 czyli papierosy heh 馃榾
jeszcze:
antryj – przedpok贸j
byfyj – szafka28 sierpnia 2007 at 12:00[usuni臋to_link] wrote:
* rog ulicy to winkiel,
* chlopak – to synek
* dziewczyna – dziolcha
* rodzina – to familia
* wiadro to ajmer
* dziecko to bajtel 馃檪
* okularty to bryle 馃檪
i dlugo by tu jeszcze wymieniac… 馃槈prawie wszystie slowka ukradzione z niemieckiego slownika 馃槈
tylko ze inaczej pisane 馃槢w Szczecinie sie mowi na dziewczyne – szmula,laska,klientka,man贸wa
na chlopaka: lepek,gosciu,ziom,klient,manyi… na razie mi nic wiecej do glowy nie przychodzi 馃檮
28 sierpnia 2007 at 14:30hyhy nie nie ja nie uzywam takich s艂贸w bo mieszkam na mazurach… ale s艂ysza艂am niekt贸re z wymieniuonych zwrot贸w. czasem mama uzywa takich wyraz贸w wtedy j膮 poprawiam .. 馃檪
28 sierpnia 2007 at 18:11w Szczecinie mowi sie „isc na balety” o pojsciu na dyskoteke, ponoc to tylko u nas takiego okreslenia sie uzywa
- AutorOdp.