- AutorOdp.
- 25 stycznia 2007 at 16:19
Jak się robi sos boloński? Uwielbiam taki sosik ze słoiczka ale chciałabym się sama nauczyć jak go robić, a przepisy z neta wydają mi się przepisami na spagetti a nie na ten sos
1 kwietnia 2007 at 07:27zawsze do spagetti dodaje sos bolonski. ale tylko knoor fix w proszku. ten w sloiku to same pomidory.
osobiscie nie umiem zrobic takiego sosu. na szczescie jest 21 wiek i w sklepach jest wszystko 🙂1 czerwca 2007 at 16:28Często robię sos boloński. Moja rodzina uwielbia go.
1/2 kg mięsa mielonego( ja zawsze biorę z indyka, bo mam grupę krwi A)
2-3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
Warzywa zetrzeć na drobnej tarce. Mięso podsmażyć ok.15-20 min. na gorącym tłuszczu, dołożyć do niego utarte warzywa. Razem próżyć jakiż czas, podlać przecierem pomidorowym z własnej roboty( ew. koncentrat pomidorowy). Mięso musi być miękkie. Doprawić papryką w proszku do smaku( niektórzy wolą ostrą, inni- słodką). Ja zawsze dokładam jedną papryczkę chili ze słoiczka. Do tego suszone oregano, do smaku.
Na koniec zagęszczam zaklepką z mąki orkiszowej( nie daje wzdęć, nie uszkadza żluzówki przewodu pokarmowego).
Chcąc wzmocnić smak, przed zaklepaniem, możesz dołożyć 1/2 torebki sosu bolońkiego Winiary lub Knorr rozrobionego z wodą. Pogotować ok. 10 min.
Do tego makaron Lubella- spaghetti. Życzę smacznego.14 czerwca 2007 at 08:42Podaję również moją wersje:
– na patelni podsmażam cebulkę (ilożć zależy od upodobań 🙂 )
– gdy cebulka będzie już odpowiednio zarumieniona dodaję mięso mielone i rozdrabniam je na odpowiednie kawałki na patelni
– kiedy mięso już się usmaży dodaję przecier pomidorowy
– następnie poza standardowymi przyprawami (sól, pieprz, tymianek, bazylia – można również dosypać przyprawy do sosu bolońskiego) dodaję majeranek (ale może tylko dlatego, że to moja ulubiona przyprawa 🙂 ) i obowiązkowo SOS SOJOWY!!! Dla mnie sos boloński bez tego dodatku jest tylko jego marną namiastką hehe!!!
Pozdrawiam!
- AutorOdp.