Tabletka anty a biegunka

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    arya
    Członek
    • Tematów: 9
    • Odp.: 58
    • Stały bywalec

Hej dziewczyny. Mam problem. Otóż o 22 wzielam tabletke antykoncepcyjna a o 23.40 dostalam biegunki. Czy to mozliwe,ze nie zdazyla sie wchlonac i ja wydalilam? A jak wydalilam to skutecznosc ohcrony przed ciaza zmaleje. Mi sie wydaje,ze nie zostala jeszcze strawiona wiec jej nie wydalilam,ale moge sie mylic. Mial ktos podobny przypadek?

Zelka
    Członek
    • Tematów: 1
    • Odp.: 248
    • Zapaleniec

ja nie dawno zaczęłam brać i też często mam biegunkę….tzn no nie codzien ale sie zdaża… myżlę że powinnaż uważać jak taka syt sie wydarzy… albo liczyć że się wchłonęła;p na ulotce nawet pisze…

Ula99
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Za każdym razem kiedy mi się przydarzy biegunka niedługo (do 3 – 4h) od wzięcia tabletki, dodatkowo się zabezpieczam (prezerwatywy).
    Moze jestem nadgorliwa ale na wszelki wypadek nie zaszkodzi 🙂

Lucienne
    Członek
    • Odp.: 101
    • Zapaleniec

Kobietki, mam inne pytanie. Włażciwie to kilka. W piątek o 21 wzięłam tabletkę, a o 23 zwymiotowałam . Gdy już mniej więcej mój żołądek się uspokoił, to ok 1:00 wzięłam nową tabletkę z nowego opakowania. Potem rano zwymiotowałam ok. 8-9. Myslicie, że ta druga tabletka zdążyła się wchłonąć?
    Od tego czasu seksu nie było. Myżlę, że w tym tygodniu będę się jeszcze zabezpieczać prezerwatywą i potem jakoż doczekać okresu…

Druga sprawa. Wzięłam z nowego opakowania tą jedną tabletkę. Czy myżlicie, że będę mogła w przyszłym miesiącu zrobić tak, że ostatniego dnia brania tabletki po prostu tej brakującej nie wezmę i poczekam na okres? czy nic mi się nie rozreguluje i czy będę mogła wziąć kolejną tabletką z nowego opakowania planowo?

asiek
    Członek
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

1. ta druga się na pewno wchłonęła
    2. wszystko ok, ale będziesz musiała rozpocząć opakowanie o dzien wczeżniej niż normalnie, bo przerwa moze wynosić maksymalnie 7 dni

Lucienne
    Członek
    • Zapaleniec

Czyli jak biorę tabletkę w niedzielę, to mam ją wziąć w sobotę? tak?

WIELKIE WIELKI DZIEKI!!! 🙂

asiek
    Członek
    • Pasjonat

tak.
    tzn. przerwę zaczniesz jeżli dobrze liczę w sobotę (pierwszy dzien przerwy) i nowe opakowanie rozpoczynasz 8smego dnia czyli w sobotę 🙂

Lucienne
    Członek
    • Zapaleniec

tzn. ostatnią tabletkę(nr 21) z obecnego opakowania biorę w tą sobotę. I co dalej?

asiek
    Członek
    • Pasjonat

aha, to skoro w sobotę ostatnia tabsa, to:

niedziela – przerwa 1 dzień
    poniedziałek – 2
    wtorek – 3
    żroda – 4
    czwartek – 5
    piatek – 6
    sobota – 7

niedziela – pierwsza tabsa z nowego blistra

Lucienne
    Członek
    • Zapaleniec

a jak w niedzielę rozpocznę nowy blistr, który ma 20 tabletek(bo z tego wzięłam tą tabletkę), to potem kiedy i iludniową mam zrobić przerwę?

asiek
    Członek
    • Pasjonat

potem bierzesz 20 tabletek i robisz 7 dni przerwy (nie dłużej!) i 8smego dnia kolejne opakowanie zaczynasz. czyli jak teraz zaczynasz w niedzielę, to kolejne opakowanie po przerwie powinnaż zacząć w sobotę.

w ogóle czytałaż ulotkę od tabletek? bo mam wrażenie, że jakoż tak nie bardzo albo nie ze zrozumieniem ;]

PYZA MAZOWIECKA
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 24
    • Bywalec

@arya wrote:

Hej dziewczyny. Mam problem. Otóż o 22 wzielam tabletke antykoncepcyjna a o 23.40 dostalam biegunki. Czy to mozliwe,ze nie zdazyla sie wchlonac i ja wydalilam? A jak wydalilam to skutecznosc ohcrony przed ciaza zmaleje. Mi sie wydaje,ze nie zostala jeszcze strawiona wiec jej nie wydalilam,ale moge sie mylic. Mial ktos podobny przypadek?

depraxa

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę