- AutorOdp.
- 5 kwietnia 2008 at 09:07
Hej, Mam do Was pytanie.
Od niecałego miesiąca biorę tabletki Rigevidon. Ponad tydzień temu brałam antybiotyki, które mogły osłabić działanie tabletek anty.
Zmierzam do tego, że wczoraj bawiliżmy się z chłopakiem, nie włożył mi penisa do pochwy, ale wiem napewno, ze miałam kontakt z jego spermą. Siedziałam na niej chwilę i chyba została tez przeniesiona na rękach.
Pomóżcie proszę!
Powinnam się nie bać, skoro biorę tabletki, biorę je regularnie. Ale boję się, że mimo tych tabletek wpadliżmy.5 kwietnia 2008 at 09:15Pomóżcie proszę 🙁
5 kwietnia 2008 at 09:18wiesz, ze rodzaj antybiotykow, ktore bralas mogly oslabic ich dzialanie? czy hipotetyzujesz? w chemii generalnie nie ma tak, ze cos moglo sie stac: jest woz albo przwoz. dlatego trzeba czytac ulotki, informowac lekarza czy farmaceute, jakie sie bierze piguly.
jesli to zrobilas…trzeba bylo zalozyc gume. wasza nieodpowiedzialnosc, wasza sprawa.
jesli sie nie dowiewdzialas…niestety tak samo.do seksu i antykoncepcji trzeba dorosnac. odpowiedzialnosc to podstawa.
5 kwietnia 2008 at 09:20Nie kochaliżmy się. Tylko był peeting.
Antybiotyki brałam ponad tydzien temu, ile one moga działac? Chyba nie aż tak długo?5 kwietnia 2008 at 09:26Skutecznożć tabletek antykoncepcyjnych to 99,8%. I te brakujące 0,02% to wpadki m.in. przez antybiotyki. Powinno być napisane na ulotce dołączonej do danego leku czy reaguje z doustnymi tabletkami anty.
Miałam gdzies stronkę, na której podane były leki czy substancje, które wchodzą w interakcje z tabletkami anty.
Ale generalnie jest zasada, że jesli bierzemy tabletki antykoncepcyjne, to podczas brania antybiotyków oraz przez 7 dni po zaprzestaniu ich zażywania stosujemy dodatkowe zabezpieczenie podczas stosunku, czyli np. prezerwatywę.5 kwietnia 2008 at 09:34Z tego co wyczytałam tutaj:
[usunięto_link]
Nie osłabiło mi się działanie rigevidonu.
W takim razie czekam na okres 7 dni… - AutorOdp.