• Autor
    Odp.
  • scarface
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 7
    • Początkujący

Witam. To mój pierwszy post i nie ukrywam, że zarejestrowałem się tutaj, ponieważ potrzebuję pomocy. Nie mam do kogo się z tym zwrócić i internet jest moją ostatnią deską ratunku w tej kwestii 🙄
    Znajduję się w nieprzyjemnej dla mnie sytuacji, można powiedzieć, że między młotem a kowadłem. Mianowicie kocham kobietę mojego przyjaciela (moją przyjaciółkę swoją drogą) – i mam tutaj na myżli prawdziwe znaczenie słowa przyjaciel 🙁 Próbowałem zwalczyć to uczucie, próbowałem je zignorować, próbowałem się pogodzić z sytuacją – nic nie przyniosło efektu. Trwam w takim zawieszeniu już trzeci rok… Nie wiem co zrobić 🙄 Powiedzieć jej o tym? Powiedzieć mu o tym? Milczeć i się męczyć? Każdy kontakt z nią bądź z nimi razem, każde spotkanie boli…
    Problem może i głupi, jednak na prawdę nie wiem co robić. Proszę o opinie.
    Dzięki.

abi
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

To wcale nie jest glupi problem. Masz powazny dylemat. Mówisz, że tkwisz w tym juz trzy lata. Wynika z tego, że nie jest to jakies zwykle zauroczenie, ktore minie. Musisz zrobic krok albo w jedna albo w druga strone. Nie mozesz zyc dluzej w takim ukladzie bo sie wykonczysz. Mozesz sprobowac jej o tym powiedziec. Ale jesli ona stwierdzi ze nic z tego nie bedzie to musisz zrezygnowac z tego uczucia niestety. A tak szczerze mowiac to wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem byloby odsuniecie sie od nich. Wiem, że to Twoi przyjaciele i w dodatku milosc, wiem ze bedzie Ci chole*nie ciezko, ale nie ma innego wyjscia. Przynajmniej ja takiego nie widze. Zakochależ sie po prostu w niewlasciwej osobie….

dan024
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 232
    • Zapaleniec

no co ty gadasz ten problem nie jest glupi,domyslam sie ze masz tego dosyc juz.mysle ze powinnienes z nimi pogadac a przynajmniej z nia.powiem ci tak ze jesli oni sie kochaja tak naprawde i jesli ty to widzisz to lepiej zostaw to w spokoju.no chyba ze ona tez cos do ciebie czuje to wtedy jest inna sytuacja

kajdaaa
    Member
    • Tematów: 17
    • Odp.: 1620
    • Maniak

Moim zdaniem radziłabym Ci milczeć i ograniczyć z nimi kontakty. Chodzić tylko na urodziny, imieniny. Jak im powiesz oni mogą odsunąć się od Ciebie i wtedy stracisz ich przyjaźń. Zacznij chodzić na spotkania gdzie jest dużo kobiet i spróbuj znaleźć sobie nową kobietę. Spróbuj w niej zobaczyć to co widzisz w przyjaciółce. Wiem że łatwo nie będzie ale nic nie masz do stracenia. Życzę dużo rozsądku w podjęciu decyzji.

Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Możesz stracic przyjaźń, więc ja bym milczała, chociaż może arto spróboać jej o tym poiedzieć?

scarface
    Member
    • Początkujący

[usunięto_link] wrote:

Musisz zrobic krok albo w jedna albo w druga strone. Nie mozesz zyc dluzej w takim ukladzie bo sie wykonczysz. Mozesz sprobowac jej o tym powiedziec. Ale jesli ona stwierdzi ze nic z tego nie bedzie to musisz zrezygnowac z tego uczucia niestety.

[usunięto_link] wrote:

mysle ze powinnienes z nimi pogadac a przynajmniej z nia

[usunięto_link] wrote:

Jak im powiesz oni mogą odsunąć się od Ciebie i wtedy stracisz ich przyjaźń.

[usunięto_link] wrote:

Możesz stracic przyjaźń, więc ja bym milczała

Rozmowa – myżlałem o tym, ale boję się jak zostanie to przez nią/nich przyjęte. Wiem, że nie odwrócą się ode mnie, tego mogę być pewien. Ale obawiam się, że to popsułoby nasze stosunki. Nie wiem czy ewentualnie moglibyżmy to naprawić.

[usunięto_link] wrote:

Ale jesli ona stwierdzi ze nic z tego nie bedzie to musisz zrezygnowac z tego uczucia niestety.

[usunięto_link] wrote:

powiem ci tak ze jesli oni sie kochaja tak naprawde i jesli ty to widzisz to lepiej zostaw to w spokoju.no chyba ze ona tez cos do ciebie czuje to wtedy jest inna sytuacja

W obecnej sytuacji z jej strony nie mogę liczyć na więcej niż przyjaźń – kochają się i to bardzo. Poza tym nie zapominajmy, że jest z moim przyjacielem. Nawet jeżli nie chodziłoby o nią nie mógłbym mu tak po prostu „odbić” kobiety.
    Gdyby była wolna sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. Akurat wiem, że podobam jej się jako facet. Poza tym dobrze nam się spędza czas i wydaje mi się, że pasujemy do siebie – kiedy spotykaliżmy się na mieżcie we dwoje, znajomi brali nas za parę 😆

[usunięto_link] wrote:

A tak szczerze mowiac to wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem byloby odsuniecie sie od nich. Wiem, że to Twoi przyjaciele i w dodatku milosc, wiem ze bedzie Ci chole*nie ciezko, ale nie ma innego wyjscia. Przynajmniej ja takiego nie widze.

[usunięto_link] wrote:

Moim zdaniem radziłabym Ci milczeć i ograniczyć z nimi kontakty. Chodzić tylko na urodziny, imieniny.

Jest to jakież rozwiązanie, chociaż teraz widujemy się i tak rzadziej niż kiedyż. Ale tak na prawdę nie chcę ich po prostu odstawić. Nasz „trójkąt” to góra wspomnień, wspaniałych chwil, czasów liceum. IMO z ich perspektywy wyglądałoby to jakbym ich olał. Mam udawać zabieganego, który nie ma na nic czasu? Nawet dla przyjaciół?

[usunięto_link] wrote:

Zacznij chodzić na spotkania gdzie jest dużo kobiet i spróbuj znaleźć sobie nową kobietę. Spróbuj w niej zobaczyć to co widzisz w przyjaciółce. Wiem że łatwo nie będzie ale nic nie masz do stracenia.

A czy to pozwoli mi się wyleczyć tego uczucia?

[usunięto_link] wrote:

Zakochależ sie po prostu w niewlasciwej osobie….

Myżlę, że zbyt późno odnalazłem się w sytuacji.

[usunięto_link] wrote:

Życzę dużo rozsądku w podjęciu decyzji.

Dzięki serdeczne.

[usunięto_link] wrote:

może arto spróboać jej o tym poiedzieć?

Jeżli miałbym przez to stracić to, co nas łączy chyba jednak nie warto…

Dziękuję wszystkim za opinie.
    Co do samego problemu… Póki co zrobię to, co zawszę robię w takich chwilach – przetrzymam gorszy moment. Zobaczę jak się życie ułoży. Może los podsunie jakież rozwiązanie.
    Jeżli ktoż chciałby coż dodać proszę żmiało pisać.

abi
    Member
    • Tematów: 22
    • Odp.: 1208
    • Maniak

Ja moge jeszcze tylko powiedziec, ze w pewnym sensie wspolczuje ci z powodu sytuacji w jakiej sie znalazles. I mam nadzieje, ze uda Ci sie jakos odnalezc. Napewno przetrzymasz ten ciezki czas i ulozysz sobie jakos to wszystko 🙂

jokohama
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący

ja nie widze za bardzo rozwiazania dobrego w twojej sytuacji ale jedno wiem napewno: przyjacielowi dziewczyny sie nie odbija. ciesze sie ze podzielasz moje zdanie w tej kwestii.

scarface
    Member
    • Początkujący

Witam ponownie. Wróciłem po dożć długiej przerwie, aby przedstawić dalszy rozwój sytuacji.
    Wybrałem najmniej bolesną drogę do rozwiązania problemu – bardzo mocno ograniczyłem nasze kontakty. Oczywiżcie było tak jak przypuszczałem. Kiedy ja przestałem się z nimi kontaktować, oni starali się mnie gdzież wyciągnąć. Nie wychodziliżmy nigdzie razem, nie pojechaliżmy razem na sylwestra. Jej nie widziałem od kilku miesięcy, on odwiedza mnie, co jakiż czas a to w jakiejż sprawie a to po prostu pogadać. Najpierw próbowali ode mnie wyciągnąć dlaczego nagle przestałem mieć czasy, pytali, czy coż się stało itp. Generalnie zawsze udawało mi się jakoż wytłumaczyć.
    Plusem tej całej sytuacji jest fakt, że rzadziej miewam „kryzysy”. Ale wiecie co? Nigdy nie czułem się taki osamotniony. Brakuje mi ich, brakuje mi naszych wesołych spotkań, brakuje mi jej. Dalej darzę ją uczuciem. Czasem myżlę o niej i czuję się źle. Czasem żni mi się i tak jak dzisiaj czuję się fatalnie.
    Nie mam pojęcia co robić. Jako, że układa im się wspaniale zaczynam bać się, że skończę jak Werter – oni wezmą żlub a ja zostanę sam ze swoim niespełnionym uczuciem 🙄
    Widzi ktoż jakież rozwiązanie? Jeżli ktoż ma jakież pomysły, uwagi lub po prostu chce zabrać głos – proszę pisać.

Assha
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 1318
    • Maniak

1. Skoro to jest twoj przyjaciel, myslę, ze on pierwszy powinien sie dowiedziec. na spokojnie- powiedz mu.
    2. W podobnym czasie pogadaj o tym z Nią. Powiedz, ze nie mozesz dluzej zyc w takim układzie.

Albo zadziala im to na nerwy- mozesz narazic przyjazn
    Albo podejdą życzliwie i z przykroscia powiedzą, ze nic z tego.
    W kazdym razie- nic z tego.
    nawet gdyby sie rozstali, twoj zwiazek z Nią skreslilby przyjazn z kolegą.

mozesz skreslic wszytsko i walczyc (gra w otwarte karty- po prostu)

albo odejsc, wyjechac, gdzies daleko… chocby na jakis czas…

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

To naturalne, że w tej sytuacji oni nie wiedzą co się dzieje, przyjaźnicie się już długo i nagle Ty odsuwasz się od nich.
    Może rzeczywiżcie warto powiedzieć im o tej sytuacji, jeżli są przyjaciółmi- zrozumieją, a na pewno będą wiedzieli, że nie dlatego ograniczyłeż kontakty, że nie są Ci już potrzebni, a dlatego, że cierpisz i postępujesz uczciwie, nie zdradzając przyjaciela.

Możliwe, że będzie Wam wszystkim potrzeba trochę czasu, gdy oni poznają prawdę, możliwe także, że będziecie chcieli spotykać się rzadko (w ostatecznożci- wcale), ale przecież w tej sytuacji i tak nie kontaktujecie się tak często jak dotychczas, a Ty i tak cierpisz. Więc czy nie lepiej wyjażnić im sytuację? Włażnie dlatego, że są to ważni dla Ciebie ludzie…

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Jesli oni sie kochają,to wyjawienie uczuć do przyjaciółki popsuje wasze relacje.Poza tym,jesli nawet powiedziałbys jej o swoich uczuciach a ona odwzajemniałaby je,to tak czy inaczej straciłbyż zaufanie przyjaciela,a przyjaźń zapewne rozpadłaby się… To trudna sytuacja i szczerze mówiąc nie wiem co doradzić.Najlepiej byloby gdybyż postarał się wyleczyć z tego uczucia…ale wiem,że to nie jest takie proste 🙂

Ensei
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 101
    • Zapaleniec

Jeżli rzeczywiżcie chcesz coż z tym zrobić, to przestań próbować i… zrób 🙂

czokolate
    Member
    • Tematów: 13
    • Odp.: 183
    • Zapaleniec

powiem że bardzo nie ciekawa sytuacja. i tak źle i tak nie dobrze. a może spróbuj umawiać się na randki z innymi kobietami? może spotkasz kogo kto Cię zauroczy i kogo w końcu pokochasz i zapomnisz o uczuciu którym darzysz tę dziewczynę? i może wtedy z dystansem do tego uczucia podejdziesz i po pewnym czasie będziesz miał i dalej swoich przyjaciół i wspaniałą dziewczynę 🙂 uważam że to by było dla Ciebie i Twoich nieżwiadomych przyjaciół dobre wyjżcie 🙂

eta
    Member
    • Tematów: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

ile macie lat? i ile oni są razem?

no ciężki temat.. tak źle i tak nie dobrze…
    a czy ty widzisz że ona cię lubi bardziej??

ja chyb abym sie odsunęła od nich.. bądź chciała wyczuć czy on/ona tez coż czuje ..

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Trudna sytuacja"

Przewiń na górę