• Ten temat ma 6 odpowiedzi, 6 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 16 lat temu przez Olga123.
Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    asiek
    Członek
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

prawdopodobnie to infekcja. grudki żwiadczą bardziej o infekcji grzybiczej a nieprzyjemny zapach raczej o infekcji bakteryjnej. ale może też być mieszana. najlepiej zrobić posiew z pochwy z antybiogramem. zazwyczaj leczy się globulkami dopochwowymi, dobranymi na podstawie tego, o jakiej etiologii jest infekcja i do tego probiotyki dla kobiet wspomagająco leczenie i na odbudowę dobrej flory bakteryjnej. ja łykam lacibios femina i sobie chwalę. używaj też płynu do higieny intymnej z kwasem mlekowym i noż bawełnianą bieliznę. w czasie leczenia nie współzyj. czasami też warto, żeby partner dostał leki ale to najczężciej lekarz przepisuje przy nawracajacych infekcjach.

magat2
    Członek
    • Tematów: 1
    • Odp.: 37
    • Bywalec

Asiek ma rację-najepiej zacząc od wizyty u ginekologa i zrobienia posiewu z pochwy, a póki co możesz sobie faktycznie zastosować probiotyki(u mnie sprawdza sie provag-doustnie) i ewentualnie jak czujesz swędzenie czy pieczenie to wiem ze pomaga clotrimazolum mażć.Można w aptece dostać też silniejsze leki przecigrzybiczne, ale lepiej żeby stwierdził to lekarz, bo jeżi by to była infekcja bakteryjna to konieczny będzie antybiotyk(i tu probiotyki są już konieczne) Powodzenia

jagoda4
    Członek
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

@Burzamozgow wrote:

Oczywiżcie, że w pierwszej kolejnożci wybierz się do doktora G 🙂
    Poza tym jeżli stwierdzi, ze nic groźnego Ci nie jest to i tak powinien coż Ci polecić. Ja stosuje abiofem i lacibios femina, bo tez mam problemy z infekcjami. Poza tym, jedz duzo jogurtów 🙂

Przeczytałam ze podczas infekcji grzybiczej nie powinno się jadać produktów którymi mogą żywić się drożdże a jogurty do takich należą.

Kajka-Bajka
    Członek
    • Tematów: 0
    • Odp.: 21
    • Bywalec

Mi się wydaje, że przede wszystkim cukier powinno się ograniczyć, o jogurtach nie słyszałam.

H_ulka
    Członek
    • Tematów: 5
    • Odp.: 356
    • Pasjonat

Ta a ja czytałam gdzież, że co niektóre to wkładają do pochwy jogurt. Zonk?
    Do lekarza – przepisze leki, ewentualnie zadbać o odpowiednie kosmetyki o neutralnym ph.

jagoda4
    Członek
    • Tematów: 21
    • Odp.: 863
    • Zasłużony

@Kajka-Bajka wrote:

Mi się wydaje, że przede wszystkim cukier powinno się ograniczyć, o jogurtach nie słyszałam.

Może rzeczywiżcie chodziło o jogurty z cukrem:)ale dietę przeciwgrzybiczą można znaleźć w sieci.Choć jest trudna do przełknięcia a początku:)

Olga123
    Członek
    • Tematów: 3
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

Ginekolog jak najbardziej się przydaje. Ja zawsze mam też pod ręką clotrimzolum i Lakmil. Najpierw je stosuję i jak po 3-4 dniach nie czuję poprawy idę do ginekologa. Ogólnie mam bardzo wrażliwą pochwę i niestety takie infekcji dożć często mi się zdarzają. Podobno jak ten lakmil (bo on zawiera te „dobre bakterie”) stosuje się dłużej to w ogóle można tego uniknąć. Zobaczymy 🙂

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę