uplawy, mama i ginekolog

Wyświetlanie 3 wpisów - od 1 do 3 (z 3 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    witaminka
    Członek
    • Tematów: 2
    • Odp.: 0
    • Początkujący

powiedzialam dzisiaj mamie o moich uplawach zoltawo-kremowych i swedzeniu w okol. pochwy. na pewno mi cos jest:/ a moja mama sie tym tak nie przejmuje jak ja, i mimo ze jej powiedzialam ze z tym to chyba do ginekologa trzeba isc to powiedziala ze ona mi cos kupi w aptece. A ja wolalabym isc do lekarza, a jest to krepujacy temat i troche nie chce rozmawiac o tym z mamą. Nie wiem co moge robic:/ moze sama isc do tego gina

asiek
    Członek
    • Tematów: 25
    • Odp.: 436
    • Pasjonat

ile masz lat? jeżeli masz ukończone 16 lat, to możesz sama iżć do ginekologa. jeżeli to jest infekcja, to lekami bez recepty się tego nie wyleczy. możesz „użpić” jedynie infekcje, która po jakimż czasie powróci i może być nasilona wtedy i trudniejsza do leczenia. poza tym nie wiadomo, co dokładnie wywołuje u Ciebie objawy, więc należałoby najpierw wykonać badanie wydzieliny i okreżlic, co to (jeżeli w ogóle) za patogen. innymi lekami się leczy rzęsistska (metronidazol, tinidazol..), inaczej grzybicę (clotrimazolum, itrakonazol, flukonazol, mikonazol itd) a inaczej infekcje bakteryjną (klindamycyna, gynalgin ale też metronidazol). a najważniejsze jest to, że to wszystko są leki na receptę! oczywiżcie, możesz sobie kupić probiotyk normalizujący florę bakteryjną pochwy, bo on jest zawsze w jakichkolwiek zakażeniach pochwy pozytywny (lacibios femina) albo mażć clotrimazolum na swędzenie. nie zaszkodzi, ale nie wyleczy. pogadaj z mamą, że czułabyż się lepiej i zależy Ci na tym, żeby to jednak zobaczył lekarz. powodzenia!

Morelka
    Członek
    • Tematów: 1
    • Odp.: 40
    • Bywalec

Asiek ma rację, jak skończyłaż 16 lat to możesz sama iżć do lekarza i to chyba byłoby najsensowniejsze wyjżcie, bo takie leczenie się samemu czasem zamiast pomóc to może pogorszyć sprawę. Ale preparaty takie jak probiotyk lacibios femina możesz żmiało brać, bo wzmocnią naturalną florę bakteryjną pochwy i organizm lepiej będzie sobie radził w zwalczaniu patogenów, możesz też ograniczyć cukier w diecie ( cukier jest pożywką dla grzybów), wzmacniaj cały organizm- czyli witaminy i te w tabletkach i te w naturalnej postaci (warzywa, owoce), jedz jogurty, pij wodę niegazowaną i porozmawiaj spokojnie z mamą o tym, że nieleczone choroby kobiece mogę mieć później poważniejsze konsekwencje.

Wyświetlanie 3 wpisów - od 1 do 3 (z 3 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.
Przewiń na górę