W co graliżcie w dzieciństwie?

• Autor
    Odp.
  • Ayyo
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

Pamiętacie Eurobiznes?Bierki?Mario Bros?Albo „siedzenie na trzepaku”?
    Opowiadajcie tutaj wasze pomysły na gry i zabawy w czasach waszego dzieciństwa.

Ja włażnie często grałam w Mario na Pegasusie,w karty w remika a już całkiem wczeżniej bawiłam się kolekcją ludzików z jajka Kinder:)

_soleil_
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 32
    • Bywalec

Tak, Mario…ile godzin się spędziło na tej grze:) Ostatnio z mężem kupiliżmy sobie na allegro Pegasusa i non stop gramy…Powrót do dzieciństwa:)
    Oprócz tego godzinami przesiadywałyżmy z koleżankami na trzepaku i bawiłyżmy się w różne wymyżlane przez nas gry.
    Bardzo często bawiłyżmy się podchody i w chowanego:) Jak była brzydka pogoda, to brałyżmy kocyk i szłyżmy na klatkę schodową i tam grałyżmy w karty albo Eurobusiness. No i oczywiżcie budowałyżmy domy z klocków 😉 Ale to były czasy…łażenie po drzewach, zbieranie kasztanów i robienie z nich ludzików i pisanie kolorową kredą po chodniku 😀

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

ta gra fantasy to chyba Magia i Miecz

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Lubię takie wspominajki: moje najlepsze wspomnienia to:

-ukochany przeze mnie Eurobiznes
    -gry z pegasusa i commodore 64 128 (aż łezka w oku się kręci na wspomnienie Trojana,Mario,Bomb Jacka czy Mega Boulder Dasha)
    -chińczyk (w którego jak się niedawno okazało oszukiwała nas rodzona Babcia:D)
    -warcaby,skoczki,młynek
    -grzybobranie (każdy miał mały koszyczek a w planszę wbijało się małe,plastikowe grzybki w oznaczone pola)
    -koło fortuny
    i inne różnego rodzaju planszówki!

-były zabawy pt Noc Polarna polegające na siedzeniu z siostrą caly dzien pod biurkiem nakrytym kocem i nie wychodzeni bo wszędzie ciemno przecież i tak:D
    -robienie namiotów z koca i krzeseł (i również siedzenie tam cały dzień-Rodzice mieli z nami fajnie-pełen spokój:D)
    -zabawy w chowanego, ciuciubabkę (ciućkę), policjantów i złodziei, w Spice Girls:P, w pocztę i bank (z banknotami z eurobiznesu), szkołę ze wszystkim pluszakami itd…

iga
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 835
    • Zasłużony

Z grubsza większożć z tego co wymieniliżcie i ja kojarzę..
    Ehh.. to były czasy..

Dodam tylko to co mi się włażnie na myżl napatoczyło 🙂 : gra w kapsle, w pomidora, w kozła – kto wyżej piłkę od żciany odbije i przez nią przeskoczy, w syfa, w ciuciubabkę – tj. chowanego na trzepaku, w noże, w państwa/miasta, gra w sznura.. a zimą: na porządku dziennym wojny na żnieżki i wszelkiego rodzaju zawody z wykorzystaniem sanek 🙂

miszczu
    Member
    • Maniak

najwiekszym hitem jak mialem jakies 8-9 lat byla gra w kapsle, ktore ustawialo sie w kupki jeden na drugim i rzucalo „zaperami” zeby kapsle sie odwrocily ;p

Blk
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 699
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

najwiekszym hitem jak mialem jakies 8-9 lat byla gra w kapsle, ktore ustawialo sie w kupki jeden na drugim i rzucalo „zaperami” zeby kapsle sie odwrocily ;p

hehe, jeszcze je gdzież mam!

_soleil_
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 32
    • Bywalec

Jakże mogłam zapomnieć o Magii i mieczu 😳 Godzinami w to graliżmy, żeby dojżć do Korony władzy 😀 Całkiem niedawno graliżmy też w Wampira- twórców Magii i miecza 😀 Też bardzo wciągająca. Jednak gry planszowe biją na głowę niektóre komputerowe 🙂

miszczu
    Member
    • Maniak

ja to bylem fanatykiem gier RPG
    Warhammer, Dungeons & Dragons ale to bylo juz w gimnazjum bylem, tak jak mialem 12-16 lat to ciupalem ostro, pobudza wyobraznie 😀

hard-man
    Member
    • Tematów: 58
    • Odp.: 2184
    • Ekspert

w chowanego!… 😆

a dalej, dalej potem… w warcaby, w szachy i w zagadki…
    tzn. takie szyfrowe – ot… od jednej do drugiej…
    jak w 'Kodzie Leonarda da Vinci’ – z tym, że wyżmiewam się zazwyczaj z tej książki…
    bo jest delikatnie mówiąc… dyletancka :haha:

miszczu
    Member
    • Maniak

@Onione wrote:

[usunięto_link] wrote:

ta gra fantasy to chyba Magia i Miecz

No nie wiem. Była tylko tresć do czytania i rzucało sie kostką. Żadnej planszy. Pograłabym znów….

to mozliwe ze Dungeons&Dragons albo Warhammer jak nawet planszy nie bylo ;p jaralem sie tym ostro 😀 tez bym pogral 😀

seterka
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 108
    • Zapaleniec

Szachy, podchody., chowanego, berka, dwa ognie, chowanego… 🙂 Wiele by wymieniac

Lady_Kala
    Member
    • Tematów: 42
    • Odp.: 1149
    • Maniak

Ja teraz przeżywam renesans fascynacjii magicznym żwiatem i grywam w World of Worcraft!
    Gra w sumie dożć stara (tylko te regularnie wychodzące dodatki) a wciąż tak samo grywalna,wspaniała,wciągająca…

Margarita
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 66
    • Stały bywalec

jeżli chodzi o gry na podwórku to : klasy, zbijak, podchody, a chowanego strasznie lubiłam się bawić.
    A w domu to monopol, chińczyk, bierki….
    W każdym bądz razie zawsze coż się wymyżliło. 🙂

konkordia2-3-2
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 3
    • Początkujący

w dzieciństwie to różnie..podchody, chowanego…ale zobaczcie jak mozna się teraz pobawić 🙂 [usunięto_link] fajowe nieprawdaż?

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " W co graliżcie w dzieciństwie?"

Przewiń na górę