Za posiadanie dzieci – niższa emerytura

• Autor
    Odp.
  • Sarenka1
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 6
    • Początkujący

Okazuje się, że kobiety które są po porodzie mogą liczyć na mniej pieniędzy po p****żciu na emeryturę niż ich bezdzietne rówieżniczki. Zobaczcie zresztą same: [usunięto_link]

Bruxy
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 1
    • Początkujący

Nie ma się co dziwić… pieniędzy w budżecie nima… a pieniądze najlepiej odbierać ty, co albo nie potrafia, albo nie będą się stawiali- emerytom i matkom…

Niestety, ale an emeryturę w tym kraju trzeba odkładać we własnym zakresie… albo być utrapieniem dla swoich dzieci, kiedy te wkroczą w dorosłożć…

pantofelek18
    Member
    • Odp.: 90
    • Stały bywalec

Ja już jakiż czas odkładam, ale co to będzie za 30 lat, nie wiadomo. Póki co ZUS i OFE są obowiązkowe i płacić trzeba. Niestety na poczynania ZUS-u nie mamy wiele do powiedzenia, dobrze, że jeszcze przynajmniej fundusz można sobie samemu wybrać i jakoż wpłynąć na wysokożć żwiadczenia.

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

Ja też jestem za samodzielnym odkładaniem i tyle, nie liczę jakoż na państwo, radzę sobie sama, jak do tej pory wiele nie pomogło i nie spodziewam się, aby nagle miało ochotę zacząć 😉

pantofelek18
    Member
    • Stały bywalec

Nie chodzi nawet o to, żeby liczyć na państwo albo nie liczyć. Składki opłacasz, więc dlaczego masz z tego w pełni nie korzystasz. Gdyby składki nie były obowiązkowe, to ok, ale póki są, to chcemy żeby miały zakładane przeznaczenie. A z tego co obserwuję, to ludzie nawet mając wybór wybrania OFE, nie korzystają z niego.

Rencia
    Member
    • Tematów: 9
    • Odp.: 480
    • Pasjonat

No tak, ja akurat odkładam w różnych miejscach, składki z obowiązku też opłacam, ale to jest tak … jak mam czasem iżć do lekarza państwowo za te moje (nie małe!) składki, to się okazuje, że biorąc pod uwagę czas, taniej mnie wychodzi pójżć prywatnie do lekarza 🙂 Nikt nie wie co będzie za 30-40 lat, także to nasze odkładanie w jedną czy drugą stronę może i tak nic nie dać, albo wręcz przeciwnie, kto wie 🙂

pantofelek18
    Member
    • Stały bywalec

Mi na sama myżl o państwowych przychodniach wraca zdrowie.
    Ale faktycznie, tego co będzie za 30-40 lat nie możemy być pewni, więc tym bardziej mi się wydaję, że jak mamy jakiż wybór, to zdecydowanie lepiej dokonać żwiadomej decyzji.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Za posiadanie dzieci – niższa emerytura"

Przewiń na górę