kuchnia żwiatowa – przepisy

  • Autor
    Odp.
  • Mart
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 152
    • Zapaleniec

    znacie jakież ciekawe przepisy charakterystyczne dla konkretnych krajów ?

    Kuchnia Szwedzka:

    Gravad lax ( marynowany łosos z dodatkiem cukru, soli i kopru ):

    2 surowe płaty łososia

    2 łyżki soli

    2 łyżki cukru

    ½ łyżki grubo zmielonego pieprzu

    1 łyżka brandy

    1 pęczek koperku

    Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Filety polać brandy i posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu oraz posiekanym koperkiem. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjąć z folii i pokroić na cienkie plastry. Najlepiej podawać z sosem miodowo-musztardowym.

    Takie danie na prawdę zachęca do odkryania tajemnic kuchennych i nie tylko kuchennych innych krajów icon_wink.gif

    Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

    zauważyłam, że Szwedzi mają sporo dań na słodko, na promie jadłam żledzie na słodko, ale niestety przepisu nie znam, dobre były 🙂

    Madzik 83
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 4
    • Początkujący

    Cos na szybko:)

    Quesadilla z kurczakiem.

    2 filety z kurczka
    2 lyzki oliwy
    1 cebula
    3 roznokolorowe papryki
    zabek czosnku
    100g startego sera zoltego
    Jalapenos (niekoniecznie)
    placki tortilli

    W skrocie ujmujac wszystko kroimy w niewielkie paseczki polewamy oliwa, dodajemy przyprawy wedlug uznania i wrzucamy na goraca patelnie. Oryginalna guesadilla powinna byc ostra, dlatego ja dodaje zmielone chilli. Mozna tez dodac inne warzywa, np. cukinie.
    Kiedy wszystko jest miekkie i pachnące układamy kilka duzych lyzek na połowie placka tortilli i posypujemy serem żółtym.Przykrywamy drugą połową tortilli i wkładamy na kilka minut do opiekacza do kanapek az tortilla sie zarumieni. Nalezy ja przekroic na dwie lub trzy czesci tak aby powstaly niewielkie trojkaty.Mozna podawac z różnymi dipami ( kwasna smietana z ziołami, salasa, guacamole), ale niekoniecznie. Moj maz uwielbia z …ketchupem. Danie jest naprawde latwe i tanie w wykonaniu a do tego bardzo szybkie. Ladnie podane wyglada efektownie. Ja czesto robie wersje BBQ, tzn podczas smazenia dodaje do warzyw i kurczaka sos bbq. I internecie jest masa zdjec i kombinacji quesadilli.
    Polecam 🙂

    butterfly-23
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 5
    • Początkujący

    [usunięto_link] zupka tajska i sałatka

    Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

    może deserek typowo norweski 🙂

    Mroczna Tajemnica-Mork Hemmelighet

    125 g margaryny

    125g czekolady mlecznej lub gorzkiej

    6 łyżeczek kawy

    250g cukru

    4 jajka

    100 g zmiksowanych migdałów

    100 g maki

    1 łyżka proszku do pieczenia

    Ubić białka, dodać cukier, żółtka, roztopiona czekoladę z margaryną i kawą, proszek do pieczenia i migdały i przełożyć do okrągłej foremki. Piec ok. 45 min. w temp. 175 C.

    Mart
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 152
    • Zapaleniec

    Szwedzkie klopsiki- kottbullar

    0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

    1 cebula

    3 łyżki bułki tartej

    ¾ szklanki mleka

    1 jajko

    pieprz, sól

    Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

    chyba w ikei je mają 😉 pycha 🙂 wydają się takim charakterystycznym daniem…

    mmmisia
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 44
    • Bywalec

    Mroczna Tajemnica brzmi smakowicie!!! muszę koniecznie wypróbować w wolnej chwili 🙂 ostatnio mam ochotę tylko na słodkie… 🙁

    Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

    ja zawsze mam ochotę na słodkie… Szwedzka kuchni by Ci chyba zasmakowała, sporo dań mają na słodko 😉

    Mart
    Member
    • Tematów: 5
    • Odp.: 152
    • Zapaleniec

    a żledziki na słodko zrobione po szwedzku po prostu niebo w gębie ! 🙂

    Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

    no bardzo dobry jest 🙂
    zresztą na promie sporo było takich pysznych szwedzkich dań

    Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

    hehe, w ikei niby są szwedzkie potrawy, ale głowy nie dam, czy są prawdziwe szwedzkie 😉
    ja też jadłam na promie, bo byłam akurat na weekendzie „z wizytą u sąsiadów”, więc kuchnia była polsko-szwedzka

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " kuchnia żwiatowa – przepisy"

Przewiń na górę