- AutorOdp.
- 20 czerwca 2010 at 14:43
znacie jakież ciekawe przepisy charakterystyczne dla konkretnych krajów ?
Kuchnia Szwedzka:
Gravad lax ( marynowany łosos z dodatkiem cukru, soli i kopru ):
2 surowe płaty łososia
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
½ łyżki grubo zmielonego pieprzu
1 łyżka brandy
1 pęczek koperku
Sól zmieszać z cukrem i pieprzem. Filety polać brandy i posypać mieszanką soli, cukru i pieprzu oraz posiekanym koperkiem. Oba płaty złożyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po upływie doby wyjąć z folii i pokroić na cienkie plastry. Najlepiej podawać z sosem miodowo-musztardowym.
Takie danie na prawdę zachęca do odkryania tajemnic kuchennych i nie tylko kuchennych innych krajów icon_wink.gif
21 czerwca 2010 at 11:25zauważyłam, że Szwedzi mają sporo dań na słodko, na promie jadłam żledzie na słodko, ale niestety przepisu nie znam, dobre były 🙂
4 sierpnia 2010 at 11:39Cos na szybko:)
Quesadilla z kurczakiem.
2 filety z kurczka
2 lyzki oliwy
1 cebula
3 roznokolorowe papryki
zabek czosnku
100g startego sera zoltego
Jalapenos (niekoniecznie)
placki tortilliW skrocie ujmujac wszystko kroimy w niewielkie paseczki polewamy oliwa, dodajemy przyprawy wedlug uznania i wrzucamy na goraca patelnie. Oryginalna guesadilla powinna byc ostra, dlatego ja dodaje zmielone chilli. Mozna tez dodac inne warzywa, np. cukinie.
Kiedy wszystko jest miekkie i pachnące układamy kilka duzych lyzek na połowie placka tortilli i posypujemy serem żółtym.Przykrywamy drugą połową tortilli i wkładamy na kilka minut do opiekacza do kanapek az tortilla sie zarumieni. Nalezy ja przekroic na dwie lub trzy czesci tak aby powstaly niewielkie trojkaty.Mozna podawac z różnymi dipami ( kwasna smietana z ziołami, salasa, guacamole), ale niekoniecznie. Moj maz uwielbia z …ketchupem. Danie jest naprawde latwe i tanie w wykonaniu a do tego bardzo szybkie. Ladnie podane wyglada efektownie. Ja czesto robie wersje BBQ, tzn podczas smazenia dodaje do warzyw i kurczaka sos bbq. I internecie jest masa zdjec i kombinacji quesadilli.
Polecam 🙂13 sierpnia 2010 at 09:49[usunięto_link] zupka tajska i sałatka
27 sierpnia 2010 at 08:42może deserek typowo norweski 🙂
Mroczna Tajemnica-Mork Hemmelighet
125 g margaryny
125g czekolady mlecznej lub gorzkiej
6 łyżeczek kawy
250g cukru
4 jajka
100 g zmiksowanych migdałów
100 g maki
1 łyżka proszku do pieczenia
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, roztopiona czekoladę z margaryną i kawą, proszek do pieczenia i migdały i przełożyć do okrągłej foremki. Piec ok. 45 min. w temp. 175 C.
28 sierpnia 2010 at 09:40Szwedzkie klopsiki- kottbullar
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
3 łyżki bułki tartej
¾ szklanki mleka
1 jajko
pieprz, sól
31 sierpnia 2010 at 08:57chyba w ikei je mają 😉 pycha 🙂 wydają się takim charakterystycznym daniem…
31 sierpnia 2010 at 14:00Mroczna Tajemnica brzmi smakowicie!!! muszę koniecznie wypróbować w wolnej chwili 🙂 ostatnio mam ochotę tylko na słodkie… 🙁
1 września 2010 at 12:05ja zawsze mam ochotę na słodkie… Szwedzka kuchni by Ci chyba zasmakowała, sporo dań mają na słodko 😉
2 września 2010 at 07:05a żledziki na słodko zrobione po szwedzku po prostu niebo w gębie ! 🙂
2 września 2010 at 12:09no bardzo dobry jest 🙂
zresztą na promie sporo było takich pysznych szwedzkich dań14 września 2010 at 08:33hehe, w ikei niby są szwedzkie potrawy, ale głowy nie dam, czy są prawdziwe szwedzkie 😉
ja też jadłam na promie, bo byłam akurat na weekendzie „z wizytą u sąsiadów”, więc kuchnia była polsko-szwedzka - AutorOdp.