• Autor
    Odp.
  • niuskaaa
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 59
    • Stały bywalec

Pigułka antykoncepcyjna została uznana za jeden z najważniejszych wynalazków XX wieku, który zrewolucjonizował zagadnienie antykoncepcji i spowodował ogólnożwiatowe zmiany w obyczajowożci. Dzięki jej upowszechnieniu kobiety zyskały możliwożć decydowania o tym, kiedy, ile i z kim chcą mieć dzieci. Bez niej nie byłoby zapewne ruchu hippisowskiego, tzw. wolnej miłożci i hasła make love “ not war. Moim zdaniem nie można stawiać znaku równożci między seksem a miłożcią; gwałciciele z pewnożcią nie kochają swoich ofiar.

nastka501
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 54
    • Stały bywalec

Na pewno jest to przełom. Kobiety dzięki nim mogą rozwijać się zawodowo i z niej nie rezygnować z powodu kolejnej ciąży. Nareszcie nie są zmuszone siedzieć z 5 dzieci w domu.

niuskaaa
    Member
    • Stały bywalec

hmmm… Mi się wydaje, że nigdy dotego nie byłysmy zmuszone. To był tylko i wyłącznie nasz wybór no ale cóż. W dzisiejszych czasach większy procent kobiet zażywa tabletki i coraz wiecej głożniej mówi o tym, że najpierw kariera a dopiero później dziecko.

nela_24
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 51
    • Stały bywalec

Jak dla mnie to mogliby zrobić pigulki dla facetów 🙂 Albo …. hmmm…. zastrzyk raz na rok i po klopocie 😀 Bo jednak pamiętanie o pigułkach dzień w dzień może być kłopotliwe, tym bardziej jeżli ktoż jest zabiegany 😀 Mi samej zdarzyło się parę razy zapomnieć i trzeba było się zabezpieczać dodatkowo 🙁

paulus23
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 76
    • Stały bywalec

Mi nigdy nie zdarzyło się zapomnieć. Jakby facet miał brać tabletki bardziej bym się bała, że nie wziął tabletki w końcu to ja bym chodziła w ciąży. Wolę mieć to w swoich rękach. Czuję się pewniej.

niuskaaa
    Member
    • Stały bywalec

Ja ostatnimi czasy zastanawiam sie nad zrobieniem przerwy. Tak sama z Siebie. Nie wiem daczego ale tak jakoż mnie naszło. Wiem wiem trzeba bedzie się w inny sposób zabezpieczać no ale cóż.

malinka2303
    Member
    • Odp.: 46
    • Bywalec

Ja nie będę robić przerwy byłabym tylko w strachu, że wpadnę. Czuję się dobrze i nie mam takiej potrzeby 🙂

niuskaaa
    Member
    • Stały bywalec

Strach strachem, ale dobre samopoczucie też jest ważne. Bynajmniej dla mnie.

nela_24
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 51
    • Stały bywalec

Teraz nie wyobrażam sobie życia bez pigułeczek. Fakt, że trzeba o nich pamiętać praktycznie dzień w dzień, ale nagroda jest komfort i większa przyjemnożć:D Pigułeczki rulezzz 😀

niuskaaa
    Member
    • Stały bywalec

To nie takie praktycznie pamiętać dzień w dzień, tylko nie możesz sobie pozwolić na jej zapomnienie. No tak już jest. W życiu zawsze jest coż za coż tylko nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę.

paulus23
    Member
    • Stały bywalec

MI codzienne łykanie wcale nie przeszkadza, biorę też codziennie witaminy i magnez i o tych tabletkach również raczej nie zapominam. To już wchodzi w nałóg 🙂

niuskaaa
    Member
    • Stały bywalec

Nie miałam aż takiego problemu z braniem tych tabletek no ale wyszło jak wyszło. Zima przyszła za oknami biało, trochę przygnębiająca pogoda no i może dlatego przerwe sobie zrobiłam.

malinka2303
    Member
    • Odp.: 46
    • Bywalec

Nie boisz się, że w czasie tej przerwy zajdziesz w ciążę? Podobno po odstawieniu tabletek jest łatwiej zajżć w ciążę.

niuskaaa
    Member
    • Stały bywalec

Nie martwie się, bo chłopaka nie będzie przez pare miesięcy więc po co mam brać. A sobie ufam więc nic się nie wydarzy nieplanowanego 🙂 hehehe.. Wiec wszystko będzie OK!! 🙂

paulus23
    Member
    • Stały bywalec

No tak jak nie będzie to po co wydawać kase niepotrzebnie. w takiej sytuacji też bym zrobiła przerwę.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " 50lecie pigułki antykoncepcyjnej"

Przewiń na górę