- AutorOdp.
- 16 września 2006 at 21:16
Witam, wszystkich. Po raz pierwszy piszę na forum. Mam pytanie. Mniej więcej od czercwa męczy mnie uporczywe kichanie, chyba już wszystkim w pracy i w domu zaczyna to przeszkadzać. Zastanawiam się czy to alergia tylko na co? Przed tym nie miałam żadnych problemów alergicznych – raz tylko spuchły mi usta (wargi – górna i dolna) w sumie też nie wiadomo od czego. Od pewnego czasu zauważyłam też że bardzo łatwo łapię wszelkie infekcje. Czy to moze się jakoż łączyć? Kiedy najlepiej wybrać sie do alergologa? Czy ktoż może mi coż poradzić?
18 września 2006 at 07:07Od razu! alergia moze pojawić sie w różnym wieku.
22 września 2006 at 06:56Do alergologa najlepiej udac sie przed sezonem na wwszystkie uczulajace rosliny czyli w zimie. zrobi Ci wszystkie testy i mnie jwiecej bedziesz wiedziec od czego to. Alergia moze pojawic sie w kazdym wieku. uwazaj na to co jesz i ovbserwoj swoj organizm i jego reakcje na to. Mozesz miec nie tylko uczulenie pokarmowe ale tez np. na pylki roslin. Najbardziej uczulaja trawy, brzoza tez. Mozesz miec tez alergie na siersz zwierzat, np. ja mam silna alergie na siersc kota, zaczynam sie dusic i kichac, wszystko mnie swedzi. Moj ojciec z kolei w wieku ponad 50 lat nabawil sie alergii na ta chemie (chyba glutaminian ale nie jestem pewna czy to tak sie nazywa) zawarta w kostkach rosolowych.Poki nie wybierzesz sie do alergologa kup sobie „zyrtec” „aleric” ale bo cos z tych tabletek przeciw uczuleniu. mozna jes dostac bez problemu w kazdej aptece. Powinno pomoc.
pozdrawiam23 września 2006 at 22:02Dziękuję bardzo za wskazówki. Umówiłam się na wizytę do lekarza na poniedziałek. Zobaczymy jaka bedzie diagnoza. 😀
23 lipca 2008 at 16:22Czekamy na diagnozę 🙂 może po prostu jakiż nowy element wystroju Cię drażni, może nowy zapach albo proszek.
- AutorOdp.