- AutorOdp.
- 31 października 2007 at 12:10
Jak pozbyć się anemii? Wciąż mam małą hemoglobinę 9 z czymż i walczę z tym cały czas ale coż mało się podnosi nie wiem jak ją wyleczyć? Czy miałyżcie podobny problem?
31 października 2007 at 19:59Rozumiem, że łykasz żelazo i nic nie pomaga. Możesz też dostarczać żelazo w naturalnej formie (poczytaj w necie, gdzie można znaleźć go najwięcej, chyba że już to wiesz). Dobrze by było zrobić też badania sprawdzające, czy nie masz mikrourazów wewnętrznych, USG jamy brzusznej może co nieco wykazać. Plus badania (jak się ktoż brzydzi niech nie czyta) na obecnożć krwi w kale. Niektórzy tak niestety mają, że nie mogą się wyleczyć z anemii, choć próbują różnych sposobów i żyją 😉 , ale 9 i coż to rzeczywiżcie trochę mało.
Pozdrawiam14 listopada 2007 at 15:09łykania żelaza nie polecam. lepiej na początku starać się naturalnie zwiększać jego poziom: ok z buraczków, czerwone mięsko, fasola itp. poza tym nie napisałaż, czy jest to anemia z niedoborów żelaza czy z innej przyczyny, może powinnaż łykać wit B6 lub kwas foliowy?
13 sierpnia 2014 at 19:38A jakie są wasze naturalne metody na uzupełnienie żelaza?
14 sierpnia 2014 at 11:48By uzupełnić niedobór żelaza wskazana jest odpowiednia dieta. Produkty bogate w żelazo:
– chude czerwone mięso oraz wątróbka
– warzywa bogate w żelazo: szpinak, groch, fasola, soja, brokuły
– orzechy, migdały
– produkty zbożowe z żyta i owsa
– suszone żliwki, morele, rodzynki
– żółtko jaja
– kakaoZ domowych sposobów również:
Codziennie jeżć po jednym pęczku natki pietruszki do kanapek, zup i sałatek.
Pić po pół szklanki dziennie przygotowanych w mikserze soków ze szpinaku, marchwi, pokrzyw, mniszka pospolitego.
Jedząc produkty bogate w witaminę C oraz wapń, poprawiamy przyswajanie żelaza.
Czerwone mięso połączone z warzywami zwiększy wchłanianie żelaza.19 sierpnia 2014 at 20:26O proszę dla mnie nowożć, chyba zacznę jeżć więcej moreli:) a na pewno polecę je mojej kuzynce, ona ciągle ma anemie
20 sierpnia 2014 at 16:28ciekawe czemu akurat suszone, no ale niech będzie – wypróbuję 🙂
31 sierpnia 2014 at 14:18Suszone mają po prostu skoncentrowane minerały i witaminy 🙂 Tak mi się przynajmniej wydaje 🙂
10 października 2014 at 09:19Zafunduj swoim dłoniom kąpiel w oliwie z oliwek. Oliwę lekko podgrzej i dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz witaminę A+E, którą w postaci kapsułek znajdziesz w aptece. Mocz dłonie przez 10-15 minut. Zawarte w oliwie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe przyspieszają regenerację tkanek, a także są źródłem witaminy E, która zapobiega starzeniu się skóry. Oliwa działa także odżywczo na łamliwe paznokcie.
- AutorOdp.