• Autor
    Odp.
  • kosmka
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 75
    • Stały bywalec

czesc, czy ktoras z was miala juz robione badania poziomu cholesterolu?? podobno wedlug polskiego towarzystwo kardiologicznego takie badania powinna miec robione kazda osoba po 20 roku zycia co 5 lat!!
    czy dbacie jakos specjalnie o swoje serduszka czy raczej na razie sie tym nie przejmujecie?

parvati
    Member
    • Tematów: 41
    • Odp.: 4056
    • Guru

mialam.

jakos specjalnie? co masz na mysli?

o zadna z czesci ciala nie dbam specjalnie. o wszystkie dbam tak samo.

Nela
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

Badania krwi robi sie raz na rok, w tym wlasnie na cholesterol. Ja robie czesciej, bo mam bardzo wysoki poziom i nie spada pomimo scislej diety. Przy zlych wynikach robi sie dodatkowo badanie na zly i dobry cholesterol. Dbam o siebie od momentu jak sie dowiedzialam, ze mam za wysoki poziom cholesterolu, a bylo to laaaata temu. Odzywiam sie po prostu zdrowo, a cukru i slodyczy nie jem w ogole.

kosmka
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 75
    • Stały bywalec

no wlasnie, ja np nie mialam jeszcze nigdy robionego takiego badania. w sumie unikam lekarzy, bo malo choruje, a jakos nigdy nie przyszlo mi do glowy, ze jak sie niezle czuje to mam isc do lekarza po skierowanie na badania.
    ale ostatnio mierzylam sobie u znajomej cisnienie i mam troche za wysokie. znacie jakies „domowe” sposoby zeby je obnizyc?

Nela
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 390
    • Pasjonat

Nie pic kawy(w ogole) i unikac soli. Nie wiem co jeszcze , bo ja zawsze mam bardzo niskie.

samanta
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 71
    • Stały bywalec

najwazniejsza jest zdrowa dieta, najlepiej taka obnizajaca jednoczesnie cholesterol. czyli tak jak wyzej – bez soli, uzywek, duzo warzyw i owocow. ja tez ostatnio przeszlam z masla na margaryne. skusila mnie flora light, po pierwsze dietetyczna a po drugie ma te zdrowe tluszcze omega

delicja
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

tak ja miałam. jezeli bierzesz tabletki hormonalne to trzeba to co rok kontrolowac, i nieprwda jest ze wysoki cholesterol maja wylacznie osoby otyłe lub po 50,a taki stereotyp funkcjonuje

ola57777
    Member
    • Tematów: 25
    • Odp.: 612
    • Zasłużony

[usunięto_link] wrote:

Nie pic kawy(w ogole) i unikac soli. Nie wiem co jeszcze , bo ja zawsze mam bardzo niskie.

Z ta kawa to tez tak niedokońca.jesli wybierasz kawe niskodrazniaca -astre to spokojnie mozesz pic,poniewaz ona jako jedyna obniza poziom cholesterolu.

doll
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

[usunięto_link] wrote:

tak ja miałam. jezeli bierzesz tabletki hormonalne to trzeba to co rok kontrolowac, i nieprwda jest ze wysoki cholesterol maja wylacznie osoby otyłe lub po 50,a taki stereotyp funkcjonuje

No niestety, ale jest dokładnie tak, jak mówisz. Ja jestem jeszcze młoda, szczupła (jeszcze, hehe) uprawiam sport, a cholesterol… szkoda gadać, wyszedł mi wyższy od moich rodziców:/

delicja
    Member
    • Odp.: 238
    • Zapaleniec

moja koleżanka również ma z tym problemy choć nigdy nikt nie podejrzewałby jej o to, ponieważ jest bardzo szczupła wręcz chuda. A cholesterol to nie taki zwykły tłuszcz, on sie osadza w żyłach i je zatyka jak wiemy nie ma go ot tak na ciele więc go nie widać.

Olga123
    Member
    • Odp.: 158
    • Zapaleniec

Ja łykam od zawsze kwasy omega-3. Dobry jest omegarden. Poziom dobrego cholesterolu ma bardzo wysoki, poziom złego niski. Polecam też jedzenie ryb.

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

Ważna jest równowaga między nimi mimo ,że preferowany jest wyższy HDL.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " badania cholesterolu"

Przewiń na górę