- AutorOdp.
- 19 lutego 2013 at 03:02
Mam już 19 lat (prawie 20). Nigdy nie przejmowałam sie swoim cyklem miesiączkowym, jednak teraz gdy mam chłopaka i planujemy uprawiać sex (dla mnie to będzie pierwszy raz) wolałabym wiedzieć kiedy mam dni płodne żeby uniknąć ciąży. Więc pierwszy dzień cyklu jaki zanotowałam sobie to 17 luty 2013, a wczeżniejszy miałam w listopadzie i z tego co pamiętam to okres mam włażnie żrednio co trzy miesiące. Chciałabym wiedzieć czy to normalne? Czy poprostu mam tak z powodu braku owulacji? No i jak w takim wypadku obliczyć dni płodne, ponieważ wszystkie kalkulatory na necie które takie dni obliczają mają co najwyżej 45 dni cyklu 🙁 No i jeżli bd to przydatne to pierwszy okres miałam w lipcu 2007.
8 marca 2013 at 09:53Masz prawie 20 lat i przy takim dostępie do informacji nie wiesz, że okres co 3 miesiące nie jest w porządku? A o internetowych „kalkulatorach” zapomnij, bo cykl do bardzo indywidualna sprawa. Powinnaż jak najszybciej odwiedzić ginekologa, żeby sprawdził, dlaczego Twoje cykle wyglądają tak, a nie inaczej i coż zaradził, oraz żeby pogadać o zabezpieczeniu.
8 marca 2013 at 10:27Ja na Twoim miejscu przeszłabym się do lekarza – nigdy nie byłaż u ginekologa? Masz mega nieregularne cykle, chesz uprawiać seks, najwyższy czas na wizytę!
8 sierpnia 2013 at 13:32Przy tego typu zaburzeniach cyklu na pewno trzeba zgłosić sie do lekarza ginekolog. Po za tym jak wspomniałaż chcesz zacząć życie seksualne. Lekarz doradzi Ci metodę antykoncepcji i zdiagnozuje twoje dolegliwożci.
- AutorOdp.