- AutorOdp.
- 12 lipca 2007 at 07:29
generalnie mam ciemna karnacje i z opalaniem wiekszych problemow nie mam, ale raz na kilka lat na moich plecach, wlasciwie to na karku poawia sie biala plama, no jakbym tam pigmentu nie miala. mam dluzsze wlosy wiec sobie zaslaniam ja wtedy ale generalnie to jest dla mnie problem. Wiecie moze jak tego uniknac?
12 lipca 2007 at 14:12moja kolezanka też miała jakież plamy i poszła do lekarza powiedzial że to jest jakiż łupież pstry poczytaj niżej linka może jest to to samo
[usunięto_link]12 lipca 2007 at 18:05hmm to chyba nie to ja mam tylko jedna plame, tak mniejwiecej wielkosci piesci…w tym roku sie nie zapowiada zebym to miala wiec do lekarza mi sie jakos nie spieszy 🙂
1 sierpnia 2007 at 17:59widocznie twoja skóra jakoż tak reaguje, każdy ma jakies defekty itp. Ciesz się,że twój neie jest taki groźny bo możesz go w każdej chwili zasłonić ;]. Niestety dokładnie nie wiem oc ci jest, wiem tylko,że podczas częstych wizyt w solarium pojawiają się białe plamy.Może po prostu przebywaj mniej na słońcu ?:)
15 lutego 2010 at 11:18Najlepiej to wybierz się do lekarza żeby dokładnie sprawdził tę plamę i zdiagnozował ewentualne powikłania. Z przebarwieniami skóry nie ma żartów bo może to być efekt różnych chorób. Jeżli jednak wszystko jest ok to przed rozpoczęciem opalania się najlepiej przygotuj do tego swoją skórę. Zrób sobie peelind ciała, zadbaj o nie w gabinecie kosmetycznym. Ja sobie robię mikrodermabrazję (w Wawie robia żwietnie w Studio Kleopatra!!). Później odczekuję jakiż czas i jak zacznę się opalać to zawsze mnie ładnie i równomiernie opala
22 kwietnia 2010 at 14:35o ile się nie mylę to może być bielinka (czy jakoż tak się to nazywa). to jest zanik barwnika w jakiejż partii skóry. moja ciocia np ma dłonie takie łaciate.
8 grudnia 2013 at 19:56Niestety po dlugotrwalym opalaniu tak jest;/
14 marca 2017 at 13:18Misia Trochę czasu już minęło od kiedy zamieściłaś post, mam nadzieję że rozwiały się Twoje wątpliwości, co do przyczyn białej plamy.
Generalnie tak, jak wspominała Kajdaaa mógł to być łupież pstry – wtedy warto sięgnąć po Pityver – szampon z selenem, który działa przeciwgrzybiczo. Profilaktycznie warto często prać ubrania oraz pościel, a przy tym zwrócić szczególną uwagę na higienę.17 listopada 2017 at 13:56Polecam Ci poczytać o [usunięto_link]
29 grudnia 2017 at 20:18A mi się to kojarzy z bielactwem, czy jakoś tak.
Proponowała bym raczej wizytę u lekarza…9 lutego 2018 at 12:38mi też sie kojarzy z bielactwem, oby jednak okazało się, że to nie to…
1 sierpnia 2018 at 11:53Bo to jest bardzo podobne, ale tylko lekarz może to rozróżnić. Lepiej na własną rękę tego nie robić. Używałam pityveru przez miesiąc i plamki zeszły z czasem. Polecam jednak jeszcze przez jakiś czas stosowac chociaż sam szampon bo te grzyby tak szybko nie znikają. Często plam już nie ma ale grzyby jeszcze siedzą ;/
6 czerwca 2019 at 09:11A to nie jest łupież pstry???
25 czerwca 2019 at 14:37Wizyta u lekarza przede wszystkim. A co dziewczyny radzicie na plamy po opalaniu? Przebarwienia tak zwane na skórze. Występują u mnie na całym ciele ostatnio.
25 lipca 2019 at 13:03Możliwe, że po prostu w niektórych miejscach twoja skóra nie wytwarza pigmentu i ot taka twoja uroda. Moja kumpela też ma takie plamy. Mało tego, ona też ma pojedyncze włosy bez żadnego koloru! Autentycznie są srebrno-przeźroczyste 😀
- AutorOdp.