• Autor
    Odp.
  • chruman
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Dyskusja zboczyła z tematu. Szkoda. ://

Może kiedy ksiązka będzie już dostępna i niektórzy z nas po nia sięgną, będziemy mieli o czym rozmawiać.

Ja za to znalazlam ciekawy artykuł na temat „Cmenatarza w Pradze”
    Dla zainteresowanych wrzycam link:

[usunięto_link]

chruman
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Też nad tytułem sie zastanawiałam 😀 Ale mysle, że dopoki ksiązki nie będziemy mieć w ręce, nie ma co debatować na ten temat.

Pamiętasz jak było z „Imieniem Róży”? do ostatniej kartki trzeba było czekać, aż zagadka tytułu się rozwiąże….. ale w sumie to całkiem fajne 8) Troche napięcia i trzymania w ciekawosci dodaje książce walorów, no nie?

jagoda55
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Widzę, że tytuł książki Eco nie tylko mnie intryguje. Znalazłam pewien cytat na temat tytułu „Cmentarz w Pradze” – „tytuł ma stworzyć zamęt w głowie, nie zaż uszeregować idee. Ciekawe ciekawe..
    Ciekawą informacją jest też to, że główny bohater będzie cierpiał na rozdwojenie jaźni – będzie fałszerzem i księdzem. Uwielbia jeżć, uczęs****ć do drogich restauracji i niecierpi kobiet:D Ale pozna Dianę, również chorą psychicznie. Akcja będzie się rozgrywać niemal na całym żwiecie, bo Simone będzie lawirował między krajami. Zabijając niewygodnych żwiadków swoich fałszerstw.

Hard
    Member
    • Tematów: 140
    • Odp.: 1426
    • Maniak

@salomea wrote:

Hard – z nami koniec, wybacz.

ooo, Przepiękna! jak możesz mi coż takiego zrobić!!!? 👿
    naprawdę chcesz, żebym wił się w rozpaczy!? 😯

przyjdź chociaż do tej przytulnej knajpy, żebym się mógł z Tobą pokłócić 😀
    o Umberto 😉

[usunięto_link] wrote:

Widzę, że tytuł książki Eco nie tylko mnie intryguje. Znalazłam pewien cytat na temat tytułu „Cmentarz w Pradze” – „tytuł ma stworzyć zamęt w głowie, nie zaż uszeregować idee. Ciekawe ciekawe..
    Ciekawą informacją jest też to, że główny bohater będzie cierpiał na rozdwojenie jaźni – będzie fałszerzem i księdzem. Uwielbia jeżć, uczęs****ć do drogich restauracji i niecierpi kobiet:D Ale pozna Dianę, również chorą psychicznie. Akcja będzie się rozgrywać niemal na całym żwiecie, bo Simone będzie lawirował między krajami. Zabijając niewygodnych żwiadków swoich fałszerstw.

Jagódko, strasznie miło mi się Cię czyta :-
    stałem się o wiele mądrzejszy w temacie – choć niestety nie mogę się oderwać od mego biznesu 🙄

ps. nie wyobrażam sobie, by tam nie zobaczyć chrumanka 🙂 oczywiżcie…

ja005
    Member
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Kurcze, gdzież czytałam taki fragment wypowiedzi Eco na temat nadawania tytołów książkom. Jeżeli jeszcze gdzies go znajdę, to Wam wyżlę. W każdym razie pisal, że mu absolutnie nie zalezy na robieniu mętliku w głowie, a z tego co zdążyłam zauwazyć, żledząc ten wątek, ewidentnie tak zrobił, przynjamniej jeżeli chodzi o „Cmentarz” 8)

Hard
    Member
    • Maniak

@Salomea wrote:

[usunięto_link] wrote:

Ciekawą informacją jest też to, że główny bohater będzie cierpiał na rozdwojenie jaźni – będzie fałszerzem i księdzem. Uwielbia jeżć, uczęs****ć do drogich restauracji i niecierpi kobiet:D Ale pozna Dianę, również chorą psychicznie. Akcja będzie się rozgrywać niemal na całym żwiecie, bo Simone będzie lawirował między krajami.

Hmm, jakoż ciężko mi wyobrazić sobie połączenie księdza i fałszerza, ale z drugiej strony powieżć staje się jeszcze bardziej intrygująca. Eco postanowił chyba popisać się maksymalnie swoim geniuszem literackim 🙂 A co do akcji na całym żwiecie to w sumie nic dziwnego. Wątpliwe by fałszerz ograniczał się do jednego kraju.

chyba się zgodzę, słodka Sali 😉

@Salomea wrote:

[usunięto_link] wrote:

Też nad tytułem sie zastanawiałam 😀 Ale mysle, że dopoki ksiązki nie będziemy mieć w ręce, nie ma co debatować na ten temat.

Jak to nie ma co debatować? Dla mnie to jedna z najlepszych rzeczy podczas oczekiwania na premierę książki. Cała frajda polega na tym by przed sięgnięciem po jakąż książkę postarać się w pewnym stopniu wyjażnić jej tytuł, a następnie skorygować swoje zdanie po przeczytanej lekturze. No chyba, że tylko ja jestem tak dziwna 🙂

Sal, jesteż cudowna jupi chociaż i chrum… też mnie pociąga :-

@Salomea wrote:

[usunięto_link] wrote:

@Salomea wrote:

o Umberto 😉

Hard, musisz się jeszcze wiele nauczyć w kwestii zapraszania kobiet do przytulnych knajp. A co do kłótni o Umberto to możemy dyskutować na forum 😉

[/quote]
    Salomeo :- naucz mnie Twojego boskiego języka… czekam przy winku… masz chęć nteż na grilla 😯 ?

oczywiżcie moje hormony muszą Cię mporwać do błogiegho tańca 😀

Hard
    Member
    • Maniak

@Salomea wrote:

[usunięto_link] wrote:

Ciekawą informacją jest też to, że główny bohater będzie cierpiał na rozdwojenie jaźni – będzie fałszerzem i księdzem. Uwielbia jeżć, uczęs****ć do drogich restauracji i niecierpi kobiet:D Ale pozna Dianę, również chorą psychicznie. Akcja będzie się rozgrywać niemal na całym żwiecie, bo Simone będzie lawirował między krajami.

Hmm, jakoż ciężko mi wyobrazić sobie połączenie księdza i fałszerza, ale z drugiej strony powieżć staje się jeszcze bardziej intrygująca. Eco postanowił chyba popisać się maksymalnie swoim geniuszem literackim 🙂 A co do akcji na całym żwiecie to w sumie nic dziwnego. Wątpliwe by fałszerz ograniczał się do jednego kraju.

[usunięto_link] wrote:

Jak to nie ma co debatować? Dla mnie to jedna z najlepszych rzeczy podczas oczekiwania na premierę książki. Cała frajda polega na tym by przed sięgnięciem po jakąż książkę postarać się w pewnym stopniu wyjażnić jej tytuł, a następnie skorygować swoje zdanie po przeczytanej lekturze. No chyba, że tylko ja jestem tak dziwna 🙂

[usunięto_link] wrote:

@Salomea wrote:

o Umberto 😉

Hard, musisz się jeszcze wiele nauczyć w kwestii zapraszania kobiet do przytulnych knajp. A co do kłótni o Umberto to możemy dyskutować na forum 😉

Hard
    Member
    • Maniak

@Salomea wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

@Salomea wrote:

o Umberto 😉

Hard
    Member
    • Maniak

@Salomea wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

[usunięto_link] wrote:

@Salomea wrote:

o Umberto 😉

ps. dziewczyny, sorry za nieporządek w tekstach jupi

Hard
    Member
    • Maniak

@Salomea wrote:

Hard wystarczy, że raz powiesz, co masz na myżli. Nie trzeba powtarzać tego 3-4 razy… 👿

zgadza się Saloe 🙄 po prostu Twoja uroda zwielokrotniła moje..
    wypowiedzi 😉

ja005, też mnie intryguje jupi hej! baj005 😉

pewnie masz rację, Sal, tak mi się przynajmniej wydaje 😀
    może jednak zechcesz na szampana… plus fajną pogawędkę, bardzo zadziorną 😆

Hard + buźka dla Cię :- ps. a lubisz czasem na koniki? 😯

ptysia
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 94
    • Stały bywalec

Hmm… Długo mnie tu nie było, ale widzę, że dyskusja zawzięta tylko nie do końca na temat 😆 Wy się tu kłócicie i sprzeczacie, a do premiery już coraz bliżej. W ogóle dzisiaj się dowiedziałam, że można było wygrać „Cmentarz w Pradze” przed premierą, bo wydawnictwo zorganizowało jakiż konkurs na facebooku, ale chyba już po ptokach niestety… 🙁

Co do powieżci, to mnie bardziej od tytułu interesuje poruszony wątek „Protokołu mędrców Syjonu”. Trochę poczytałam na ich temat, ale zdania historyków są podzielone co do ich autentycznożci oraz co do autora…

jagoda55
    Member
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Tytuł nie jest przypadkowy:) Trafiłam na ciekawy tekst w internecie na temat tytułu „Cmentarz w Pradze”. Otóż Umberto Eco podczas swojej podróży do stolicy Czech otrzymuje od swojego tłumacza ZdÄ›nka Frýborta XIX wieczny przewodnik gdzie znajdują się opisy ulic i zabytków. Tłumacz powiedział: Jeżli kiedykolwiek będzie pan myżlał o napisaniu kolejnej powieżci, to znajdzie pan tu sporo ciekawych historii. I jako szósta książka Eco powstał „Cmentarz w Pradze”.

Hard
    Member
    • Maniak

@Salomea wrote:

Hard, wypowiedziałbyż się raz a konkretnie na temat, a nie takie powiedzmy pierdoły piszesz (delikatnie mówiąc).

zgadzam się… i ciągle usilnie pracuję nad mądrą wypowiedzią 😉 Sali 😀

@Salomea wrote:

To nie dział „Randki” – sorry Winnetou 👿

przekonałaż mnie… jestem chyba wciąż po trzydziestce bardzo aktywnym chłopcem 😆
    a Ty aby – tak spytam na marginesie – aby… nie aktywistką 'dzień dobry TVN?’ 🙄

@Salomea wrote:

Jeżeli faktycznie nie masz nic do powiedzenia w temacie związanym chociażby z twórczożcią Umberto Eco

ależ mam! 😯 tylko nie potrafię znaleźć słów, Kochanie :-

@Salomea wrote:

to nie nabijaj sobie bezsensownie postów

wcale nie o to mi chodziło, kurna 👿 te kobiety! 🙄
    jednak nie rozumieją facetów 😈 zwłaszcza prawdziwych :-
    a przynajmnie się starających jupi

@Salomea wrote:

bo to przestało być żmieszne. Wybacz.

rozumiem. nie zawsze mogę być żmieszny. no i Ci wybaczam :mrgreen:

ps. a skromnie spytam. co Was moje Miłe Panie tak indorzy w tym Umberto?
    bo jak dotąd nie spotkałem ani jednego zdania uzasadniającego Wasze 'achy, ochy’ 😀

ps. lubicie jego poetykę? zmyżlone historie? czy filozofię? 😯
    a może to 'otwarte dzieło’?, którego zresztą wcale nie jest prekursorem? 😛

ptysia
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 94
    • Stały bywalec

@Salomea wrote:

Hmm.. trochę się rozpisałam… 😀

A gdzież tam! Wydaje Ci się Salomea 😀 Ja z kolei po Umberta zaczęłam sięgać od kiedy przeczytałam po raz pierwszy „Imię Róży”, później po jakiejż dłuższej przerwie przeczytałam „Baudolino” i tak w sumie zaczęła się moja przygoda z Eco. Nie jestem na tyle obcykana w historii i może nie zauważam większożci metafor, o których wspomniała Salomea – po prostu odpowiada mi styl tego pisarza. Nie wiem czy powód zachwytu musi być jakiż naprawdę istotny. Lubię Eco to go zachwalam. Tak samo jak zachwalam Roberta Ludlum’a (tak wiem, trochę z innej beczki).

Co do „Cmentarza…” to jestem pewna, że będzie on trzymał poziom. Tym bardziej, że sporo się o nim mówi ze względu na te wspominane „Protokoły Mędrców Syjonu” czy też ze względu na samego Eco, który miał przerwę od pisania powieżci… 🙂

ja005
    Member
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Nie było mnie na forum przez jakiż czas, a tu proszę, jaka dyskusja, jakie emocje! 😆

No i jak, czy rzeczywiżcie ktoż z Was poleciał wczoraj na prędce do księgarni w poszukiwaniu „Cmentarza” ??? Z cierpliowżcią czekamy na konstruktywne opinie. Ja ksiązki jeszcze nie mam, ale na pewno to zmienię (Empik ma fajną cenę z tego co się orientowałam) Jak będę po lekturze na pewno znajdziecie w tym wątku stosowny komentarz 8)

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Cmentarz w Pradze"

Przewiń na górę