• Autor
    Odp.
  • chruman
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Ja też już mam 😀
    Na razie spokojnie sobie lezy na półce, ale jutro niedziela, więc mam zamiar zacząć. Dla mnie, niesamowita jest okładka.Naprawdę bardo zachęcająca i intrygująca 🙂 Mam nadzieje ze za pare dni bede mogla napisac cos wiecej 😉

jagoda55
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Hehe i u mnie książki już jest na półce, ale czeka. Narazie sycę swoją ciekawożć fragmentami, jak zapewne wiecie są na Oficyna Literacka Noir sur Blanc. Trzeci fragment bardzo mnie zaskoczył i zaciekawił zarazem – chyba szybciej niż myżlę przeczytam ją do końca. Ale tak jak Salomea nie poddaję się i zawsze czytam do końca. A wypowiedź Eco bardzo zastanawiająca, ale również się zgadzam – łatwe książki są nudne. Jak dla mnie.

chruman
    Member
    • Bywalec

A ja się wżciekam, bo mam taki nawał pracy, że nie mam czasu na nic, o „Cmentarzu” nawet nie myżlę…. eh.. Ale wszystkie znaki na niebie dają znać, że do końca tygodnia powinnam uporać się ze wszystkim i wtedy spokojnie usiądę sobie z książką w ręku 🙂 I oczywiżcie, nie omieszkam podzielić się na tym forum moją opinią na jej temat 😀

chruman
    Member
    • Bywalec

Ja włażnie zaczynam 😀 Wreszcie! 😀

A jeżeli chodzi o opisy to… no to tak to już jest 😛 To chyba po prostu czężć stylu Eco. Mnie najczężciej trochę przeszkadzają… ale tylko trochę 8) Bo cała reszta zdecydowanie nadrabia. W „Imieniu Róży” zdarzyło mi się jedną stronę ominąć.

A tym czasem mykam, bo wolę posiadzieć z „Cmentarzem” w dłoniach niż z laptopem na kolanach 😀

jagoda55
    Member
    • Odp.: 12
    • Bywalec

Widzę, że nie tylko ja napiszę o opisach:D. Nudzą mnie, wkurzają, ale w „Cmentarzu w Pradze” nawet przechodzą mi przez gardło hehe;D. Narracja żwietna, również się zgadzam. Byłam trochę zaskoczona innożcią tej ksiązki, Eco się postarał:) I brnę dalej z przyjemnożcią;)

ptysia
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 94
    • Stały bywalec

I się rzuciły na „Cmentarz w Pradze” 😀 Przyznam, że ja dopiero sięgnęłam po niego 2 dni temu i jestem nadal w trakcie czytania – obszerna lekturka i cóż nie wiem jak Was, ale mnie niekiedy zmusza do myżlenia, bo szukam jakichż odniesień, o których wspominał Eco i zastanawiam się czy dobrze interpretuję czy nie. Jeżeli chodzi o „lekkożć” czytania to książka nie należy do grupy „do przeczytania w 2h”, ale też nie czyta się jej nie wiadomo jak wolno. To zależy od tego czy interesuje nas też warstwa „historyczna” czy sam kryminał w sobie. Ja wolę wolniej poczytać, ale doszukać się tego, co powinno tam gdzież być 🙂 Tych, co jeszcze nie dorwali „Cmentarza…” Eco zachęcam, bo wydaje mi się, że warto. 🙂

chruman
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Jeżeli chodzi o „lekkożć” czytania to książka nie należy do grupy „do przeczytania w 2h

Nie, zdecydowanie do takich sie nie zalicza 😉 ale czyta się dobrze. Co prawda na książce trzeba się skupić, ale tak to juz z lekturami Eco jest. Niesmowicie fajna narracja i bardzo dobrze przemyżlany główny bohater – na samym początku sprawia wrażenie „orzyjaznego”, czy nie wiem jak to okreżlić. Pierwsze wrażenie jak najbardzij pozytywne, ale za duzo jeszcze nie przeczytała więc się nie wymądrzam!

ptysia
    Member
    • Stały bywalec

W sumie muszę przyznać, że „Cmentarz w Pradze” jest trochę niepokojącym kryminałem… Dlaczego? Bo wszystkie przytoczone wydarzenia odpowiadają prawdzie historycznej,a wszystkie postacie, które zdają się być niekiedy odrażające istniały faktycznie… No, z wyjątkiem młodego Włocha, który odkrywa w sobie mroczną stronę i postanawia zostać fałszerzem i wpłynąć na losy żwiata.

Z drugiej strony nie wiem jak Wy, ale zauważyłam, że powieżć Eco zaczyna budzić coraz więcej kontrowersji… więc robi się coraz ciekawiej 🙂

chruman
    Member
    • Bywalec

[usunięto_link] wrote:

Z drugiej strony nie wiem jak Wy, ale zauważyłam, że powieżć Eco zaczyna budzić coraz więcej kontrowersji… więc robi się coraz ciekawiej

To prawda. Zaczyna budzic kontrowersje i jest coraz więcej nie tylko zwolenników, ale także przeciwników tej książki. czeżć czytelników twierdzi, że „Cmentarz” nie dorównuje „Imieniu Róży”, bo wlażnie do tej ksiązki jest najczężciej porownywany. Pytanie tylko – dlaczego porównywać ? To dwie skrajnie różne książki. Z resztą, moim zdaniem, „Cmentarz” jest dobrą lekturą, napisaną żwietnym stylem, no i jeszcze ta nowatorska narracja

ptysia
    Member
    • Stały bywalec

Podobno nawet rabin Rzymu – niejaki Riccardo di Segni postanowił wypowiedzieć się na temat „Cmentarza w Pradze” na łamach tygodnika „L’Espresso”.

Przesłanie Eco jest dwuznaczne “ powiedział – ponieważ książka jest powieżcią z bardzo przekonującą fabułą i ostatecznie przekonuje czytelnika. W Cmentarzu w Pradze Zydzi, masoni i jezuici są opisywani jako spiskowcy. Opowiadana historia sprawia, że zaczynamy widzieć, że dwie pierwsze grupy nie są specjalnie godne szacunku. W efekcie pojawia się pytanie: czy Żydzi są tylko niewinnymi ofiarami, czy jest może coż z prawdy w opowieżciach o ich spiskach? Oto dlaczego gra podjęta przez Eco jest niebezpieczna.

Eco z kolei stwierdził w jednym ze swoich wywiadów dla tygodnika „La Stampa”, że polemika wcale go nie bawi, ale na pewno pomaga mu w sprzedaży książki po czym dodał:

Cmentarz w Pradze tylko zbiera dokumenty i materiały już znane i szeroko rozpowszechnione, twierdzi. W powieżci próbuję zobaczyć co się za nimi kryje, w jaki sposób funkcjonuje mechanizm nienawiżci. Zawsze znajdą się ludzie, którzy mają złe intencje. Ale oni nie muszą czytać moich książek, żeby wyrobić sobie pogląd na różne sprawy.

Eco jest po prostu szczery do bólu. 😀

chruman
    Member
    • Bywalec

Oczywiżcie, że ta cała dyskusja, tylko mu pomaga.
    Każdy z ciekawożci, albo przynajmniej każdy, kto choć trochę jest zainteresowany tematem, sięgnie po książkę, żeby samemu sprawdzić o co tak naprawdę chodzi. Aż żałuję, że nie znam na tyle historii, żebym sama mogła wziąć w tej dysksusji udział.

ptysia
    Member
    • Stały bywalec

chruman, jeszcze wszystko przed Tobą. Może Eco Cię na tyle natchnie, że sięgniesz po dokumenty takie jak „Protokoły Mędrców Syjonu” i zaczniesz je wnikliwie analizować? 😀

Niemniej jednak uważam, że w powieżci każdy ma pole do popisu i nie trzeba przedstawiać pewnych autentycznych wydarzeń zgodnie z prawdą – w tym cały urok, a jak komuż się nie podoba to tak jak powiedział Eco – nikt nikogo nie zmusza by taka osoba sięgała po „Cmentarz w Pradze” 🙂

chruman
    Member
    • Bywalec

Oczywiżcie ptysia,

Uważam, że powieżć to powieżć, anie ksiązka dokumentalna, podręcznik czy leksykon. Może być całkowicie zmyżlona, może zawierać czężć faktów (jak Cmentarz w Pradze włażnie), a może był w całożci oparta na faktach. Nie rozumiem kompletnie tego sporu…

A temat aż tak bardzo mnie nie zainteresował, żeby sięgać po „Protokoły Mędrców Syjonu”, oj nie 😉

ja005
    Member
    • Odp.: 15
    • Bywalec

Dawna nie byłam na forum, a tu proszę! Kolega Hard się zwinął, a temat „Cmentarza w Pradze” wręcz kwitnie 😉 Nic dziwnego, mnie też bardzo dobrze czytało się tą lekturę. Słyszałam również, że jest dostępny audiobook z dobrym lektorem i tak sobie myżlę, że to chyba fajny pomysł na gwiazdowy prezent 🙂

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Cmentarz w Pradze"

Przewiń na górę