- AutorOdp.
- 1 marca 2009 at 12:36
Witam, jestem tu nowa, mam na imię Patrycja. Myżlę że nie popełniłam błędu rejestrując się na tym forum 🙂
Powracając do tematu: Mam pytanie. Od paru miesięcy jestem na diecie, czasami jak jestem głodna lubię zjeżć owoce. Do tej pory jadłam jabłka i mandarynki. Gdy koleżanka powiedziała mi, że ludzie z grupą krwi 0 Rh (+) nie powinni jeżć cytrusów, przestałam jeżć mandarynki i dodawać cytrynę do herbaty. Czy to prawda?1 marca 2009 at 13:10Przede wszystkim witaj 😆
Nigdy o tym nie słyszałam że ludzie z taką grupą krwi nie mogą spożywać cytrusów. Ale ręki nie dam sobie uciąć 🙂1 marca 2009 at 13:26Ja ją zrozumiałam tak, że jej ojciec ma taką grupę krwi i nawet nie pije soków z cytrusów ( np. pomarańczowych ) bo ten, kto ma 0 Rh (+) pochłania dwa razy więcej kalorii niż mają te owoce. A że jestem na dicie to się przelękłam i nie miałam w buzi żadnych mandarynek ani soków pomarańczowych od ponad miesiąca ^^
4 marca 2009 at 17:43też mi się to dziwne wydawało 🙂 no ale dzięki za wasze zdanie na ten temat 😉 No to idę do lodówki po mandarynki 😉 hehe
4 marca 2009 at 18:15Wyjażnię coż z bardziej specjalistycznego punktu widzenia-jako specjalistka od diety i treningów wiem coż na ten temat!
Po pierwsze dieta grup krwi budzi bardzo sprzeczne emocje-ma chyba tyle samo zwolenników co przeciwników-Ci pierwsi ciągle wymyżlają potwierdzeń do swoich teorii a Ci drudzy je obalają… Pewnie,że są osoby które dietę grup krwi stosują i sobie chwalą ale trzeba zdawać sobie sprawe z tego na czym ona polega! Chodzi o to,że ludzie o okreżlonej grupie krwi lepiej przyswajają składniki odżywcze z pewnych pokarmów a z innych słabiej! Dlatego są okreżlone produkty,które osoby o danej grupie krwi powinny jeżć czężciej,które powinny się stać bazą diety… Ale nie ma tak,że z okreżlonego pokarmu przyswoi się więcej lub mniej kalorii-przyswaja się dokładnie tyle ile w nim jest-ani więcej ani mniej! Widziałaż kiedyż na opakowaniu produktu informację o tym ile zawiera kalorii? Jest tam rozpiska na różne grupy krwi czy podana jedna wartożć? No włażnie! Jedz cytrusy do woli-są bardzo zdrowe!5 czerwca 2010 at 18:08Ja tam w to nie wierzę. Jeżli dobrze się czujesz jedz cytrusy, tyle tylko, że jak tylko je będziesz jadła – organizm będzie dostawał ten sam zestaw minerałów i witamin. I w tym jest problem…
6 czerwca 2010 at 01:08Dieta z grupą krwi to lipa 😉
6 czerwca 2010 at 07:41Ja mam grupę O i bardzo lubię wszystko co kważne, czyli cytryny też. Nic o tym nie słyszałam i nie wiem jakie miałoby być naukowe uzasadnienie takiej teorii.
- AutorOdp.