Czy kobiety mają honor?

• Autor
    Odp.
  • Zielonooka
    Member
    • Tematów: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

Musze stwierdzić, że ja mam więcej honoru niż czężć facetów, bo dla mnie dane słowo to rzecz żwięta podobnie jak wiele innych rzeczy(zasady) itp, niestety kiedy wymagam tego w drugą stronę rzadko kiedy otrzymuję to samo.

mima
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 5
    • Początkujący

Oczywiscie ze kobiety majja honor.. co za bezsensowne rozzroznienia ^^

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

@Onione wrote:

Jeżli traktować honor jako poczucie własnej wartosci i trzymanie sie zasad moralnych, które wyznajemy- to jestem chyba aż zbyt honorowa.

Jeżli to przyjąć za definicję honoru to mam honor.

tygrysek
    Member
    • Tematów: 10
    • Odp.: 1080
    • Maniak

kurczę… nie mamy honoru… dajemu d*** na prawo i lewo, lecimy na kasę, mamy facetów za nic… my po prostu straszne istoty jesteżmy…

CO TO W OGóLE ZA PYTANIE?

może niedługo ktoż zapyta „czy kobiety mają mózg?” albo co gorsza np. w drugą stronę: „czy kobiety mają ogony?”

a kobieta to co przepraszam? KOSMITA? czy może bakteria albo wrzód na d****???

sorry… uniosłam się, ale mnie temat… echm… zbulwersował… 🙄

baby22
    Member
    • Tematów: 15
    • Odp.: 298
    • Pasjonat

moim zdaniem wszyscy maja jakis tam swój honor. Ja nie wiem co to za wyrywanie kobiety z tego szeregu ? ze niby gorsze ?

MIECZ-NICK
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 433
    • Pasjonat

tygrysek – wcale sie nie dziwie ze sie unioslas, moja reakcja byla podobna , moze wiecej ***** by sie pojawilo. NIe widze sensu roznicowania w tym temacie ze wzgledu na plec.

VanillaSky
    Member
    • Odp.: 309
    • Pasjonat

A można prosić o cytat?

cocalola
    Member
    • Odp.: 63
    • Stały bywalec

„Art. 1.

Pojęciem osoby zdolnej do żądania i dawania satysfakcji honorowej albo krótko: osobami honorowymi lub z angielskiego: gentlemanami nazywamy (z wykluczeniem osób duchownych) te osoby płci męskiej, które z powodu wykształcenia, inteligencji osobistej, stanowiska społecznego lub urodzenia wznoszą się ponad zwyczajny poziom uczciwego człowieka.

Uwaga. Okreżlenie powyższe usuwa zatem kobietę z pod mocy obowiązującej przepisów honorowych, dając tym samym wyraz swej żredniowiecznej genezie i czyniąc zadożć zasadzie francuskiej, okreżlającej kobietę, jako impropre au duel”.”

a co to za odgrzewanie kotletow? przeciez czasy sie zmieniaja :))

ten sam kodeks mowi:

„Art. 5.

Osoby nie posiadające wymaganych art. 3. i 4. kryteriów, mają mimo to zdolnożć dawania i żądania honorowego zadożćuczynienia, o ile zajmują wybitne stanowisko społeczne.

Uwaga. W myżl tej zasady należy udzielić satysfakcji honorowej wieżniakowi, który jest posłem na sejm.”

no to juz ma zastosowanie…

😆

Divay
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 224
    • Zapaleniec

fakt ;> głupie pytanie

oczywiżcie ze maja ;/ ;>może kiedyż kobieta nie mała honoru
    nie miała praw i traktowano ją jak zwierzątko które wypierze, ugotuje i zajmie sie domem

ale teraz to zupełnie co innego

tygrysek
    Member
    • Odp.: 1080
    • Maniak

może i nie miała praw… ale czy ie miała honoru? może raczej tak myżlano… albo wręcz nikt nie zadawał sobie trudu, żeby nad tym pomyżleć… 😕

Angies
    Member
    • Odp.: 29
    • Bywalec

Trochę się wżciekłam bo to, że nie mamy honoru to było dawno i nie prawda jeżli wogóle było… nie wiem skąd oni to wytrzasneli…
    ale głupi przykład… w momencie kiedy zostajemy zignorowane co robimy? płaszczymy się prosimy.. nie… więc włażnie

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czy kobiety mają honor?"

Przewiń na górę