Czy warto w ogóle zakładać rodzinę?

• Autor
    Odp.
  • Robert Miles
    Member
    • Tematów: 21
    • Odp.: 1479
    • Maniak

Czy warto w ogóle zakładać rodzinę?
    Jakie są tego plusy, a jakie minusy?

Dla mnie zakładanie rodziny w tych czasach jest zachowaniem nieodpowiedzialnym – jeżli nie ma się żrodków do życia – a tak jest najczężciej.

Jestem ciekaw Waszych opini.

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

mam takich znajomych ktorzy sa malzenstwem od kilku lat. nie moga sie jednak zdecydowac na potomstwo bo uwazaja ze ich jeszcze na to nie stac. jednak maja dom, samochod, oboje pracyja, laptopy i mnustwo innych drogich gadzetow. jednak nie maja dziecka bo ich nie stac na dziecko…
    ja mysle ze osoba ktora mowi ze go nie stac na dziecko to tak na prawde nie chce go miec.

mysle ze wplyw na to czy zalozysz rodzine ma rowniez dom w jakim sie wychowywalo i czego nas uczono, co obserwowalismy i czy to nam odpowiadalo.

ja zawsze chcialam miec rodzine. nie rozmyslalam nad zadnymi plusami ani minusami. chcialam i dazylam do tego

mia1980
    Member
    • Tematów: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

zgadzam się z tobą xyz. Skoro ludzi stać na takie drogie rzeczy a nie mają dziecka to znaczy że nie chca go mieć. Jeżli ktoż nie mając żrodków do zycia decyduje się na gromadkę dzieci to jasne że to jest nieodpowiedzialne. Ale jedno dziecko to co innego, zresztą jesli chodzi o prace to jak juz naprawdę nie ma sie co do gara włożyć to zawsze znajdzie sie ją chocby za te 600zł[po ulicy nie chodzi].

eta
    Member
    • Tematów: 43
    • Odp.: 1270
    • Maniak

pewnie za warto… ale trzeba mu zapewnic byt… 🙂
    bo „zrobic” to nie sztuka, sztuka jest utrzymac i wychowac…
    u nas w kraju jest ciezko o rodzine… za wynajecie pokoju + kuchnia kolo 1000 zl no ludzie a gdzie zycie ?

xyz
    Member
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

ostatnio u polakow modne sie zrobilo zaciagania bardzo duzego kredytu na kupno mieszkania i onczylo wyjazdem do irlandii azeby zarobic na splate kredytu
    😥

zuza23
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 93
    • Stały bywalec

Nie wiem czy rozsądnie zrobiłam czy nie zakładając rodzine jak narazie nie zarzekam, nie mamy za dużo kasy ale jakos starcza na to co trzeba, dziecko ma co jesc ma zabawki(nawet chyba za dużo) ma w co sie ubrać. Moze nierozsądne było z naszej strony to ze nie mielismy jeszcze skonczonego remontu, ale sąd wiemy co będzie za rok czy wtedy będzie lepiej czy będzie nas na wszystko stać, jeżeli zaczelibyżmy sie zastanawiać czy bedzie nas na wszytko stać to pewnie doszlibyżmy do wniosku ze NIE , a dom byłby zawalony jakimiż zbędnymi rzeczami (chodzi mi o to co pisała xyz). Nie wiem czy zrozumiałe jest to co napisałam, ale mam nadzieje ze tak 😀
    Bo ja tak pisze bez ładu i składu 😳 i jeszcze z bykami ale chyba nie o to tu chodzi zeby pięknie pisać 😀

mia1980
    Member
    • Tematów: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

kiedyż też tak myslałam że jak sie nie ma stałej dobrze płatnej pracy to nie powinno sie mieć dzieci i dużo czasu upłynęło żebym zmieniła zdanie. Co z tego że akurat teraz ktos ma dobrze płatną pracę przecież teraz nie ma nic pewnego moze ja w każdej chwili stracić więc takie zasłanianie sie praca nie jest do konca słuszne. Dla mnie najważniejsze jest tez to żeby zdobyc jakież doswiadczenie i wykształcenie żeby szybciej ta pracę zdobyć. Oczywiżcie nie popieram tutaj osób które nie maja żadnego wykształcenia ani nie mają żadnego fachu bo to jest wtedy brak odpowiedzialnożci

Robert Miles
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Oczywiżcie nie popieram tutaj osób które nie maja żadnego wykształcenia ani nie mają żadnego fachu bo to jest wtedy brak odpowiedzialnożci

Mogę zapytać, czy nie popierasz ludzi bez wykształcenia, którzy chcą założyć rodzinę, czy nie popierasz w ogóle ludzi bez wykształcenia?

Są ludzie bez wykształcenia, którzy sobię wspaniale radzą – także o nich nie można powiedzieć, że są nieodpowiedzialni.

eta
    Member
    • Maniak

osoby bez wyksztalcenie tzn jakie?
    te ktore wogole nie skonczyly szkoly
    nie maja matury
    nie chodza na studia
    czy te co skonczyly zawodowke?

Robert Miles
    Member
    • Maniak

Obojętne…
    Ludzie po podstawówce zarabiają miliony i dobrze im się żyje.

kasia21
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 411
    • Pasjonat

Moim zdaniem założenie rodziny w dzisiejszych czasach nie jest nieodpowiedzialne, ale ryzykowne. Niestety żyjemy w czasam, w których nie możemy czuć sie pewnie, spokojnie żyć, aby nie martwić sie o to czy bedzie coż jutro na obiad. Dziecko, jak wiadomo, kosztuje dużo, ale ja uważam, ze można przy jednym dziecku jakoż wiązać koniec z końcem. Nie chodzi tu o ciułanie każdego grosza, ale o rozsądne wydawanie pieniędzy. Uważam, ze założenie rodziny jest jedną z najważniejszych i zarazem najpiękniejszych rzeczy, którą człowiek może napotkać w swoim życiu. Oczywiżcie nie uważam za odpowiedzialne zachowania małżeństwa, które żyje z zasiłku, ma już pięcioro dzieci a szóste w drodze, bo nie znają czegoż takiego jak prezerwatywa. Tak być nie może, ale czesto niestety to prawda.
    Ja mam zamiar założyć rodzinę i to juz niedługo…moze juz za 9 miesiecy?…hehe

Robert Miles
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

Uważam, ze założenie rodziny jest jedną z najważniejszych i zarazem najpiękniejszych rzeczy, którą człowiek może napotkać w swoim życiu.

Ktoż mi tak kiedyż powiedział ale ja szybko uciąłem, mówiąc:
    Dla mnie najważniejsza jest i zawsze będzie MUZYKA!!!

eta
    Member
    • Maniak

jestes w ciazy ?????? czy dzialacie juz??
    pisz mi tu! 😛

Robert Miles
    Member
    • Maniak

[usunięto_link] wrote:

jestes w ciazy ?????? czy dzialacie juz??
    pisz mi tu! 😛

Ciekawska…… 😀

kasia21
    Member
    • Tematów: 7
    • Odp.: 411
    • Pasjonat

Eh. Nie jestem w ciąży, ( chyba). Ale mam maleńką nadzieję, ze juz niedługo będę:)…Idę do lekarza w przyszłym tygodniu to napiszę napewno 🙂 Zobaczymy:):):) Wiesz ja juz jestem gotowa na ewentualną ciążę, ale mój ukochany chyba jeszcze nie. I to mnie hamuje…

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Czy warto w ogóle zakładać rodzinę?"

Przewiń na górę