- AutorOdp.
- 9 maja 2010 at 23:44
Jakie dania z serem Wam się kojarzą? Oczekuję na wielkie fascynacje!
Osobiżcie bardzo mi smakują kęsy z serkami “ różnymi “ oraz jako dodatki 😉Wiecie, do czego pasuje, jak go dozować, w co wpleżć i¦ który najlepszy!?
PS. pożądane też fotki :-
11 maja 2010 at 16:21@Onione wrote:
Jakie sery?
Żółte, biały, pleżniowe, wędzone?Z białym- wiadomo- gzik 😀 Znaczy ser udeptany ze żmietaną, warianty z czosnkiem, cebulką lub szczypiorkiem, albo rzodkiewką. Jest też wersja wyopasiona- cebulka (lub szczypiorek), rzodkiewka, pomidor swieży.
Sery żółte z reguły jako dodatki do zup, sosów. Takze w formie składnika past oraz w sałatkach, farszach do należników, grzanek, że nie wspomnę o makaronach.
Marze o garnku do fondue!
Plesniaki- do wina na desce…mniammm….
Camembert z patelni, w lekkiej panierce, podawany z żurawiną.Preferuję sery w typie brie i camemberty z niebieska pleżnia w żrodku. Te żwietnie nadaja sie podawane na na grzankach….
Ech, zgłodniałam….;)camembert to akurat nie jest ser z niebieska plesnia w srodku…
ja najbardziej lubie munstera za jego zdecydowany smak. roquefort tez uwielbiam, ale nie w nadmiarze.
camembert owszem, ale nie taki firmy turek, ale prawdziwy, francuski moglabym jesc w nieskonczonosc. szczegolnie delikatniejsza wersje coulommiers.
i kozim pesniowym tez nie wzgardze.
a wszystkie najlepiej oczywiscie na prawdziwej bagietce.11 maja 2010 at 20:12Ach, Wybitne Forumowiczki Onione i Parvati!
Niezależnie od tego, co nas dzieli “ ser na pewno nas łączyCieknie mi lubieżnie apetyczna żlinka przy obu postach
Naprawdę czuję się zaszczycony, że mogę poczytać takie wypasy¦Od siebie dodam jeszcze, że jak niegdyż bywałem długo na Zachodzie, to mi proponowano często “ i się chętnie kusiłem “ zajadać różne sery z winem¦ Zwłaszcza u Żabojadów, hehe¦ Chyba wtedy prawdziwie się w nich zakochałem¦ bo smakowały “ powiem bez upiększeń “ wprost bosko!
Tyle że nie zapisałem sobie żadnych przepisów i teraz jestem dętka
Jednakże moja Kobieta prowadzi wnikliwe żledztwo w tej sprawie
i może jej się nawet uda “ co nieco wdrążyć w kuchnię¦Zachęcam także innych do pogadania o daniach z serem!
11 maja 2010 at 20:22oooo jesli chodzi o francuskie jedzenie i ser, to uwielbiam raclette.
16 maja 2010 at 12:27u mnie dzis na obiad grillowane baklazany z serem kozim.
uwielbiam ser kozi…bedac w polsce z braku laku kupuje president, ale nigdy nie przepuszczam okazji kupienia prawdziwej koziej roladki, gdy jestem we francji.
24 maja 2010 at 12:38A co powiecie na kremowy sos do makaronu – szpinak + gorgonzola. Ja uwielbiam.
14 czerwca 2010 at 23:31[usunięto_link] wrote:
A co powiecie na kremowy sos do makaronu – szpinak + gorgonzola. Ja uwielbiam.
chyba przyjadę do Ciebie – gdzie mieszkasz? 😉 Martuż?
mniaaam 🙄16 września 2010 at 17:14sałatka z serem pleżniowym:
sałata lodowa, ruccola, żwieży szpinak w liżciach, plus inne rodzaje sałat, wg uznania 😉
makaron typu tagiatelle
ser pleżniowy typu camembert (wg żwietny w smaku jest light president, a odtłużcili go nieźle, ma tylko 12% tłuszczu – dzięki niemu ta sałatka nie jest aż tak kaloryczna;))
czosnek, oliwa, sól, pieprz
może być też zielone pestopyyyyycha 😀
lubię też piersi z kurczaka nadziewane serem, np. feta, pleżniowym, z pieczarkami, z suszonymi pomidorami, pieczone na ruszcie w piekarniku 🙂
i też marzę o zestawie do founde 🙂
16 września 2010 at 19:09Danie z serem to oczywiżcie pizza 🙄 Sto tysięcy rodzajów placków, gdzie podstawą jest ser. Pizza oczywiżcie tylko z pizzerii – żadne tam domowe barachła, ani podeszwy z supermarketu…Na cienkim cieżcie, z niewieloma składnikami i do tego jakiż ostry sos. I zimna pepsi. Mniam, mniam 😛
7 października 2010 at 20:24[usunięto_link] wrote:
sałatka z serem pleżniowym:
sałata lodowa, ruccola, żwieży szpinak w liżciach, plus inne rodzaje sałat, wg uznania
makaron typu tagiatelle
ser pleżniowy typu camembert (wg żwietny w smaku jest light president, a odtłużcili go nieźle, ma tylko 12% tłuszczu – dzięki niemu ta sałatka nie jest aż tak kaloryczna;))
czosnek, oliwa, sól, pieprz
może być też zielone pestopyyyyycha
lubię też piersi z kurczaka nadziewane serem, np. feta, pleżniowym, z pieczarkami, z suszonymi pomidorami, pieczone na ruszcie w piekarniku
i też marzę o zestawie do founde
Silenciu 😉 badzo mnie zaimprowizowałaż 😆 zaproż… hard-mana 😛
[usunięto_link] wrote:
Danie z serem to oczywiżcie pizza 🙄 Sto tysięcy rodzajów placków, gdzie podstawą jest ser. Pizza oczywiżcie tylko z pizzerii – żadne tam domowe barachła, ani podeszwy z supermarketu…Na cienkim cieżcie, z niewieloma składnikami i do tego jakiż ostry sos. I zimna pepsi. Mniam, mniam 😛
Dobra, Raptor, jak już tak cholernioe chcesz 😆 to mogę Cię nawiedzić, Stary 😉
co podasz do picia? 😯 bo zimnej Pepsi nie znoszę 👿
8 października 2010 at 07:04[usunięto_link] wrote:
A co powiecie na kremowy sos do makaronu – szpinak + gorgonzola. Ja uwielbiam.
Pyszne.Żeby ie trzeba było płukać długo szpinaku to szybkie danie.Mrożonki to dobry wynalazek:)
8 października 2010 at 10:22[usunięto_link] wrote:
[usunięto_link] wrote:
Danie z serem to oczywiżcie pizza 🙄 Sto tysięcy rodzajów placków, gdzie podstawą jest ser. Pizza oczywiżcie tylko z pizzerii – żadne tam domowe barachła, ani podeszwy z supermarketu…Na cienkim cieżcie, z niewieloma składnikami i do tego jakiż ostry sos. I zimna pepsi. Mniam, mniam 😛
Dobra, Raptor, jak już tak cholernioe chcesz 😆 to mogę Cię nawiedzić, Stary 😉
co podasz do picia? 😯 bo zimnej Pepsi nie znoszę 👿
No to zapraszam, tylko ładnie się ubierz 😆 A do picia mam też inne rzeczy 😉
8 października 2010 at 11:05piersiatka z kurczaczka…w srodek prostokacik sera zoltego zawinac przebic wykalaczka zeby sie trzymalo optoczyc w jajku i bulce na patelnie i masz szybko fajnie i bez kombinacji….
albo piersiatka z kurczaczka obtoczyc w sosie BBQ na wierzch piorka cebuli posypac zoltym serem zapiec i rewelacja prosto tanio samcznie;)
10 października 2010 at 21:07[usunięto_link] wrote:
No to zapraszam, tylko ładnie się ubierz.
postaram się 😉 może być smoking 😀 ?
[usunięto_link] wrote:
A do picia mam też inne rzeczy
chcę by to była Tequilla 😛
[usunięto_link] wrote:
piersiatka z kurczaczka…w srodek prostokacik sera zoltego zawinac przebic wykalaczka zeby sie trzymalo optoczyc w jajku i bulce na patelnie i masz szybko fajnie i bez kombinacji….
albo piersiatka z kurczaczka obtoczyc w sosie BBQ na wierzch piorka cebuli posypac zoltym serem zapiec i rewelacja prosto tanio samcznie;)
bardzo mi się podobają Twoje piersi 😆 boska Rozmówczyni 😉
są smakowiteee :}} - AutorOdp.