Dlaczego Auschwitz..

• Autor
    Odp.
  • Ayyo
    Member
    • Tematów: 19
    • Odp.: 62
    • Stały bywalec

Boże jak to boli wiedzieć,że w kilka minut ginęli kiedyż w mojej ojczyźnie ludzie…
    Ogarnia mnie taki wielki smutek na myżl,że istniał Nazizm.
    Zwiedziłam obóz w Ożwięcimiu.Nie chcę tam wracać.Wypłakałam paczki chusteczek.
    I niech nikt nie ożmieli się powiedzieć,że tak musiało być..

eBoska
    Member
    • Tematów: 6
    • Odp.: 433
    • Pasjonat

[usunięto_link] wrote:

Boże jak to boli wiedzieć,że w kilka minut ginęli kiedyż w mojej ojczyźnie ludzie…
    Ogarnia mnie taki wielki smutek na myżl,że istniał Nazizm.
    Zwiedziłam obóz w Ożwięcimiu.Nie chcę tam wracać.Wypłakałam paczki chusteczek.
    I niech nikt nie ożmieli się powiedzieć,że tak musiało być..

Rozejrzyj sie laska po swiecie zobacz co ludzie robia ludziom, spojrz na to co robia zwierzeta to wszystko obok ciebie…nie trzeba dalego szukac…..dla mnie nazizm nie znikna zmienil tylko maske inaczej sie to nazywa …..ten sam potwor w lepszym ubiorze…..i nadal na to pozwalamy… bo niby nas to nie dotyczy…przykro mi ze empatii jest tak malo na swiecie inaczej pewnie by wygladal ten swiat….

raptor
    Member
    • Tematów: 3
    • Odp.: 187
    • Zapaleniec

No to byłaby niekonsekwencja, bo wczeżniej napisała „ludziom”. Zaletą postów Boskiej, jest niewątpliwie fakt, że każdy może se je interpretować tak jak chce 😆

Anonymous
    Member
    • Tematów: 103
    • Odp.: 3449
    • Guru

@Onione wrote:

Jeżli do jednego wora wrzucasz działania ludzi (w domyżle: okrutne) i zwierząt żwiadczy o kompletnym braku wiedzy na ich temat zwierząt oraz ich etologii. 🙄

Wypominasz komuż brak wiedzy,a jednak sama się tym wykazałaż. Są zwierzęta mordujące dla przyjemnożci.

czerwony_kwiat
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 258
    • Zapaleniec

tak już skonstruowany jest żwiat… jedni są biedni drudzy bogaci… i przemoc jest ciągle obecna i to nie tylko wojny ale także krzywdy drugiego człowieka…

jestem przeciwnikiem wszelkich odmian przemocy… psychiczna czy fizyczna zstawia żlad na zawsze.

to prawda musieli tyle przeżyć .. a my tego nie doceniamy.. jak przeczytałam,że napis z obozu ktoż ukradł to nie wiedziałam czy „żmiać” się czy płakać nad osobą która to zrobiła…:)

dała żwiadectwo jakie ludzie mają odnożnie polskiej historii.. miejsce gdzie ginęli ludzie a napis był symbolem całego obozu…
    Jakie żwiatło rzucono na Polskę po tym występku?
    Stereotypy o polaku złodzieju? wizytówka nie miła ale większożć uważa tak o nas… choć nie mówię,że każdy taki jest.. ale jeden stefan zrobi to i od razu wszyscy Polacy są tacy

czerwony_kwiat
    Member
    • Zapaleniec

>>Są zwierzęta mordujące dla przyjemnożci.

Co masz na myżli? 😕

eBoska
    Member
    • Pasjonat

co do moich postow jak najbardziej….nie stosuje polskich znakow bo nie posiada tego moj komputer( prosze sobie darowac uswiadamienia jak to zrobic w komputerze…zrobilam tak na jednym i wiecej szkody niz pozytku)
    co do bledow jak i najbardziej pewnie sie zdarzaja….nie bede sie usprawiedliwiac nie sprawdzam tego co napisalam bowiem na forum przebywam dosc krotko (moj dzien nie pozwala mi na takie przyjemnosci)..i niestety z przykroscia zauwazam ze brak jezyka polskiego w moim zyciu na codzien od kilkunastu lat powoduje uwstecznienie jezykowe..usprawiedliwiac sie nie bede jak kogos razi zawsze moze mnie zignorowac nie jestem idealna…ale napewno tez i nie wrazliwa wiec w miare postaram sie nie zmuszac was do myslenia nad rozszyfrowniami moich postow…mozna to tez oczywiscie wrzucic w kategorie co eBoska chciala powiedziec….? 😀 To dla tych z lepszym poczuciem humoru….

co do tematu dodam, ze brzydze sie przemoca skoro ogolnie ludzie stawiaja sie wyzej od zwierzat to jakos smiem twierdzic, ze chyba nie do konca wiele nas od nich rozni…tak poza tym ze mamy mniemanie o sobie jak stad do kosmosu jestesmy chyba nawet od zwierzat gorsi… ale tez i wiem, ze bylabym w stanie w danych sytuacjach zabic jak jednak zylabym po czyms takim pojecia nie mam…

czerwony_kwiat
    Member
    • Zapaleniec

ah jak ktoż problem chce to i tak znajdzie:) ja czasami też muszę dwa razy przeczytać co dana osoba miała na myżli:) ale może to wina koncentracji..

eBoska
    Member
    • Pasjonat

a to tez….Ja jestem tutaj i w pieciu innych miejscach naraz myslami bo juz mysle naprzod co musze jeszcze zrobic i gdzie sie nie spoznic….troche smutne to jest ale coz…a moze dzieki wam troszke sie podszkole na nowo to raz, a z drugiej strony dociera do mnie, ze naprawde sie uwsteczniam…

Anonymous
    Member
    • Guru

@Onione wrote:

@Kowal wrote:

@Onione wrote:

Jeżli do jednego wora wrzucasz działania ludzi (w domyżle: okrutne) i zwierząt żwiadczy o kompletnym braku wiedzy na ich temat zwierząt oraz ich etologii. 🙄

Wypominasz komuż brak wiedzy,a jednak sama się tym wykazałaż. Są zwierzęta mordujące dla przyjemnożci.

Tjaa… może ze 2 gatunki poza człowiekiem.
    Ale…skoro to dla ciebie argument równający je z barbarzyństwem ludzi- to krzyż ci na drogę.

Tu nie chodzi co jest dla mnie argumentem do przemocy, a co nie tylko o twoją wypowiedź, w której się myliłaż ,a wypomniałaż brak wiedzy komuż. Co do barbarzyństwa zwierzęta nie są wcale lepsze żeby nie było 😉

[usunięto_link] wrote:

>>Są zwierzęta mordujące dla przyjemnożci.

Co masz na myżli? 😕

To ,że zabijają dla samego zabicia i zostawiają. Są i takie, które jeszcze zjadają oponenta i żeby nie było nie z głodu ,bo to zostało wykluczone.

mrowka
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 736
    • Zasłużony

nie porownuj zwierzat do ludzi, ludZie maja rozum i powinni go uzywac, a nie torturowac zwierzat tylko dla pieniedzy,

nie wiem czego ty sie tak tego czepiasz, uwazasz ze czlowiek ma prawo tak traktowac zwierzeta?

Intro
    Member
    • Odp.: 194
    • Zapaleniec

Dokładnie, nie porównuj a przyrównuj, w końcu jesteżmy jakby nie patrzeć zwierzętami, niezależnie ile będziecie zaprzeczać. No ale zostańmy już przy podziale na ludzi i zwierzęta. One też mają rozum, może chodziło Ci o sumienie? Tu jestem się w stanie zgodzić, choć jak sama wiesz wżród ludzi też znajdziesz osobniki które można posądzić o brak rozumu i/lub sumienia.

P.S. O co Ci chodzi z tym „nie wiem czego ty sie tak tego czepiasz, uwazasz ze czlowiek ma prawo tak traktowac zwierzeta?” bo nie załapałem do czego to się odnosi…

miszczu
    Member
    • Tematów: 49
    • Odp.: 1579
    • Maniak

z tym sumieniem to nie zawsze tak jest, ze czlowiek je ma 😀
    ostatnie badania stwierdzaja ze koło 4% spoleczenstwa, czyli co 25 czlowiek jest psychopatą i nie posiada sumienia i odruchów z nim zwiazanych (nie dziala czesc mozgu odpowiedzialna za to ;p), tylko tego nie dostrzegamy poniewaz tak swietnie sie maskuja i udaja te odruchy 😉

Anonymous
    Member
    • Guru

@mrówka wrote:

nie porownuj zwierzat do ludzi, ludZie maja rozum i powinni go uzywac, a nie torturowac zwierzat tylko dla pieniedzy,

nie wiem czego ty sie tak tego czepiasz, uwazasz ze czlowiek ma prawo tak traktowac zwierzeta?

Dlaczego mam nie porównywać wcale się tak bardzo nie różnimy. No może poza abstrakcyjnym myżleniem, a nie myżleniem jako takim, ale u małp też to można dostrzec choć pewnie nie tylko. Prawa sobie sami wymyżliliżmy nie mają nic wspólnego z dobrem i złem (co w sumie też jest żliskim pojęciem i wcale nie wszędzie oznacza to samo).Zachowania też znajdziesz podobne u zwierząt i homoseksualizm i chytrożć, przebiegłożć.
    Co do torturowania dla pieniędzy to źle do tego podchodzisz. Te same instynkty, te same dążenia tylko na miarę swoich możliwożci. Pieniądze to tylko żrodek do celu,a jakiego? Takiego jak u zwierząt, dominacja w stadzie, zaspokojenie potrzeb, przetrwanie, znalezienie partnera. Tylko dzięki abstrakcyjnemu myżleniu robimy z tego ładną otoczkę. Zwierzęta też się znęcają dla przyjemnożci też mordują bezcelowo. I nie żeby było ,że popieram takie czy inne zachowania. Pomijając jednostki chore i psychopatów, których natura segreguje ,a my ich potrafimy utrzymywać przy życiu.

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Dlaczego Auschwitz.."

Przewiń na górę