- AutorOdp.
- 20 sierpnia 2008 at 10:14
Pyszny dżem bananowy!
Ostatnio zrobiłam sobie dżem bananowy. Po prostu obłęd- pyszny.
Kupiłam bananów po promocji na targu- były już jednym słowem brzydkie, ale w żrodku bardzo ładne.Banany rozgniecione usmażyłam i dodałam dżemixu oraz cukru żelującego.
Dzemu już nie ma SmileWczoraj zrobiłam ponownie, z dodatkiem malin przetartych 4kg bananów i 2 kg malin. Jest równie pyszny, trochę bardziej kwaskowy.
W zeszłym roku zrobiłam dzem bananowy z truskawkami. był lepszy niz z malinami, niestety w tym roku przegapiłam moment truskawek.
Do dżemu bananowego polecam raczej dzemiksy lub zelfiksy (nie dodaję wcale cukru lub mało co), bo banany są bardzo słodkie, zwłaszcza takie mocno dojrzałe. Jemy dżem tradycyjnie na kanapki z masłem lub białym serkiem lub czasami serkiem pleżniowym. Mozna przyrządzić również smaczny deser- jogurt naturalny lub kefir + dzemik bananowy.
Pychotka!
2 września 2008 at 16:12a do czego taki dżemik bananowy można użyc? na kanapkę? jakoż tak dziwnie…
2 września 2008 at 18:23Na przykład 🙂
Mi najlepiej smakuje na kanapce posmarowanej wczeżniej serkiem białym typu bieluch lub z serkiem pleżniowym itp.
Tak mnie naszło kiedyż żeby zrobić dżem z bananów i jak dla mnie najlepszy dżem jaki jadłam. Ogólnie jestem dżemojadem, a że kupne nie smakują mi a te co mi smakują są strasznie drogie więc robię sama 🙂Banany są moimi ulubionymi owocami, a przetworzone smakują mi jeszcze lepiej.
2 września 2008 at 19:15hmm ciekawe.. 😀 kiedyż na pewno wypróbuję 😀
14 września 2008 at 08:56Spróbowałabym taki dżem na należnikach 😉
14 września 2008 at 17:52moja babcia ostatnio zrobila marmolade z jablek dyni i pomaranczy. barrrdzo dobra. wezme przep[is i podam kiedys 🙂
23 października 2008 at 19:08Na pewno jest pyszny. Musze wypróbować bo uwielbiam banany.
28 października 2008 at 08:41a nie jest trochę za mdły??? może trochę cytryny do tego???
Ja jadłam smażone na mażle banany z sokiem pomarańczowym, cukrem i rumem… To było coż… Topisz masło z cukrem, na to banana, obsmażasz i zalewasz na końcu wyciżniętym sokiem z pomarańczy oraz odrobina rumu :jupi:7 listopada 2008 at 12:28[usunięto_link] wrote:
Banany rozgniecione usmażyłam i dodałam dżemixu oraz cukru żelującego.
a co to za dżemix? ja używam żelfix dr Oetkera to chyba coż podobnego,
z bananów nie robiłam bo nie przepadam za bananami, ale w tym roku z mamą zrobiłyżmy sporo dżemów jabłkowo – owocowych np jabłkowo ananasowy, albo jabłkowo pomarańczowy, i jeszcze konfitury żliwkowe, moje ulubione14 listopada 2008 at 11:27a ja uwielbiam banany i chętnie wypróbuję 😀 nigdy nie słyszałam o bananowym dżemie 🙂
19 listopada 2008 at 18:41Dżem nie jest mdły. Oczywiżcie jak się zje cały słoiczek to może trochę zemdlić, ale ze żwieżym pieczywem z serkiem białym lub pleżniowym w umiarkowanych ilożciach smakuje wyżmienicie.
Robiłam też dżem bananowy z malinami tak gdzież w proporcji 4:1, i był troszkę bardziej kwaskowy, aczkolwiek i tak dominował smak bananów.Dżemix czy Żelfix- to chyba to samo tylko z innej firmy, tak więc obojętnie.
Jeżli ktoż lubi piec i jeżć racuszki to również polecam spróbować z bananami, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
- AutorOdp.