• Autor
    Odp.
  • hard-man
    Member
    • Tematów: 87
    • Odp.: 2351
    • Ekspert

    każdy prawdziwy facet uwielbia golonkę 😆

    lecz jak ją przyprawić? oto jest pytanie! zdaje się, że do Was! 😀

    proszę o propozycje 😉

    PS. no i z czym? :}}

    rak33ieta1980
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 17
    • Bywalec

    Najlepiej to smakuję z piwem, a przyprawy to chyba mają małe znaczenie.

    mrowka
    Member
    • Tematów: 50
    • Odp.: 764
    • Zasłużony

    własnie przyprawy odgrywaja duze znaczenie, oto jeden przepis:

    składniki
    golonki – nie za małe, i nie za duże – po około pół kilograma

    przyprawy:
    liżć laurowy
    pieprz
    ziele angielskie
    sól,

    marynata:
    piwo
    sos sojowy
    mielony kminek
    pieprz
    sól
    miód
    pieprz cayenne
    czosnek

    Oto co dzieje się w kuchni gdy w ręce mężczyzny wpadną goloneczki,tym razem wieprzowe;)

    Umyte golonki ładuję do największego gara, jaki posiadam, zalewam wodą i wrzucam kilka liżci laurowych, kilkanażcie ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i dużą garżć soli. Gar stawiam na małym ogniu i… zapominam o sprawie na co najmniej 2 godziny, a i na 3 nie zaszkodzi. Czasami tylko zaglądam do gara, by sprawdzić, czy nie trzeba dolać trochę wody – golonki powinny zawsze znajdować się pod wodą.

    Kiedy są już miękkie, wyjmuję je z gara, pozwalam ostygnąć, co również spowoduje, iż staną się suche. Kiedy stygną, przygotowuję marynatę – w misce mieszam piwo z sosem sojowym, dużo ilożcią pieprzu, kminku, łyżką stołową miodu i drobno posiekanym czosnkiem, którego powinno być raczej więcej niż mniej.

    Golonki nacinam nożem w piękna kratkę i dokładnie nacieram marynatą. Golonki wkładam do miski, maksymalnie je upychając i zalewam pozostałą marynatą. I znowu zapominam o tych golonkach na co najmniej dwie godziny.

    Kiedy żlicznie przesiąkną aromatami marynaty, wkładam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i nastawionego na grill – będą się w nim rumieniły około 40 minut. Ale… w tym czasie jestem bardzo troskliwy o nie – polewam je piwem żrednio co 10 minut – ów złocisty płyn nada golonkom cudownej chrupkożci, miękkożci i tego, co trudno wyrazić słowami.
    Autor zaleca także:

    Do takiej golonki nic innego niż chrzan i pajda żwieżego, na zakwasie pieczonego chleba być nie może.

    hard-man
    Member
    • Tematów: 87
    • Odp.: 2351
    • Ekspert

    rak33ieta1980 i mróweczko – dziękuję 😉

    bardzo się wczytałem i na pewno skorzystam, hej 😆

    zapraszam, jeżli mi sie uda :}}

    hard-man
    Member
    • Tematów: 87
    • Odp.: 2351
    • Ekspert

    @Onione wrote:

    Najlepsza golonka (w)z wody 😈
    Jedynie gotowana z liżćmi laurowymi i zielem angielskim, w osolonej wodzie.
    Potem tylko musztarda (najlepiej rosyjska z kamis’a) , chlebek i piwko.

    cholera, zaproż mnie Oni 😉 bo nie mam już cierpliwożci 😀
    o tej porze¦ wygląda boskooo! 😆

    @Onione wrote:

    Potem pozostaje jedynie spalić te kalorie… 😉

    o to się już Spryciaro nie martw 😆 już moja Mała się tym zajmie 😉
    jutro mamy trzy, a może nawet cztery godzinki ˜na rowerku 😀

    PS. żciągnij mnie On na podwieczorek z golonką¦ :}}

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Golonka"

Przewiń na górę