gotowanie – koszmar;/

• Autor
    Odp.
  • izzzka
    Member
    • Temat贸w: 18
    • Odp.: 116
    • Zapaleniec

witam w pazdzierniku przeprowadzam sie do mojego chlopaka
    z tym ze jest problem ja kompletnie nie umiem gotowac a zeby sie teraz uczyc nie mam na to czasu ;/ a Jego tata jest taki ze u niego w domu musi gotowac kobieta 馃檨 trudno
    ale tu moje pytanie :
    od jakich potraw zaczac zeby byly latwe??
    tylko ja jestem taka ze jak mi sie cos nie uda tor zucam to i juz do tego nie wracam 馃槙
    co proponujecie ??

pozdrawiam

Czerwona
    Member
    • Temat贸w: 8
    • Odp.: 783
    • Zas艂u偶ony

Najlatwiejsze sa do zrobienia makarony z jakimis ciekawymi sosami. Ja czesto je robie. Sa sycace i pyszne i do tego nie zajmuja duzo czasu. Poszukaj fajnych wloskich przepisow a na pewno uda ci sie szybko dojsc do wprawy i wtedy zaczniesz bardziej eksperymentowac 馃槈
    Powodzenia

xyz
    Member
    • Temat贸w: 28
    • Odp.: 1190
    • Maniak

Pami臋tam pocz膮tki, ros贸艂, og贸rkowa, jajko sadzone, kotlet heheh i od pocz膮tku, ros贸艂, pomidorowa, jajko sadzone, kotlet.

P贸藕niej sp臋dza艂am kilka godzin w internecie, szuka艂am da艅 kt贸re potrafi艂abym zrobi膰, powolutku i tak po 3 latach umiem sporo zrobi膰, ale do gospodyni mi brakuje i tak wiele

Sandy
    Member
    • Temat贸w: 12
    • Odp.: 382
    • Pasjonat

ja mialam to szczescie ze moj maz jest kucharzem 馃檪 ale jakos mi ie bardzo smakuje co on gotuje bo uzywa za duzo dziwnych przypraw ktorych ja nie znam 馃檮 ale po rozwodzie bede musiala zaczac sama experymentowac i to nie tylko dla siebie 馃槙 uwielbiam gotowac ale nie wiem czy umiem 馃檪
    mam nowa,polska ksiazke kucharska ale ona jest dziwna 馃槢

bede brala chyba przepisy z netu 馃檪

mia1980
    Member
    • Temat贸w: 23
    • Odp.: 1120
    • Maniak

najprostszy jest ros贸艂
    garnek ok4litrowy
    – porcja roso艂owa lub jakies skrzyde艂ka [p艂ukasz to i obierasz z ewentualnych pi贸r] marchew
    – 1liscie laurowe, 3ziela angielskie, szczypta pieprzu, 艂yzka soli [p艂aska], 艂yzka vegety albo innej przyprawki np kucharek, przyprawa w p艂ynie ok 艂yzka. wszystko doprawiasz do smaku przypraw dajesz w ma艂ej ilosci bo kazda z nich zawiera s贸l wi臋c lepiej na koncu doprawic niz przesolic, mozna dac jeszcze kostke roso艂ow膮 . Na koncu dajesz natk臋 pietruszki i gotow. ca艂o偶膰 gotujesz do 1godz.. od momentu zagotowania.

albo udka

ja robie tak;

-p艂uczesz, obsypujesz np. delikat”przyprawa do mi臋s”
    -brytwanke do ciasta nat艂uszczasz np. lejesz troche oleju lub kawa艂ki margaryny
    -wk艂adasz do piekarnika i pieczesz w temp. 200st ok 1-1.5godz musisz patrzec zeby ci sie nie spali艂o bo nie wiem jaki masz piec ja mam gazowy stary taki ze wskaz贸wka

Magdus
    Member
    • Temat贸w: 4
    • Odp.: 582
    • Zas艂u偶ony

Ja jak przeprowadzi艂am si臋 na studia, to te偶 kompletnie nie umia艂am gotowa膰…. tylko makaron z sosem. Problem zacz膮艂 si臋, kiedy ch艂opak przyje偶dza艂 do mnie na weekendy… Zacz臋艂am od kotlet贸w, bardzo proste… jak nabra艂am wiary w siebie zacz臋艂am u偶ywa膰 przer贸偶nych przypraw. Wa偶ne, 偶e smakowa艂o i ch艂opak by艂 zadowolony, 偶e ma dziewczyn臋, kt贸ra radzi sobie w kuchni…. hehehe 馃槅

WarnGirl
    Member
    • Temat贸w: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Jestem beztalenciem kulinarnym,a kiedys porwa艂am sie na nalesniki.Oczywi偶cie za pomoca ksi膮zki kucharskiej(o ma艂o nie zrobi艂am ciasta na krokiety 馃槙 ).Dobrze,偶e pojawi艂 sie tata i uratowa艂 sytuacj臋 馃槅
    Mo偶e Tobie p贸jdzie lepiej?Spr贸buj w ka偶dym razie.Albo racuchy.Zupa jarzynowa z warzyw mro偶onych(na opakowaniu najcze偶ciej jest dok艂adny przepis na taka zup臋).Albo lepiej-frytki(obieranie zmieniak贸w i krojenie ich to nie jest taka trudna sprawa wbrew pozor膮),do tego paluszki rybne(mro偶one 馃檪 ) i jaka偶 sa艂atka z pomidor贸w,papryki,cebuli i np og贸rka 馃檪 Prosze jakie to 艂atwe(Panie dzi臋kujemy Ci za cudowne mro偶onki,bez kt贸rych umar艂abym z g艂odu w pewnych momentach 馃榾 ).

Meg77
    Member
    • Temat贸w: 2
    • Odp.: 178
    • Zapaleniec

mnie do kuchni nie ci膮gnie …. w przeciwie艅stwie do mojej mamy, kt贸ra wycina z gazet przer贸偶ne przepisy, eksperymentuje, ksi膮偶ek kucharskich ma kilka – no i gotuje 偶wietnie 馃榾 ja odziedziczy艂am po niej wycinanie, zbieranie i kilka ksi膮偶ek te偶 ju偶 u mnie stoi 馃槢 … ale dos艂ownie tylko kilka potraw umiem zrobi膰 … 馃檨 na szcz臋偶cie mieszkam sama, wi臋c nie musz臋 si臋 martwi膰 co ugotowa膰 dla domownik贸w, 偶eby nie by艂o ci膮gle to samo…. 馃槢 ale podejrzewam 偶e jak ju偶 b臋d臋 mia艂a to szcz臋cie i za艂o偶臋 swoj膮 rodzin臋 to sie zmieni 馃檪 podobno to nie jest taka trudna sztuka 馃槢

misia-misia
    Member
    • Odp.: 15
    • Bywalec

ja wr臋cz uwielbiam gotowa膰 馃檪

dla mnie to prawdziwa frajda…

monika_35
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Na pocz膮tek zacznij od 艂atwiejszych potraw, 偶eby si臋 nie zniech臋ci膰 馃榾
    Polecane tu makarony to dobre rozwi膮zanie. Zacznij mo偶e nawet od gotowych sos贸w. Staraj si臋 je urozmaica膰, a偶 zdasz sobie spraw臋, 偶e zaczynasz stosowa膰 coraz wi臋cej produkt贸w.

Oczywi偶cie nie samymi makaronami cz艂owiek 偶yje.

M贸j m膮偶 te偶 ma problem z gotowaniem, ale czasem co偶 przyrz膮dza. Ostatnio zrobi艂 pyszne danie z przepisu ze strony [usuni臋to_link] z leczem prowansalskim. Pychotka.

Powodzenia

Myszka19
    Member
    • Temat贸w: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

a ja te偶 lubi臋 eksperymentowa膰 馃檪 z Misiakiem 馃槢 w kuchni oczywi偶cie..

i tak jak dziewczyny na pocz膮tek polecam jakie偶 sosy z makaronami.. jak膮偶 艂atw膮 zup臋 np. pomidorow膮.. Kotlety r贸wnie偶 bardzo 艂atwo zrobi膰.. obtoczy膰 w jajku i bu艂ce tartej i na rozgrzany olej.. 馃檪 warto w necie poczyta膰.. bardzoo du偶o r贸偶nych i to bardzo 艂atwych przepis贸w!

Powodzenia! Napewno Ci si臋 uda! 馃檪

Meg77
    Member
    • Zapaleniec

[usuni臋to_link] wrote:

jak膮偶 艂atw膮 zup臋 np. pomidorow膮..

a jaka pyszna 馃榾 mniam mniam …. ale ugotowa膰 jeszcze jej nie umiem …. 馃檨

Zielonooka
    Member
    • Temat贸w: 30
    • Odp.: 3140
    • Guru

My偶la艂am, 偶e nie cierpi臋 gotowa膰, ale jako偶 tak spr贸bowa艂am i okaza艂o si臋, 偶e sprawia mi to niesamowit膮 frajd臋 i wcale nie przychodzi tak trudno. Wszyscy sobie chwal膮 moje potrawy;)

Myszka19
    Member
    • Temat贸w: 29
    • Odp.: 2108
    • Ekspert

[usuni臋to_link] wrote:

[usuni臋to_link] wrote:

jak膮偶 艂atw膮 zup臋 np. pomidorow膮..

a jaka pyszna 馃榾 mniam mniam …. ale ugotowa膰 jeszcze jej nie umiem …. 馃檨

eee no nie m贸w..

przecie偶 to wystarczy ugotowa膰 ros贸艂 i p贸藕niej doda膰 koncentrat i je偶li kto偶 lubi 偶mietan臋.. 馃檪 i ca艂a filozofia 馃槢

Meg77
    Member
    • Zapaleniec

Myszka19 … s艂owo, nie umiem …. 馃槼

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " gotowanie – koszmar;/"

Przewi艅 na g贸r臋