- AutorOdp.
- 10 pa藕dziernika 2008 at 14:34
Witam drogie Panie 馃槈
Kilka dni temu moja ginekolog przepisa艂a mi tabletki Harmonet. G艂贸wnie z powodu strasznie neiregularnych i bolesnych okres贸w, no ale antykoncepcja tak偶e wchodzi w gr臋, bo wspo艂偶yj臋 z moim facetem. Chcia艂abym dowiedzie膰 si臋 co偶 wi臋cej na ich temat, czy kt贸ra偶 z was bra艂a te tabletki?
S膮 to moje pierwsze tabletki tak偶e nie jestem do konca obeznana w temacie.
Aha, czy to prawda 偶e palenie obni偶a skuteczno偶膰? Bo niestety pal臋…
I po ilu dniach zaczynaj膮 dzia艂a膰, tzn po ilu dniach moge spokojnie wsp贸艂偶yc bez obaw?Dzi臋kuje za odpowiedzi z g贸ry i pozdrawiam 馃檪
29 pa藕dziernika 2008 at 19:03U偶ywa艂am tych tabletek przez jaki偶 czas i pomog艂y wyregulowa膰 cykl (w ko艅cu takie tabletki si艂膮 rzeczy reguluj膮 cykl), miesi膮czki nie by艂y takie obfite i bolesne jak bez tabletek (mi艂a odmiana), tylko w moim przypadku na pocz膮tku wp艂yn臋艂y na drastyczne zmiany nastroj贸w i dra偶liwo偶膰 馃槈
Pierwsz膮 tabletk臋 pierwszego opakowania bierzesz w pierwszym dniu okresu i od tej pory ju偶 jeste偶 „bezpieczna” 馃檪 Trzeba tylko pami臋ta膰, 偶eby za偶ywa膰 je regularnie.
Nie s艂ysza艂am, 偶eby palenie obni偶a艂o skuteczno偶膰 hormon贸w (chocia偶 po艂膮czenie tabletek anty i nikotyny mo偶e podobno jako偶 przyczynia膰 si臋 do zwi臋kszenia ryzyka zachorowania na raka), natomiast m贸j lekarz m贸wi艂, 偶e absolutnie nie wolno… je偶膰 grejpfrut贸w, ani pi膰 z nich soku, bo to obni偶a skuteczno偶膰 tabletek (nie wiem, na jakiej zasadzie:D ).Chcesz wiedzie膰 co偶 jeszcze? Pozdrawiam
7 stycznia 2009 at 11:23po jakims czasie stracisz zupelnie ochote na seks, a przynajmniej istnieje taka mozliwosc gyd bedziesz je brac za dlugo.
7 stycznia 2009 at 15:19Stosowa艂am Harmonet przez ok p贸艂 roku i dosta艂am wyprysk贸w. Tylko nie oznacza to, 偶e wszyscy maj膮 takie same skutki uboczne. jest to raczej rzadko偶膰. Poza tym mia艂am tez spore wahania nastroj贸w, cho膰 do ko艅ca teraz nie wiem, czy to by艂 nat艂ok problem贸w w tamtym czasie, czy rzeczywi偶cie spowodowane to by艂o tymi tabletkami.
18 marca 2009 at 22:43Ja bra艂am Harmonet przez dwa lata i teraz 偶a艂uje… Dosta艂am je bo mia艂am torbiel na jajniku.. Nie dla antykoncepcji.. Po odstawieniu przesta艂am dostawa膰 okres! Do tej pory mam rozregulowany cykl… Podczas brania przyty艂am.. mia艂am wahania nastroju… Tyle dobrego 偶e poprawi艂a mi si臋 cera… w ka偶dym razie nie polecam!!
25 marca 2009 at 18:56te偶 bra艂am Harmonet przez kilka miesi臋cy.
Jedyny efekt uboczny to… 偶e piersi uros艂y mi o ca艂y rozmiar hehe27 marca 2009 at 18:37ja biore harmonet 5 lat i jestem zadowolona nie mam 偶adnych zastrze偶e艅 a na seks mam zawsze ochot臋 nie ma mowy o zmniejszeniu libido, je偶li facet ci臋 kr臋ci to nie masz si臋 co martwi膰 馃檪
29 maja 2009 at 07:23Mi podczas brania Harmonet pog艂臋bi艂a si臋 depresja. Po odstwieniu – jak r臋k膮 odj膮艂. Ale jak pisa艂y ju偶 tu dziewczyny – na ka偶dego inaczej to dzia艂a 馃檪 tak偶e warto spr贸bowa膰.
18 sierpnia 2009 at 11:25Ja bior臋 Harmonet, a obecnie jego zamiennik Sylvie20(ma taki sam sk艂ad).
Czuj臋 si臋 dobrze, nie przyty艂am, nastroje w porz膮dku, libido w miar臋.
Og贸lnie jestem zadowolona.
Ale naprawd臋 tabletki antykoncepcyjne to indywidualna sprawa i nie mo偶na si臋 tu sugerowa膰 skutkami ubocznymi, kt贸re mia艂a kole偶anka.7 pa藕dziernika 2009 at 17:51Bra艂am 2 miesi膮ce i strasznie 藕le si臋 po nich czu艂am.
22 pa藕dziernika 2009 at 19:05po harmonecie strasznie bola艂 mnie brzuch, ciemnia艂y w艂oski na brzuchu, cera kiepsko…
26 pa藕dziernika 2009 at 16:23Ja bra艂am Harmonet jaki偶 czas (nie pami臋tam dok艂adnie) i kiepsko si臋 po nim czu艂am. Libida to ja w og贸le nie mia艂am, szara, piaskowa cera, zmiany nastroj贸w. Po odstawieniu jak r臋k膮 odj膮艂. Ale tak jak pisa艂y poprzedniczki, regu艂y nie ma. Mi nie s艂u偶y艂, ale mo偶e kt贸rej偶 pasowa艂.
- AutorOdp.