• Autor
    Odp.
  • Czersi
    Member
    • Tematów: 12
    • Odp.: 622
    • Zasłużony

I.C.E. lub ICE (ang. In Case of Emergency, pol. w nagłym wypadku) – skrót informujący do kogo powinni zadzwonić ratownicy w razie nagłego wypadku. Stosowany przeważnie w dwóch formach:

* w książce adresowej telefonu komórkowego – jako kontakt ICE wpisuje się numer telefonu wybranej osoby. Jeżli takich osób jest kilka, to wpisuje się je pod hasłami ICE1, ICE2 itd.
    * na karcie ICE wielkożci wizytówki wpisuje się imię, nazwisko i numer kontaktowy najbliższych osób. Kartę powinno nosić się cały czas przy sobie, najlepiej w portfelu.

W chwili wypadku służby ratownicze często nie wiedzą, z kim kontaktować się w sprawie osoby poszkodowanej. Skrót ICE jest znany przez ratowników na całym żwiecie i może uratować życie, gdyż w razie potrzeby pozwala na uzyskanie ważnych informacji o poszkodowanym (grupa krwi, przyjmowane leki, choroby, problemy ze zdrowiem, alergie).
    Źródło-wikipedia

Uważam,ze idea tego skrótu jest bardzo mądra-nic nie kosztuje,a może ocalić komuż życie.Ja już od jakiegoż czasu noszę tak zapisany numer do mamy i mojego chłopaka,rozmawiam też o tym ze znajomymi bo niestety w Polsce skrót ten nie jest zbyt znany.

kociak84
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 107
    • Zapaleniec

Też mam od dawna 😉

Berdysz
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 81
    • Stały bywalec

Ja tego akurat nie wiedziałem, a rzeczywiżcie jest to przydatna rzecz.

Zaraz sobie dopiszę… 🙂

WarnGirl
    Member
    • Tematów: 48
    • Odp.: 4517
    • Guru

Łooo to ja standardowo jestem 100 lat za murzynami,bo niesłyszalam nawet o czyms takim 😯 ale to niedopatrzenie nadrobię 😀 jak dobrze,że mam forum 😉

Olgus
    Member
    • Tematów: 18
    • Odp.: 1073
    • Maniak

Wpisałam już jakiż czas temu.

Hamster
    Participant
    • Tematów: 31
    • Odp.: 322
    • Pasjonat

ICE = Inter-City-Express.