- AutorOdp.
- 4 października 2008 at 18:22
I.C.E. lub ICE (ang. In Case of Emergency, pol. w nagłym wypadku) – skrót informujący do kogo powinni zadzwonić ratownicy w razie nagłego wypadku. Stosowany przeważnie w dwóch formach:
* w książce adresowej telefonu komórkowego – jako kontakt ICE wpisuje się numer telefonu wybranej osoby. Jeżli takich osób jest kilka, to wpisuje się je pod hasłami ICE1, ICE2 itd.
* na karcie ICE wielkożci wizytówki wpisuje się imię, nazwisko i numer kontaktowy najbliższych osób. Kartę powinno nosić się cały czas przy sobie, najlepiej w portfelu.W chwili wypadku służby ratownicze często nie wiedzą, z kim kontaktować się w sprawie osoby poszkodowanej. Skrót ICE jest znany przez ratowników na całym żwiecie i może uratować życie, gdyż w razie potrzeby pozwala na uzyskanie ważnych informacji o poszkodowanym (grupa krwi, przyjmowane leki, choroby, problemy ze zdrowiem, alergie).
Źródło-wikipediaUważam,ze idea tego skrótu jest bardzo mądra-nic nie kosztuje,a może ocalić komuż życie.Ja już od jakiegoż czasu noszę tak zapisany numer do mamy i mojego chłopaka,rozmawiam też o tym ze znajomymi bo niestety w Polsce skrót ten nie jest zbyt znany.
7 października 2008 at 11:39Też mam od dawna 😉
9 października 2008 at 07:31Ja tego akurat nie wiedziałem, a rzeczywiżcie jest to przydatna rzecz.
Zaraz sobie dopiszę… 🙂
9 października 2008 at 20:56Łooo to ja standardowo jestem 100 lat za murzynami,bo niesłyszalam nawet o czyms takim 😯 ale to niedopatrzenie nadrobię 😀 jak dobrze,że mam forum 😉
13 października 2008 at 23:43Wpisałam już jakiż czas temu.
22 października 2008 at 15:26ICE = Inter-City-Express.
- AutorOdp.