• Autor
    Odp.
  • Moniczka
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Ja w takich ekstremalnych sytuacjach z moim brzuszkiem biorę sobie Lipancrea, nie wiem czy o niej słyszałaż ale lek jest naprawdę super, mi zawsze po nim przechodzi a do tego można go dostać bez najmniejszego problemu bo jest bez recepty. Mam nadzieję że nie będziesz musiała się już więcej męczyć, tym bardziej że teraz żwięta, ja sama też tak na wszelki wypadek skoczę po nią żeby czasem nie dopadło mnie coż na te żwięta, życzę zdrówka 😀 3maj się

marcinkowa25
    Member
    • Tematów: 1
    • Odp.: 10
    • Bywalec

Witajcie. ostatnio dowiedziałam się włażnie od koleżanki, że przyczyną złego trawienia jednak jest m.in jedzenie w pożpiechu i i teraz staram się więcej czasu przeznaczać na spożywanie posiłku. Jednak wzdęcia nadal są, może występują rzadziej, ale są. Na dodatek żwięta coraz bliżej i obawa przed tym czy mój żołądek to wszystko spokojnie wytrzyma, rożnie. Może i ja spróbuję ten lek, który polecasz, skoro jest bez recepty to musi być też bezpieczny?

kami.kami
    Member
    • Tematów: 0
    • Odp.: 20
    • Bywalec

Rzeczywiżcie jedzenie w pożpiechu może być przyczyną wzdęć, pamiętaj, żeby po posiłku chwilę odpocząć i nie rwać się od razu do wyjżcia lub pracy. Ja moje problemy z trawieniem rozwiązałam włażnie przez zmianę stylu życia – jem wolniej, przeżuwam dokładniej i odpoczywam po posiłku. Możesz zastosować ten lek bez recepty, mój tata bierze (tata ubóstwia golonki i inne ciężkostrawne potrawy) i z tego co wiem Lipancrea mu pomaga.

choockolaka
    Member
    • Tematów: 4
    • Odp.: 69
    • Stały bywalec

Jeżeli masz dożć częste odbicia może to być spowodowane wytwarzaniem zbyt dużej ilożci soku żołądkowego, a to jest powodowane niezdrową dietą, zaż wzdęcia to często problem jedzenia w biegu co powoduje osiadanie pokarmu w jelitach, bądź dostawania się pęcherzyków powietrza do przewodu pokarmowego.

Mam dla Ciebie trzy rady:
    – pierwsza to reklamowana wszędzie Activia – poprawia perystaltykę jelit, jednak codzienne picie nabiału może ciągle wywoływać u Ciebie odbicia, bądź nudnożci dlatego możesz również

– pić codziennie wieczorem po ostatnim posiłku herbatę np. Figurę 2, która zbiera osadzone przez cały dzień resztki pokarmu, które mogą wywoływać nieprzyjemne wzdęcia i odbicia i pozwoli rano na oddanie ich w toalecie. Spowoduje to również po około 2 tygodniach spadku wagi o ok 3kg ponieważ pozbędziesz się resztek z jelit.

Jeżeli to nie pomoże, prawdopodobne, że albo Twoje dieta jest bardzo niezdrowa i musisz ją zmienić na „lżejszą”, albo po prostu masz problemy z wątrobą, bądź żołądkiem i musisz udać się do lekarza.

Większożć problemów trawiennych ma również podłoże nerwowe, ponieważ żyjąc w biegu i stresie przyczyniamy się do spowolnionej pracy ożrodków żywieniowych znajdujących się w naszym mózgu i odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie.

Pozdrawiam

graza100
    Member
    • Tematów: 2
    • Odp.: 34
    • Bywalec

A mi zawsze gdy mam niestrawnosc pomagaja ziola Bittnera ;P Nie sa drogie, a skuteczne jak najbardziej 🙂 Tutaj np mozecie o nich przeczytac [xxxxx]

EDIT:kowal2

tankian00
    Member
    • Tematów: 11
    • Odp.: 251
    • Zapaleniec

hej
    pozwolilam sobie wznowic ten temat, zeby nie zasmiecac forum nowymi, powtarzajacymi sie watkami…
    Mam maly dosc intymny problem…mianowicie kiedy jestem na uczelni i siedze juz kilka godzin na zajeciach to czuje sie „pelna”. Wiadomo, ze nie wyjde z wykladow zeby skorzystac z wc…z reszta jakos tak bym sie wstydzila.
    Jest cos skutecznego na wzdecia i zaparcia?
    Czego wy uzywalyscie zeby nie miec tych „przykrych problemow”?
    Bede wdzieczna za kazda pomoc;)

Dorota123
    Participant
    • Tematów: 28
    • Odp.: 1594
    • Maniak

próbowałaż może espumisan easy? u mnie działa, no i łatwo go wziąć nawet na zajęciach

carboczar
    Member
    • Stały bywalec

Zalecał bym stosować Colon C (co dzień na pół godziny przed posiłkiem 1 x dn)Na wzdęcia Espumisan w zależnożci od potrzeby 6 kapsułek(lub 3-4 x dn)W problemach z zaparciami stosować LACTULOSUM.Dieta lekkostrawna(bez smażonego i tłustego,unikać używek,dużo pić wody mineralnej(nie gazowanej) i więcej ruchu.

Dorota123
    Participant
    • Maniak

Colon C, jakoż nie mogę tego przełknąć, próbowałam z jogurtem, sokiem, na sucho, na kanapkach, jakoż ta jego forma nie przekonuje do stosowania, a espumisan wolę easy, w saszetkach, ale działanie pewnie ma to samo

carboczar
    Member
    • Stały bywalec

Nie wiem jak stosujesz Colon C ale należy stosować łyżeczkę na szklankę wody i po wymieszaniu wypić.Można popić czystą wodą.Należy zaznaczyć że działanie jest nie tylko przeciw wzdęciowe ale poprawia perystaltykę jelit co jest bardzo istotne dla pasażu jelitowego a w tym przypadku występuje również problem zaparć.

Dorota123
    Participant
    • Maniak

ja wiem jak się go stosuje, czytam to zawsze na opakowaniach, z wodą nie potrafiłam go przełknąć, wiec próbowałam innych sposobów, ale nie dało rady, to zdecydowanie nie dla mnie, wolę sobie zjeżć jabłko, a w szczególnych przypadkach espumisan easy

tankian00
    Member
    • Zapaleniec

Espumisan easy rozni sie czyms oprocz tego ze jest w granulkach od tego w tabletkach? Ostatnio reklame uslyszalam w radiu wiec to chyba jakas nowosc.
    Z reszta o tym Colon C rowniez nie slyszalam… Dorota 123 jak myslisz co skuteczniejsze?

Dorota123
    Participant
    • Maniak

Colon C z tego co wyczytałam na opakowaniu to błonnik, łupiny nasion, poprawia perystaltyke jelit, ale dla mnie espumisan easy okazał się skuteczniejszy, też kupiłam go po tym jak usłyszałam reklamę 🙂 a od zwykłego espumisanu różni się chyba tylko formą, bardziej easy, bo jedno i drugie to simetykon, ale tym razem nie w kapsułce, ale w granulkach bez popijania, więc włażciwie bez ograniczeń.

jeżli chcesz go za darmo wypróbować, to ostatnio w relayu widziałam, ze próbki są w wielu gazetach.

tankian00
    Member
    • Zapaleniec

To rzeczywiscie troche sie roznia:P Wygodna ma forme ten espumisan easy, mozna go nawet zabrac do pracy i bez problemu zazyc w kazdej chwili.
    No to teraz mozna jesc i jesc, zazyc te granulki i chyba po klopocie;P
    Kobiety w ciazy tez moga go stosowac?

Dorota123
    Participant
    • Maniak

mogą bez żadnych problemów, karmiące mamy też, ponieważ nie wchłania się z układu pokarmowego, ma działanie czysto mechaniczne, redukuje ilożć gazów w układzie pokarmowym, rozbijając pęcherzyki piany, w których się te gazy znajdują, gaz wydostaje się i może zostać rozłożony w naturalny sposób. Jest to bardziej naturalne i zdrowsze niż nawet jogurty, które mają pomagać na trawienie…

a granulki są cytrynowe, mniam, jak oranżadki w proszku, pamiętacie takie z dzieciństwa? 😆

Musisz się zalogować by napisać odp. w temacie: " Jak zwalczyć te objawy?! PORADY"

Przewiń na górę