- AutorOdp.
- 22 lipca 2015 at 13:12
A ja mam buldoga francuskiego 馃檪
27 lipca 2015 at 12:20Mam rudego kota dachowca, kt贸rego nie zamieni艂abym na 偶adnego innego zwierzaka.
27 lipca 2015 at 17:56trzy koty i jednego psa
27 lipca 2015 at 18:54Ja mam psa i szynszyla 馃檪 Wbrew pozorom lubi膮 si臋 馃槈
12 pa藕dziernika 2015 at 22:40Ja psiaka 馃槢 ale dzieci marz膮 o kr贸liczku, boj臋 si臋 偶e si臋 nie „wkupi” i psiak mu zrobi krzywd臋
16 pa藕dziernika 2015 at 21:15Ja mam psa 13 letniego kundelka i kr贸lika 馃檪
16 pa藕dziernika 2015 at 21:34[usuni臋to_link] wrote:
Ja psiaka 馃槢 ale dzieci marz膮 o kr贸liczku, boj臋 si臋 偶e si臋 nie „wkupi” i psiak mu zrobi krzywd臋
Z ca艂ym szacunkiem – zanim we藕miemy kr贸lika dobrze jest si臋 dowiedzie膰 o opiece, 偶ywieniu, jego chorobach a tak偶e o koniecznej kastracji/sterylizacji, szczepieniach. Warto zna膰 r贸wnie偶 koszty utrzymania go.
Kr贸lik to bardzo specyficzne zwierz膮tko, jego natur膮 jest bieganie a nie siedzenie w klatce, ma swoje humorki, nie przyjdzie na zawo艂anie jak pies, mo偶e nam poniszczy膰 dywan, tapet臋, nasiusia膰 na dywan, na 艂贸偶ko, na panele. Nabobczy膰 wsz臋dzie. Warto poczyta膰 o zachowaniach kr贸liczk贸w nim si臋 zdecydujemy.
Mam kontakt z wieloma fundacjami, schroniskami, w kt贸rych bardzo wiele jest kr贸liczk贸w oddanych w艂a偶nie przez rodzic贸w – bo np dziecku si臋 znudzi艂, bo ugryz艂, bo nie mia艂 kto si臋 nim zaj膮膰. Jest te偶 wiele kr贸lik贸w, kt贸re tak po prostu zosta艂y wyrzucona na dw贸r razem z klatk膮, albo wypuszczone luzem na dw贸r i trzeba by艂o je z艂apa膰, bo same nie prze偶y艂yby w takich warunkach. Tak na marginesie to fundacje te zajmuj膮 si臋 r贸wnie偶 adopcj膮 kroliczkow. Nie trzeba p艂aci膰 za kr贸lika, by go miec.
W ka偶dym razie kr贸lik nie nadaje si臋 dla ma艂ych dzieci, bo kr贸lik nie jest zabawk膮, a 偶ywym stworzeniem, kt贸re wymaga naszej uwagi, czasu, cierpliwo偶ci i odpowiedzialno偶ci. Wiem co m贸wi臋 bo sama mam kr贸liczka.
Tak poza tym, to moj pies ucieka od kr贸lika, bo ten go gwa艂ci 馃槈 Ale wkr贸tce, po kastracji to si臋 sko艅czy 馃檪19 pa藕dziernika 2015 at 10:17hej hehehe krolik gwalcacy psa, tego jeszcze nie widzialam, a ja sie zastanawiam wlasnie nad jakims zwierzatkiem, chetnie wzielabym szczurka. Psa bym chciala ale boje sie ze nie bede miala dla niego wystarczajaco duzo czasu, dlatego raczej sie nie zdecydujemy z chlopakiem. Lubie szczurki i wiem ze sa one bardzo madre. Moja siostra kiedys miala kilka szczurkow i bardzo je lubilam. Jest jakies schronisko w poblizu Poznania ze szczurkami?
25 pa藕dziernika 2015 at 18:39Ja kiedy偶 mia艂am kota, a teraz chcia艂abym psa 馃檪
- AutorOdp.