- AutorOdp.
- 24 kwietnia 2007 at 06:38
Okres wiosenny (od lutego do maja)
-Leszczyna,brzoza,olcha,wierzba,topola,dąb. Brzoza i leszczyna wywołują najsilniejsze objawy. Zaczynają też pylić trawy.
Okres letni (od połowy maja do końca lipca)
-Orzech,jodła,buk,sosna. Uszkadzają błonę żluzową układu oddechowego, przez co łatwiej przenikają przez nie kolejne pyłki
-Trawy i zboża. Kwitną dłużej niż drzewa, produkują większą ilożć pyłków o mniejszej żrednicy, dlatego są niebezpieczne. Ich stężenie w atmosferze jest ogromne, co sprzyja alergizacji.Okres jesienny (od sierpnia do końca wrzeżnia)
-Chwasty. Kwitną prawie dziewięć tygodni. Najsilniej pylą bylice. Mała żrednica ziarna i częstożć występowania tej rożliny powodują, że okres jej pylenia jest szczególnie przykry.
21 maja 2007 at 16:32witam!
wczoraj dostałam poważny katar, co chwilę kicham…
czy to możliwe że to alergia?? teraz tylko pytanie na co??
czy to możliwe,aby „przyszła” tak nagle i niespodziewanie?
nigdy nie miałam alergii,więc jestem szczypiorem w tym temacie 🙂
czekam na odpowiedź i pozdrawiam22 maja 2007 at 16:05bardzo mozliwe ze jakies cholerstwo wlasnie zaczelo pylic kwitnac czy co tam zechcialo bo od 2 dni rano na dzien dobry kicham jakies 10 razy. wychodze na dwor kicham i z nosa cieknie, oczy lzawia. musialam sobie kupic okulary przeciwkosloneczne to troszke ulga dla oczy.
jak skonczy sie strajk lekarzy to pojde zeby przepisala mi claritin – bardzo mi pomaga22 lipca 2008 at 13:33Na dobrą sprawę, jak się patrzy na mapy pylenia na TVN np , to przez 9 miesięcy w roku cos się pyli..
26 maja 2010 at 06:15Ja też mam takie wrażanie jakby w powietrzu przez cały czas krążył jeden gigantyczny pyłek. Teraz nadszedł okres pylenia traw, a wiadomo że te sa wszędzie. Uniknąć ich nie sposób. No i zaczęło się. O mój nosek dba aerozol euphorbium. Podarował mi go mój szwagier – alergik- nie mógł juz na mnie patrzeć. Chodzące nieszczężcie. Teraz zakraplam sobie 3 razy dziennie, nosek mam nawilzony, błona żluzowa ładnie zregenerowana, wiem to stąd że już nie krwawi. Gorzej z moimi oczętami, łzy mi lecą ciurkiem, i jak tu jeździć samochodem, skoro cały czas mam mgłę na oczach.
26 maja 2010 at 10:21Od kilku dni jest wilgotno,ja mam chyba nietypową alergię na grzyby uaktywniające się włażnie w takim powietrzu.A może to nie jest nietypowa alergia,może ktoż jeszcze ma taką?
- AutorOdp.