- AutorOdp.
- 19 listopada 2008 at 17:53
Wiadomo jest ze każdy z nas w dzisiejszych czasach pije kawę. Może macie swoje sposoby na zaparzenie najlepszej kawy to się podzielcie?
19 listopada 2008 at 18:09Ja nie pijam,ale mamy w domu ekspres i wszyscy sobie chwalą kawę powstałą w taki sposób.
19 listopada 2008 at 18:27Również najczężciej z ekspresu przelewowego- w domu. A w pracy rozpuszczalna, czarna, niesłodzona. Tradycyjna, parzona owszem, gdy nie ma ekspresu ani rozpuszczalnej.
Ogólnie uwielbiam kawę 🙂
19 listopada 2008 at 19:10z ekspresu przelewowego:) ale czasami do kawy (do filtra) dodaje odrobine cynamonu i cukru waniliowego. na taką mieszankę puszczam dopiero wodę. Jest całkiem niezłe. można dodać tez inne przyprawy.
19 listopada 2008 at 19:14oo ciekawy pomysł.
spróbuję z tym cynamonem 🙂
19 listopada 2008 at 19:37Najbardziej lubię kawę z ekspresu i dlatego włażnie jakiż chciałam jakiż nabyć. Tylko kompletnie się nie znam na tym czym się różni przelewowy od ciżnieniowego i który lepszy?
19 listopada 2008 at 19:51Różni się….ceną 🙂
Podobno z ciżnieniowego jest kawa bardziej aromatyczna, z pianką. W sumie też się nie znam. Raz piłam i w zasadzie w smaku różnicy nie zauważyłam. Tez jestem na kupnie ekspresu- ale przelewowego. Za dużo zachodu z tym ciżnieniowym, ale może wypowiedzą się jacyż użytkownicy ekspresu ciżnieniowego. Też jestem ciekawa.
20 listopada 2008 at 16:46Ja korzystam z ekspresu ciżnieniowego (mam [usunięto_link]) i muszę powiedzieć, że kawa z przelewowego zazwyczaj jest kważniejsza. Za to z ciżnieniowego jest chyba mocniejsza, tak mi się wydaje, no i można zrobić prawdziwe espresso z gęstą pianką, a także spienić mleko na cappuccino.
21 listopada 2008 at 21:32z ciżnieniowego jest zdecydowanie mosniejsza ale za to bardziej aromatyczna. jak jest dodatkowo expres który sam mieli to w ogóle sam aromat ale ja osobiżcie wolę przelewowy dlatego, że piję kawę slabszą i z ciżnieniowego jest dla mnie zdecydowanie zabyt mocna.
21 listopada 2008 at 22:48Odradzam Ci przelewowy. Sama kupiłam rok temu, a teraz stoi nieużywany. Moja znajoma kupiła sobie ostatnio ciżnieniowy krupsa i różnica między moim sprzętem, a jej jest spora. Nie tylko kawa lepiej smakuje, ale w użytkowaniu jej wygodniejszy. Wsypujesz ziarna, ustawiasz rodzaj i ilożć kawy (widzisz wszystko na wyżwietlaczu), podstawiasz kubek, wciskasz OK i za chwilę pijesz żwieżo zmieloną kawę. Do tego ma funkcję spieniania mleka, więc póki jeszcze nie kupiłaż ekspresu, to polecam Ci włażnie tej firmy.
15 grudnia 2008 at 14:10Kawa, na samą myżl o kawie się usmiecham 😀 uwielbiam ją.
tylko sypanej nie lubie, atak Jacobs gold mmmmmmmniam16 grudnia 2008 at 20:54Musze się wam pochwalić kupiłam w końcu wymarzony ekspres do kawy. Bo długich wyborach zdecydowałam się na tego krupsa ea 8050 i teraz co dziennie rano pyszna kawa.
17 grudnia 2008 at 21:27Coż tam o nim słyszałam, ale czy może napiszesz dokładniej jakie ma funkcje, jak się sprawuje, czy się nie zacina, czy obsługa jest intuicyjna. Czy łatwo się utrzymuje w czystożci np. nie cieknie skądż woda. To dla mnie ważne, bo nie lubię wydawać kasy na coż co się psuje, a na solidne rzeczy to i owszem.
20 grudnia 2008 at 00:00a też mamy taki w firmie już od jakiż 4 miesięcy. Pantolefek – na razie nic z niego nie wyciekało – oprócz dobrej kawki:> tak, że do latte, czy cappucino nadaje się w sam raz
6 lutego 2009 at 16:19Kawa wg. Kuchni Pięciu Przemian:
Przemiana:
– ognia: zagotować 1 litr wody, dodać 4 łyżki stołowe kawy
– ziemi: dodać szczyptę cynamonu, 3 ziarenka kardamonu
– metalu: dodać szczyptę imbiru
– wody: dodać łyżkę zimnej wody,
-drzewa: dodać szczypta estragonu
Poczekać aż ,,opadną fusy” i można pic.
Jeżli chcemy posłodzić:
– przemiana ognia: odrobina wrzątku
– przemiana ziemi: cukier trzcinowy lub miód
SMACZNEGO :)[/quote] - AutorOdp.