• Autor
    Odp.
  • oleczka
    Member
    • Temat贸w: 12
    • Odp.: 114
    • Zapaleniec

Jakie badania wykonuje lekarz sportowy ? bo chodze na tance (hip hop) i chcialabym wiedziec jakie robi badania 馃檪 馃檪 pozdro ;*

macek10
    Member
    • Temat贸w: 2
    • Odp.: 244
    • Zapaleniec

a co to za specjalizacja? chyba nawet nie ma takiej specjalizacji wiec nie wiem co robi chyba nic:P

oleczka
    Member
    • Zapaleniec

no jest lekarz sportowy dla osob ktore uprawiaj sport i on musi robic badania . ale nie wiem jakie ;]

Twoja_Figura
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 84
    • Sta艂y bywalec

lekarz sportowy po prostu ma mie膰 szczeg贸lna piecz臋 nad sportowcami bo wie jak wyczynowy sport jest kontuzjogenny. Cz臋sto s膮 kliniki dla sportowc贸w, tacy lekarze s膮 specjalistami wysokiej klasy (cho膰 wyj膮tki zawsze s膮) ale ich wiedza jest bardziej ukierunkowana na to i偶 maj膮 do czynienia z osobami, kt贸rych organizmy i cia艂a s膮 poddawane wi臋kszemu wysi艂kowi fizycznemu ,znaj膮 si臋 na dietach i prawid艂owych nawykach 偶ywno偶ciowych, tak偶e na suplementacji. Je偶li by偶 dozna艂a kontuzji taki lekarz potrafi sprawniej poprowadzi膰 Ci臋 przez rehabilitacj臋. Wiem co m贸wi臋, gdy偶 od najm艂odszych lat mam do czynienia ze sportem wi臋c znam r贸偶nice mi臋dzy mi臋dzy kontaktem z lekarzem pierwszego kontaktu a lekarzem dla sportowc贸w. Szybka, fachowa diagnoza i pomoc w rehabilitacji. Gdyby nie klinika dla sportowc贸w m贸j achilles by艂by w op艂akanym stanie. Gdy po kilku latach odnowi艂a si臋 kontuzja i posz艂am do „zwyk艂ego” lekarza ten kaza艂 mi przy艂o偶y膰 alkacet, a jak si臋 p贸藕niej okaza艂o sprawa by艂a powa偶na bo m贸g艂 si臋 zerwa膰 w ka偶dej chwili o czym „zwyk艂y” lekarz mnie nie poinformowa艂. Dobrze, 偶e mia艂am wcze偶niejsze do偶wiadczenia i zg艂osi艂am si臋 do specjalisty. Tak偶e polecam lekarza sportowego gdy duzo tanczysz. Ale si臋 rozpisa艂am…:)

pozdrawiam

oleczka
    Member
    • Zapaleniec

ale to nie jest odp na moje pytanie ;] ja sie zapytalam jakie badania wykonuje . bo ktos tam mowi艂 ze kregos艂uo i cos tam jeszce sprawdza ale nie wiem co i chciabym sie dowiedziec:):p

Twoja_Figura
    Member
    • Temat贸w: 1
    • Odp.: 84
    • Sta艂y bywalec

wiesz to nie jest specjalizacja wiec on nie robi jakie偶 standardowych badan bo to nie okulista to zale偶y, nie da si臋 tego konkretnie przewidzie膰. Hmm poza tym na forum si臋 rozmawia, a chyba by艂o w temacie:).

macek10
    Member
    • Zapaleniec

ale co chcesz sobie sprawdzic? za sprawdzenie to sie p艂aci zadne badania nie sa za darmo jesli chce sie robic od tak sobie, jesli masz problemy z ukladem ruchu to idz do ortopedy on tez nie gorzej zna sie na kontuzjach od lekarza ds sportu.

oleczka
    Member
    • Zapaleniec

to wy chyba nigdy sportunei uprawialysmy ;] dobra niewazne jesl inie zancie odp na moje pytanie to ni episzcie ;p

macek10
    Member
    • Zapaleniec

ale zadajesz g艂upie pytania. Mamy napisac jakie badania wykonuje lekarz sportowy a sama wybierzesz ktore chcesz sobie zrobic ?Jesli masz problem z ukladem ruchu to zg艂os sie do ortopedy, jesli z wydolnoscia to do pulmonologa lub kardiologa. Nie bardzo wem po co Ci ten lekarz sportowy. Dostep do takich lekarzy jest dosc ciezki wiec jesli chcesz pojsc na wizyte tylko zeby pojsc to watpie zeby Ci sie udalo musisz byc chyba zawodowym sportowcem bo wieksze osrodki sportowe maja pewnie takich lekarzy.

oleczka
    Member
    • Zapaleniec

chodzi o to ze kazdy kto trenuje sport powinein miec zgode lekarza sportowego ze nic mi nie jest nie mam zadnych problemow widac ze malo osob na tym wiecie uprawia sport tylko sie obijaja obiboki

macek10
    Member
    • Zapaleniec

馃槸 ja trenuje wiele sportow od zawsze a nigdy jakiekolwiek zaswiadczenie nie bylo mi potrzebne. Do czego ma byc to zaswiadczenie bo jak dla wlasnej satysfakcji to jak dla mnie to glupota.

masazysta
    Member
    • Temat贸w: 18
    • Odp.: 56
    • Sta艂y bywalec

Lekarz sportowy, bada mocz, krew, serce w czasie wysi艂ku. oczy

oleczka
    Member
    • Zapaleniec

tzn ekg mocz i krew to juz cos innego a lekarz sportowy to chyba z tego co dzis sie dowiedzialam to kregos艂up oczy stopy i cos tam jeszce ale nie wiem co jak myslicie co jeszce ?

macek10
    Member
    • Zapaleniec

kregoslup oczy stopy? to czym sie rozni lekarz sportowy od ortopedy i okulisty? Z tego co sie dowiadywalem lekarz sportowy zajmuje sie zawodnikami uprawiajacymi sporty wyczynowo sa oni koordynatorem zespo艂u specjalistow w osrodkach sportowych i nie zajmuja sie ludzmi z zewnatrz.

oleczka
    Member
    • Zapaleniec

boze nie tylko sa prywatni na tym swiecie on musi sprawdzic wszsytko czy nadajesz sie do uprawianai sportu. jeslinikt nie uprawia tu spotru to porsze zeby nei piosal glupich odpowiedzi

Musisz si臋 zalogowa膰 by napisa膰 odp. w temacie: " lekarz sportowy"

Przewi艅 na g贸r臋